Bankai atsisako kodų kortelių: paaiškino ką reikia žinoti | Kas vyksta Kaune

Bankai atsisako kodų kortelių: paaiškino ką reikia žinoti

delfi.lt 2018/10/24 10:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Senas kodų korteles turintys „Swedbank“ klientai nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos nebegalės su jomis prisijungti prie internetinės bankininkystės. Atsisakyti šių kortelių svarsto ir SEB bankas.

Praėjusią savaitę kai kurie „Swedbank“ klientai gavo pranešimus, kuriuose informuojama, kad jų kodų kortelė taps suvenyru.

Laiške nurodoma, kad jau nuo šių metų gruodžio 3 dienos (pirmadienio) su kodų kortele nebebus galima prisijungti prie „Swedbank“ išmaniosios programėlės, o nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos – ir prie interneto banko.

Klientai raginami savo išmaniajame telefone įsidiegti nemokamą programėlę „Smart-ID“, su kuria prie internetinės bankininkystės galima prisijungti be kodų kortelės.

Prisijungimui taip pat galima naudoti kodų generatorių, mobilųjį parašą ir elektroninį parašą asmens tapatybės kortelėje arba „Registrų centro“ USB laikmenoje.

„Swedbank“ pabrėžė, kad nenaudojamų kodų kortelių nesurinkinės ir prašė šia informacija pasidalinti su aplinkiniais.

Naujų kortelių neišduoda nuo rugpjūčio

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius paaiškino, kad sprendimas atsisakyti kodų kortelių priimtas tam, kad klientų identifikavimo priemonės atitiktų aukščiausius saugumo standartus.

„Papildomą dėmesį šiai sričiai skirti skatina ir kitų metų rugsėjį įsigaliosiantys Europos Sąjungos Mokėjimų paslaugų direktyvoje nustatyti aukštesni saugumo reikalavimai“, – sakė jis.

S. Abraškevičius pasakojo, kad pokyčiui įgyvendinti „Swedbank“ nustatė beveik metų trukmės pereinamąjį laikotarpį, kad klientai savo kodų korteles galėtų pasikeisti kuo sklandžiau.

„Per ateinančius metus klientams nuolat priminsime apie artėjančius pokyčius ir skirsime dar daugiau dėmesio supažindinti su kitais prisijungimo prie interneto banko būdais. Patogesnius ir saugesnius prisijungimo būdus banko klientai gali pasirinkti jau šiandien.

Vienas jų – praėjusiais metais pristatytas nemokamas išmanusis prisijungimo būdas „Smart-ID“. Juo šiuo metu naudojasi jau daugiau negu 330 tūkst. „Swedbank“ klientų. Šių metų pavasarį „Swedbank“ užsakymu atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa parodė, kad išmaniaisiais telefonais naudojasi virš 70 proc. banko klientų. Todėl numatoma, kad „Smart-ID“ greitu laiku gali tapti pagrindine prisijungimo prie elektroninės bankininkystės priemone“, – sakė jis.

S. Abraškevičius pridūrė, jog po kodų kortelių atsisakymo prisijungti prie interneto banko ir išmaniosios programėlės ir toliau bus galima naudojantis PIN kodų generatoriumi ar mobiliuoju parašu.

„Jaunimui, senjorams ir pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio turėtojams pasirinkus naudoti PIN kodų generatorius, šis bus suteikiamas nemokamai“, – sakė jis.

„Swedbank“ atstovas priminė, kad naujos kodų kortelės „Swedbank“ klientams neišduodamos nuo šių metų rugpjūčio pradžios.

Jis taip pat pastebėjo, kad nustojus naudotis kodų kortele iki 2019 metų rugsėjo 1 dienos, ją vis tiek reikia saugoti nuo pašalinių ir neatskleisti jokios prisijungimui prie kliento asmeninės paskyros reikalingos informacijos.

Praranda populiarumą

SEB mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Vaidas Žagūnis DELFI sakė, kad SEB bankas taip pat svarsto ateityje atsisakyti slaptažodžių kortelių. Jis nurodė, kad tarp klientų jos sparčiai praranda populiarumą.

„Šiuo metu 39 proc. interneto banko sistemos naudotojų SEB banke jungiasi su slaptažodžių kortele – maždaug 15 proc. punktų mažiau nei prieš metus. Be to, taip pat matome, kad „Smart-ID“ programėlė tarp SEB banko klientų sparčiai populiarėja ir jau perkopė 100 tūkst. naudotojų skaičių“, – pasakojo jis.

V. Žagūnis tvirtino, kad programėlę „Smart-ID“ klientai renkasi, nes ji yra patogi ir moderni prisijungimo priemonė. Ši priemonė taip pat suteikia galimybę naudotis visomis banko teikiamomis elektroninės bankininkystės paslaugomis, priešingai negu slaptažodžių kortelė, kurios panaudojimas yra ribotas.

Programėlę „Smart-ID“ sukūrė Estijos informacinių technologijų įmonė „SK ID Solutions“. Jos akcininkai yra „Swedbank“, SEB ir „Telia“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA