Namo V. Putvinskio gatvėje istoriją papasakojo unikaliu spektakliu (foto) | Kas vyksta Kaune

Namo V. Putvinskio gatvėje istoriją papasakojo unikaliu spektakliu (foto)

E. Virkečio nuotr.

Ketvirtadienio vakarą V.Putvinskio gatvėje stovinčiame name, duris atvėrė teatro festivalis „Namas Nr. 1”. Iki sekmadienio vyksianti netradicinio teatro šventė kviečia užsukti į pasirodymus, pjesės skaitymus, teatrinę ekskursiją vaikams ir interaktyvią laboratoriją, kurioje reikės pasikliauti visais savo pojūčiais.

Teatro fesitvalis pradėtas čekų režisieriaus Howard Lotker, čekų trupės „HoME“ ir Lietuvos kūrėjų premjera „NaMIE…bėga gyvenimas“. Tai unikalus pasakojimas apie konkretaus namo – stovinčio V. Putvinskio gatvėje 5 – istoriją. Interaktyvus spektaklis kvietė savo dalyvius bent trumpam pajausti paslaptingą namų dvasią. Čia susipynė turtinga Putvinskio gatvės, prieš beveik pusę amžiaus gyvenusių žymių iliustratorių Tarabildų bei naujojo šeimininko, P. Mažylio gimdymo namų vadovo Tomo Biržiečio šeimos istorijos.

Susirinkę apie 50 žmonių buvo suskirstyti į 8 grupeles maždaug po 6 – kiekviena grupelė pradėjo savo kelionę po namą viename iš 8 kambarių.

Kiekviename kambaryje neįprasto spektaklio publikos laukė skirtingi performanso tipo pasirodymai, keisčiausiais būdais pasakojantys buvusių ir būsimų istorinio pastato gyventojų istoriją.

Pusiau išgriautas, remonto laukiančias patalpas nušvietė šviesos, vaizdo ir garso instaliacijos, profesionalių aktorių ir Biržiečių šeimos etiudai, tiesiogiai ir perkeltai sekami pasakojimai.

Pirmąjį kartą spalio 25 – 28 dienomis Kaune vykstantančio festivalio pagrindinis dėmesys skirtas kolektyvinės kūrybos teatro kryptims. Atsižvelgiant į pirmųjų metų temą, kurią dalinai inspiravo ir „Kaunas 2022“ šūkis „Po galeriją kiekviename kieme“, festivalio organizatorių duetas, Renata Bartusevičiūtė ir Paulina Nešukaitytė, sako: „Po teatrą kiekvienuose namuose!“.

Teatro festivalio „Namas Nr. 1“ premjeroje dalyvavo Kauno vicemeras Simonas Kairys, Čekijos Respublikos ambasados nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Vít Korselt, kiti garbingi svečiai ir ne mažiau garbingi kauniečiai.

Šiandien, penktadienį, nuotaikomis apie V. Putvinskio gatvėje vykusius numerius asmeniniame socialinio tinklo „Facebook“ profilyje pasidalijo Kauno vadovo pavaduotojas S. Kairys.

„Teatras gali vykti ne tik tam skirtoje salėje. Teatras gali vykti bet kur. Teatras gali vykti konkrečioje vietoje, kur gyveno konkretūs žmonės, kur vystėsi jų gyvenimo istorijos. Dar daugiau, šiuo atveju, naujasis pastato šeimininkas Tomas Biržietis taip pat tapo ryškia teatro dalimi, buvo puiki proga susipažinti su jo svajone – įkurti žaislų muziejų. Gyvais prisiminimais dalijosi ir buvusių namo šeimininkų – žymių iliustratorių Tarabildų vaikai.
Žiūrovai taip pat tapo aktoriais. Puiki iniciatyva, leidžianti pažinti savo miestą ir jo buvusius ir esamus herojus“, – emocijų neslėpė politikas.

Penktadienį teatralai čia taip pat ruošia ne mažiau įkvepiančius ir stebinsiančius pasirodymus, kurie vyks 18 bei 20 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA