Šią savaitę netradicine teatro forma kauniečius stebins festivalis „Namas Nr. 1“ | Kas vyksta Kaune

Šią savaitę netradicine teatro forma kauniečius stebins festivalis „Namas Nr. 1“

Kaunas pilnas kultūros inf. 2018/10/23 09:33
Organizatorių archyvo nuotr.

Pirmąjį kartą Kaune vyksiantis teatro festivalis „Namas Nr. 1“ pasirinko netradicinę vietą – Putvinskio g. 5 adresu stovintį namą. Namas turtingas savo istorija: jame gyveno garsiųjų Lietuvos dailininkų Tarabildų šeima, o neseniai namas įgijo ir naujus šeimininkus. Kol čia dar nepradėti remontai, jie sutiko į būsimas savo erdves įsileisti meno kūrėjus.

[galerija kiek=”4″]

Šiuo projektu teatras nusiima karūną, lipa nuo scenos, uždega šviesą, įsispiria į šlepetes ir įsitaiso ant sofos! Spalio 25 – 28 dienomis Kaune vyksiantis festivalis siekia įrodyti, kad teatras gali gyventi visur, kad ir pas jus namuose. Dalinamės kultūros naujienų apie Kauną interneto svetainėje „Kaunas pilnas kultūros“ autorių parengta medžiaga apie teatro festivalį „Namas Nr. 1“.

Čekai ieškos namų dvasios

Festivalio kulminacija – čekų režisieriaus Howard Lotker, čekų trupės „HoME“ ir Lietuvos kūrėjų premjera „NaMIE…bėga gyvenimas“. Tai unikalus pasakojimas apie konkretaus namo, kuriame ir vyks festivalis, istoriją. Interaktyvus spektaklis pakvies savo dalyvius bent trumpam pajausti paslaptingą namų dvasią. Čia susipins turtinga V. Putvinskio gatvės, prieš beveik pusę amžiaus gyvenusių žymių iliustratorių Tarabildų bei naujojo šeimininko, P. Mažylio gimdymo namų vadovo Tomo Biržiečio šeimos istorijos.

Tomo šeima, o ir pats Tomas vertas atskiro pasakojimo. Koks įdomus žmogus! Kokia įdomi šeima! Tomas – gimdymo namų direktorius, lėlių kolekcionierius, keturių vaikų tėtis, kuris prieš porą metų įsigijo darbo kaimynystėje apleistą namą. Į pasaulį ateiti patiems mažiausiems padedančio Tomo darbas įkvėpė ir pagrindinį spektaklio motyvą – kelionę laiku per devynis pačius svarbiausius ir paslaptingiausius žmogaus gyvenimo mėnesius.

Šis pasirodymas – tai nuolat kintanti kelionė, kuri reaguoja į konkretaus pastato erdvę bei istoriją. 2006 m. pirmą kartą apdovanotas „Metų projekto“ nominacijoje „Příští vlna“/„Nauja banga“ Čekijoje, šis spektaklis susilaukė daug palankių kritikų vertinimų dėl inovatyvios turinio ir formos sąveikos bei gana neįprasto žiūrovo įsitraukimo. Pasirodymas bus rodomas tik spalio 25 – 26 dienomis.

Po namą – užrištomis akimis

Dar vienas svečias festivalio namuose spalio 28 d. Pojūčių teatro laboratorija „Tense In Sense“Šis teatrinis eksperimentas bus pritaikytas specialiai V. Putvinskio gatvės namo erdvėms ir jo istorijai, atsižvelgiant ne tik į žmonių, bet ir pastato atsiminimus. Spektaklio dalyviai pateks į praėjusius amžius ir vidinius namo gyventojų pasaulius, keliaus laiku visais pojūčiais.

„Šioje adaptacijoje atkreipsime ypatingą dėmesį į istorijos gyvumą mūsų kasdienybėje, į objekto, nugyvenusio daugybę žmogiškų gyvenimų, santykį su dabartimi. Pagrindinis projekto įkvėpimas – menininkų Tarabildų vidiniai pasauliai ir jų gyventas laikas istorijoje“, – apie naują pasirodymo versiją sako režisierė Karolina Žernytė.

Spektaklio dalyviai, kuriems užrištos akys, atsidurs spektaklio dėmesio centre. Esminės tyrinėjimo kryptys šiame projekte yra susijusios su fiziniu kontaktu tarp „aktorių“ ir „žiūrovų“. Svarbiausias klausimas – kur aš iš tikrųjų esu būdamas savo kasdienybėje: praeities atsiminimuose, ateities projekcijose ar kažkur kitur? „Tense In Sense“ skiriasi nuo ligtolinių K. Žernytės spektaklių tuo, kad dalyviai gali laisvai judėti, turėti kontaktą su kitais dalyviais ir aktoriais, tyrinėti jiems kuriamą aplinką.

Netikėti nuotykiai vaikams

Spalio 27 d. festivalio name įsikurs ir režisierės Saulės Norkutės pasirodymams vaikams „Kaltūnas“. „Kaltūnas“ – vis naujoje vietoje atgimstanti, prie vietos prisitaikanti daugiadalykė instaliacija – ekskursija ne tik patiems mažiausiems, bet ir visai šeimai. Tai istorija apie mažą mergaitę Gabėtą ir jos stebuklingų plaukų užkaborius, kuriuose slypi spektakliai, kūrybinės ekskursijos ir interaktyvios instaliacijos.

Ekskursijų dalyviai festivalio name galės tyrinėti ir aptarinėti Gabėtos nuotykius, atgyjančius prieš jų akis garsinėmis ir vizualinėmis instaliacijomis. Senas namas, laukiantis naujų gyventojų įkvėps Gabėtą netikėtiems iššūkiams, o mažuosius dalyvius įtrauks į smagias istorijas.

Daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA