Kaune kyla žemės mokestis: kam ir kada susimokėti? | Kas vyksta Kaune

Kaune kyla žemės mokestis: kam ir kada susimokėti?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį  Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Kauno AVMI) pranešė ne itin džiugias naujienas – daugelyje savivaldybių, tarp jų ir Kaune, brangsta žemės mokestis, tiesa, jo tarifas kiekvienam mokėtojui individualus. Visgi, tai nevienintelė svarbi informacija: jei kauniečiai nenori dar labiau paploninti piniginės, susimokėti teks laiku – iki lapkričio 15-osios.

„Lyginant su praėjusiais metais daugumoje savivaldybių padidėjo žemės mokestis. Taip yra todėl, kad Registrų centras šiemet perskaičiavo žemės sklypų mokestines vertes, kurios galios ateinančius penkerius metus. Be to, žemės mokesčio suma priklauso ir nuo kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytų žemės mokesčio tarifų. Kauno miesto savivaldybėje pastarieji svyruoja nuo 0,07 iki 4 procentų, Kauno rajono savivaldybėje nuo 0,19 iki 4 procentų, – sako Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Daiva Baniulienė.

Žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas. Nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo pirmąjį pusmetį, o jei antrąjį pusmetį – tuomet žemės mokestis turės būti mokamas nuo kitų metų.

Žemės mokesčio sumokėjimo data

VMI ragina žemės mokesčio mokėtojus mokestį sumokėti laiku – iki lapkričio 15-osios. Praleidus terminą už kiekvieną pradelstą dieną skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai. 

Kainos kyla kiekvienais metais. Skaičiuojama, kad į savivaldybių biudžetus 2018 m. bus sumokėta apie 40,28 mln. eurų žemės mokesčio. 2017 m. apskaičiuota žemės mokesčio suma buvo 31,4 mln. eurų, 2016 m. – 29,2 mln. eurų, 2015 m. – 26,6 mln. eurų, 2014 m.- 22,2 mln. eurų, 2013 – 17,7 mln. eurų.

Kai kurie džiaugiasi lengvatomis

Žemės mokestį Kauno miesto savivaldybėje mokės kiek daugiau nei 43,8 tūkst. gyventojų ir 1036 juridiniai asmenys. Gyventojai savivaldybių, kuriose nuosavybės teise valdo žemės sklypus, biudžetus papildys 1,72 mln. eurų, juridiniai asmenys – 643,5 tūkst. eurų suma. 65,8 tūkst. Kauno rajono savivaldybės gyventojų, nuosavybės teise valdančių žemės sklypus, šalies savivaldybių biudžetus papildys 1,37 mln. eurų suma, 984 juridiniai asmenys sumokės 303,7 tūkst. eurų žemės mokesčio.

VMI duomenimis, iš viso šalyje yra per milijoną žemės mokesčio mokėtojų, tačiau dėl savivaldybių nustatytų lengvatų šį mokestį mokės ne visi žemės savininkai, o 717,7 tūkst. gyventojų ir įmonių. Jie šiais metais turėtų į savivaldybių biudžetus sumokėti apie 40,28 mln. eurų žemės mokesčio: gyventojai – apie 34,32 mln. eurų ir beveik 6 mln. eurų – įmonės ir kiti juridiniai asmenys.

„Šiais metais, atnešusiais ypač daug bėdų žemdirbiams, dėl sausros buvo paskelbta ekstremali situacija. Todėl nemažai savivaldybių tarybų, kurioms pagal Žemės mokesčio įstatymo suteikta teisė savo biudžeto sąskaita sumažinti žemės mokestį arba visai nuo jo atleisti, priėmė papildomas žemės mokesčio lengvatas“, – informacija dalinasi D. Baniulienė.

Gyventojas, turintis finansinių sunkumų ir negalintis sumokėti žemės mokesčio laiku, gali kreiptis į VMI, prašydamas galimybės mokestinę nepriemoką mokėti dalimis jam patogiu grafiku ir priimtinu atsiskaitymo terminu.

Kur susimokėti – renkatės jūs

Žemės mokestį galima sumokėti ne tik bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaita atidaryta daugelyje šalies bankų), bet ir pašto skyriuose, „Perlo“ terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose.

Kai žemės mokestis mokamas už kitą asmenį, būtina nurodyti žemės savininko duomenis – vardą, pavardę ir asmens kodą.

Svarbiausia informacija

Mokesčio dydžio informacija: nuo klasikinių laiškų iki mobiliųjų programėlių

Kauno AVMI informuoja, jog gyventojams bei įmonėms Elektroninio deklaravimo sistemoje  jau pateiktos žemės mokesčio deklaracijos, mokėtiną žemės mokesčio sumą galima sužinoti ir prisijungus prie „Mano VMI“ (). Tiems žemės savininkams, kurie nėra VMI elektroninių paslaugų vartotojai, žemės mokesčio deklaracijos siunčiamos klasikiniu paštu ir adresatus jos pasieks iki lapkričio 1-osios.

Visą išsamią informaciją apie valdomus sklypus, mokėtinas mokesčio sumas, pritaikytą savivaldybės nustatytą žemės mokesčio tarifą bei kitą informaciją gyventojai bei įmonės ras žemės mokesčio deklaracijose. Taip pat visą informaciją apie žemės mokestį gali gauti paskambinęs VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 arba kreiptis į mokesčių specialistą, kurio kontaktai pateikti žemės mokesčio deklaracijoje. Mokesčių mokėtojui pageidaujant, jis galės patarti, kaip sumokėti žemės mokestį naudojantis VMI e. paslaugomis.

Žemės mokesčio informaciją patogu peržvelgti ir naudojantis e. VMI programėle (skirta tiek „iOS“, tiek „Android“ sistemoms), kur galite peržiūrėti visą svarbiausią informaciją apie mokėtiną žemės mokestį, ir laiku jį sumokėti. Daugiau informacijos žemės mokesčio klausimais galima rasti apsilankius VMI interneto svetainėje. Lietuvos gyventojai, išvykę į kitą valstybę ir norintys gauti prisijungimo prie VMI informacinių sistemų priemones (vardą ir slaptažodį), turi kreiptis bendruoju informacijos centro telefonu +370 5 255 3190 ir nurodyti savo asmeninį el. pašto adresą. Juo bus atsiųstos minėtos prisijungimo prie VMI informacinių sistemų priemonės.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA