Ramučiams skambina nepalankūs varpai: atšaukti atliekų deginimo jėgainių ribojimai | Kas vyksta Kaune

Ramučiams skambina nepalankūs varpai: atšaukti atliekų deginimo jėgainių ribojimai

BNS 2018/10/26 15:56
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valdantieji persigalvojo ir žada nebereikalauti, kad statant atliekų deginimo jėgaines, būtų išlaikytas 20 kilometrų atstumas nuo gyvenviečių.

Kaip BNS pranešė Aplinkos apsaugos komiteto vadovas „valstietis“ Kęstutis Mažeika, jau yra parengtos naujos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos, jos Seime bus įregistruotos kitą savaitę.

„Tas 20 kilometrų išnyks. Išimsime juos. Bus siūloma atsižvelgti į visuomenės sveikatos ir aplinkosauginius reikalavimus, kaip ir siūlė prezidentė“, – BNS sakė komiteto vadovas.

Seimas šią savaitę pasipriešino prezidentės veto pataisoms, sugriežtinančioms šių jėgainių statybas. Pataisos numato du dalykus: nuo kitų metų naujos atliekų deginimo jėgainės negalėtų iškilti arčiau kaip 20 km nuo gyvenamųjų teritorijų, o dėl jau statomų dviejų elektrinių ateities sprendimus leista priimti Vyriausybei, atsižvelgus į visuomenės sveikatos interesus.

Prezidentė tokias pataisas grąžino Seimui tobulinti, nes, anot jos, pakeitimais be jokių pagrįstų aplinkosaugos kriterijų apribojamos galimybės statyti naujas jėgaines, nustatoma 20 km atstumo riba nuo gyvenamosios teritorijos, taip pat kvestionuojama jau statomų dviejų jėgainių ateitis.

Vilniuje atliekomis ir biokuru kūrenamą elektrinę stato energetikos grupė „Lietuvos energija“, o Kaune – kartu su Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ įmone „Fortum Heat Lietuva“. Pastaroji jau degina atliekas Klaipėdoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA