Policija primena: reikalavimai dėl žieminių padangų ne visiems vienodi | Kas vyksta Kaune

Policija primena: reikalavimai dėl žieminių padangų ne visiems vienodi

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Atkeliavę rudeniški orai keičia važiavimo sąlygas. Anksčiau temsta, rytais ir vakarais, naktimis susidaro rūkas, lyja, o prasidėjus kad ir nestiprioms šalnoms, keliai ir viadukai gali pasidengti ledu. Vairuotojai atslenkant lapkričiui puola keisti savo automobilių apavą, tačiau Lietuvos kelių policijos tarnyba primena, kad ne visoms transporto priemonėms galioja vienodos taisyklės dėl žieminių padangų.

Kaip nurodoma Lietuvos kelių policijos tarnybos pranešime, vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis (230 punktas), nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones, išskyrus mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius, ir priekabas su vasarinėmis padangomis.

Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

Minėtu laikotarpiu (lapkričio 10–kovo 31 d.) lengvųjų automobilių (M1 klasė) padangų protektoriaus rašto gylis turi būti ne mažesnis kaip 3 milimetrai. Su dygliuotomis padangomis galima važinėti nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 10 d. Naudojant tokias padangas, automobilio gale turi būti priklijuotas skiriamasis ženklas – baltas lygiakraštis trikampis su raudonu apvadu ir padangos dyglio simboliu viduryje.

Kelių policija primena, kad prieš sukaustant šaltukui verta pasitikrinti ir kitus automobilio mazgus bei įrangą:

– Pasitikrinkite, ar tinkamai veikia vairavimo sistema, stabdžiai, žibintų šviesos, stiklo valytuvai, ar yra jų plovimo skysčio, neįskilęs užpakalinio vaizdo veidrodėlis ir pan. Primename, kad rūko žibintus leidžiama naudoti tik esant blogam matomumui, o priekinius – ir sugedus priekiniam kairiajam artimųjų šviesų žibintui.

– Turėkite savo transporto priemonėje sustojimo ženklą, gesintuvą, pirmosios pagalbos rinkinį, taip pat ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, jos prireiks (užsivilksite) sustojus tamsiuoju paros metu neapšviestame kelyje.

– Atsižvelgę į eismo ir važiavimo sąlygas, važiuokite tik saugiu greičiu, ypač atidūs būkite tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui prieš pėsčiųjų perėjas, keliuose, kurie neapšviesti, važiuodami per tiltus, viadukus, miškingas vietoves lyjant (sningant, esant plikledžiui).

– Prie vairo sėskite tik blaivūs, nevairuokite, jeigu esate pavargę.

Ruošiantis į kelionę, reikėtų iš anksto susipažinti su orų prognoze visam kelionės laikotarpiui, pasidomėti, kokia ji numatoma atskiruose šalies regionuose. Priklausomai nuo to derėtų planuoti ir tolimesnę kelionę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA