Komitete atmestas prezidentės veto dėl atliekų deginimo jėgainių | Kas vyksta Kaune

Komitete atmestas prezidentės veto dėl atliekų deginimo jėgainių

BNS 2018/10/24 15:49
R. Tenio nuotr.

Parlamentinis Aplinkos apsaugos komitetas Seimui siūlo atmesti prezidentės veto pataisoms, reglamentuojančioms atliekų deginimo elektrinių statybą. Dalia Grybauskaitė anksčiau vetavo parlamentarų nutarimą riboti tokių jėgainių statybą arčiau kaip 20 km nuo gyvenviečių.

Už veto atmetimą trečiadienį balsavo 5, prieš – 2 komiteto nariai. Buvęs konservatorius Paulius Saudargas balsavime nedalyvavo, o „valstiečiai“ Petras Nevulis ir Virginija Vingrienė nepasirodė posėdyje.

Seimas ketvirtadienį balsuos, ar priimti prezidentės siūlymą, ar palikti rugsėjį Seimo priimtus pakeitimus, numatančias statybų ribojimus. Norint veto atmesti reikia, kad už tai balsuotų 71 Seimo narys.

Socialdemokratų frakcijos narys Linas Balsys posėdyje apgailestavo, kad vetuodama pataisas šalies vadovė neatsižvelgė į gyventojų būgštavimus dėl taršos ir kvapų, kai netoli gyvenviečių bus statomi atliekų deginimo įrenginiai.

Tuo metu prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė tikino, kad Dalia Grybauskaitė nėra sulaukusi nė vieno gyventojo skundo dėl Klaipėdoje jau veikiančios „Fortum“ atliekų deginimo gamyklos.

Prezidentė pataisas grąžino pataisas Seimui tobulinti, nes, anot jos, pakeitimais be jokių pagrįstų aplinkosaugos kriterijų apribojamos galimybės statyti naujas jėgaines, nustatoma 20 kilometrų atstumo riba nuo gyvenamosios teritorijos, taip pat kvestionuojama jau statomų dviejų jėgainių ateitis.

Seimas iš naujo svarstyti prezidentės vetuotas pataisas nusprendė praėjusią savaitę. „Valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis BNS yra sakęs, kad frakcija sieks veto atmesti.

Seimo jau priimtoms pataisoms įsigaliojus, iškiltų grėsmė jau statomoms šimtamilijoninės vertės Vilniaus ir Kauno kogeneracinėms jėgainėms – Vilniuje atliekomis ir biokuru kūrenamą elektrinę stato energetikos grupė „Lietuvos energija“, o Kaune – kartu su Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ įmone „Fortum Heat Lietuva“. Pastaroji jau degina atliekas Klaipėdoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA