Už sudrausminimą – naktis areštinėje ir atimti kauniečių vaikai: pavertė girtaujančiais smurtautojais | Kas vyksta Kaune

Už sudrausminimą – naktis areštinėje ir atimti kauniečių vaikai: pavertė girtaujančiais smurtautojais

Asmeninio archyvo nuotr.

Skaudi istorija, kurios laimingos pabaigos kol kas nematyti, prasidėjo vieną saulėtą rudens šeštadienį. Mamai pasivaikščiojimo metu sudrausminus savo sūnų, tai pastebėję praeiviai paleido į darbą tikrą pragaro mašiną. Nuo tada Eglė ir Gintaras Kručinskai tapo smurtautojų šeima, o savo dviejų mažamečių vaikų nebematė.

Tuo pat iškvietė policiją

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pasakojo Gintaras, gražų šeštadienį beveik prieš mėnesį, rugsėjo 29 d., žmona su vaikučiais laiką leido Panemunės šile, vyras tuo metu buvo parduotuvėje. Staiga paskambinusi žmona pranešė, kad ją persekioja vyriškis – esą praeivis pastebėjo moterį mušant savo atžalas ir mėgino tai užfiksuoti, o Eglei mėginant pasitraukti nuo agresyvaus nepažįstamojo, ėmė ją sekti.

„Eglė sudrausmino sūnų, kuris jos neklausė, pasileido bėgti link dviračių tako. Pro šalį ėjusi šeima tai nufilmavo, pradėjo bartis, persekioti ir iškvietė policiją pranešę, kad mama muša vaiką, nori su juo pabėgti į mišką, – įvykius prisiminė Gintaras.

– Kadangi neklausė, vaikutis gavo per kombinezoną, tada per rankytę. Vedamas atgal prie sesės, jis vėl ištraukė ranką, bandė bėgti ir jam dar kartą buvo suduota per kombinezoną. Tokia ta pirminė situaciją, kurią buvo galima išspręsti kažkaip priėjus, padėjus mažamečiui ir mamai – vietoje to, iš karto kreiptasi į teisėsaugą.“

Į Panemunės šilą atvykę pareigūnai, įsodino žmoną į automobilį, sutarta užvažiuoti į netoliese gyvenančių Kručinskų namus. Iš pradžių ten nuvežta žmona, neilgai trukus, kaip sakė vyras, atėjo ir jis pats vaikais. Policijos tyrėjas surašė įvykio aplinkybes, moteris buvo išvežta į areštinę.

Košmariška naktis belangėje

Kaip teigiama redakcijos atsiųstame Eglės liudijime, tą pačią dieną, apie 14 val., ji buvo patalpina į tardymo izoliatorių. Ten atlikta krata, atimtas telefonas, alkotesteriu tikrintas girtumas. Tuomet ji nuvesta į vienutę, kur laikyta apie 3 val. Tik pusryčius valgiusi moteris pasakoja labai norėjusi valgyti ir gerti, bet negavusi net vandens, o kamera esą neatitiko elementarių higienos reikalavimų.

„Vėliau vakare, praėjus apžiūrą (pirštų atspaudų nuėmimas, DNR tyrimas, fotografavimas), buvau labai alkana ir silpna. Kai paprašiau pareigūno maisto, buvo pasakyta, kad valgyti gausiu tik ryte. Tą patį vakarą, kai vyras paskambino ir pasiteiravo, ar žmona bus pamaitinta ir ar ja bus pasirūpinta, atsakyta: „Taip, ja pasirūpinta“, – dėstė Eglė.

– Naktį praleidau vienoje kameroje su girta moteriške. Ryte šaukdami pažadino ir liepė eiti į koridorių – neleido net apsirengti. Pareigūnas garsiai šaukdamas liepė nusisukti veidu į sieną ir šaukiant vardą atsiliepti. Aš vartoju vaistus nuo aukšto spaudimo – ši problema išryškėjo pirmojo nėštumo metu, dėl to gimė neišnešiotas kūdikis. Per naktį man pakilo kraujo spaudimas, pasijutau blogai. Ryte, pamatavus spaudimą, jis buvo 170/110. Tik tuomet buvo suteikta medicininė pagalba.“

Vaiko teisių atstovai, nurodoma liudijime, vyrui pranešė, kad žmona bus laikoma tardymo izoliatoriuje iki 48 valandų, tačiau pačiai Eglei jokios tikslios informacijos, kada paleis, nesuteikė. Nežinia, tvirtina moteris, kėlė didelę įtampą. Sekmadienį, rugsėjo 30 d., apie pietus, užrakinta už grotų ji buvo apklausta tyrėjo.

Ieškotų žiaurumų žymių nerado

Lemtingą šeštadienį ne ką smagesni dalykai dėjosi ir kauniečių namuose. Pagal dabartinį įstatymą pranešimą apie smurtą prieš vaikus gavusi policija tuoj pat informuoja ir vaiko teisių apsaugos specialistus. Pareigūnai, Gintaro teigimu, elgėsi profesionaliai, išaiškino, kokie veiksmai užtraukia atsakomybę, tačiau pasiūlė vežti dvejų berniuką, kuris tuo metu miegojo, atlikti teismo ekspertizės.

„Nesutikau su tuo, kad nereikėtų dar labiau varginti vaiko, bet buvau informuotas, kad toks procesas, jo apeiti neįmanoma. Neilgai trukus pasirodė Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai, kurie elgėsi labai nepagarbiai. Durys buvo neužrakintos – nei paskambinę, nei pasibeldę jie įėjo tarsi į savo namus, – kalbėjo vyras.

– Pareikalauta, kad vaiką vežčiau apžiūrėti į Kauno klinikas, kitu atveju vaiko teisių apsaugos specialistai tai padarys be mano žinios ir paims vaiką į kažkokią „Pastogę“ – tuomet dar neturėjau supratimo, kas tai yra (P. Plechavičiaus g. 21 esantis vaikų gerovės centras – „Kas vyksta Kaune“).“

Gintarui teko važiuoti į gydymo įstaigą, o vyresnė keturmetė dukra liko su šeimos drauge. Klinikose vaikutį tikrino – jį reikėjo nuogai nurengti, berniukas verkė, priešinosi, gydytojai liepė jį laikyti per prievartą.

„Na, procedūra nemaloni – jiems tai įprasta, o man su vaiku tikrai buvo trauma. Sakytum, eini pas gydytoją, kai yra poreikis, tačiau šiuo atveju… Nieko jie ten nerado, tik nedidelę mėlynę ant blauzdos, gal buvo užsigavęs namuose. Nebuvo nei jokių sumušimų, nei lūžių, rykštės, diržo, kankinimų žymių – nieko, ką tikėtasi rasti“, – įsibėgėjančius įvykius atminė dviejų vaikų tėvas.

Chaotiškoje situacijoje griebėsi jėgos

„Vaiko teisių specialistai bet kokiu atveju mane informavo, kad turėsiu priimti visą siūlomą pagalbą, psichologo konsultacijas, praeiti visokius pozityvios tėvystės kursus. Pradėjo vardyti, kad dabar pas mus lankysis socialiniai darbuotojai, vaiko teisių atstovai ir žiūrės, ar atžalos auga nesmurtinėje aplinkoje. Atsakiau, kad pagalbos man nereikia“, – kritiškai į numatomą perauklėjimą pažvelgė pašnekovas.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams vežant kauniečius namo, sūnus kėdutėje esą ėmė muistytis, verkti, inkšti, prašyti tėčio pagalbos. Norėdamas nuraminti verkiantį vaiką, vyras paėmė jį ant rankų. Pareigūnai griežtai reikalavo sodinti vaiką atgal į kėdutę, nes kyla pavojus jo gyvybei – Gintaras mėgino tai daryti, bet berniukas nesidavė.

„Sustojus Šančiuose esančio „Lidl“ aikštelėje nuraminti berniuko, supratęs, kad toliau man su vaiku tęsti tokią kelionę netikslinga ir grįšime namo savo transportu, išlipau iš automobilio ir ėmiau eiti šaligatviu. Vaiko teisių specialistai mane puolė, vyras ėmė laužti rankas, moteris griebė vaiką. Aš – neleist, vaikas – rėkt, jie mane – tąsyt. Prašalaičiai atėjo į pagalbą, sudraudė vyrą, mane nuramino. Sėdęs atgal į automobilį, nebesipriešinau“, – rezignacijos momentus nupasakojo kaunietis.

Nustatytas aukštas grėsmingumo lygis

Galiausiai vaiko teisių žinovai surašė, kad namuose yra grėsminga aplinka, čia kyla pavojus vaikų saugumui, sveikatai ir gyvybei, motina smurtauja prieš vaiką, atkasė apie būtas dar kažkokias bausmes. Esą klausinėjo mergaitę, nors Gintaras tvirtino nematęs juos tai darant. Pareikšta, kad vaikai negali būti su tėvu ir turi būti vežami į „Pastogę“, nes motina, kurios atžvilgiu pradėtas tyrimas, dvi paras leidžia areštinėje.

„Man nustatytas antras grėsmingumo lygis, kuris nustatomas, kai vaikai žiauriai sumušti, matomos mušimo žymės, tėvai girtauja, smurtas fiksuojamas ne pirmą kartą. Tuo tarpu iš mūsų draugų, kurie negalėjo prižiūrėti vaikų ilgą laiką, berniukas su mergaite papuolė į „Pastogę“, iš ten – pas laikinus globėjus“, – atplėštų mažamečių keliais sekė vyras, pridūręs, kad su žmona absoliučiai negeria.

Tik po 14 dienų, praėjus tam tikrus kursus, konsultacijas, teoriškai tėvas galėjo susigrąžinti vaikus. Praėjusį antradienį šis klausimas svarstytas posėdyje, tačiau kadangi Eglei iškelta baudžiamoji byla, pritaikyta kardomoji priemonė, uždrausta matytis su vaikais, nes ji smurtininkė, vaikai grįžti į savo namus negali, mat jų tėvas vis tiek gyvena su žmona.

Trauma ir tėvams, ir vaikams

Gintaras pripažino, kad specialistai mąsto logiškai, tačiau rodosi, kad požiūris į konkrečią situaciją nemenkai iškreiptas. „Pridūrė, kad neturiu pozityvios tėvystės įgūdžių, dar reikia du mėnesius lankyti kursus, kad mane perauklėtų, o vaikų iki tol nematysime. Antradienį patyriau žiaurų smūgį, verkiau, ir žmona liūdėjo. Tada nusprendėme, kad šią situaciją reikia paviešinti“, – teigė išardytos šeimos galva.

Ieškoma artimų giminaičių, kuriems būtų galima perduoti vaikus, žmonos mama tvarko dokumentus, tačiau procedūra, anot Gintaro, ilga, popierizmo daug – reikia praeiti visokias komisijas, kurios įvertintų, ar mažuosius gali prižiūrėti tam tikras žmogus.

„Vaikai, kaip supratau per posėdį, yra sutraumuoti psichologiškai – jie niekuomet nebūdavo atskirai nuo mūsų. O dabar net neįsivaizduoja, kur mes esame ir kodėl jie yra palikti. Mergaitė nieko neprisileidžia, berniukas klykia, sunkiai sekasi jį nuraminti. Paskui sužinojome, kad „Pastogėje“ naktį jie krisdavo iš lovyčių, mergaitė buvo susižeidusi alkūnę“, – sunkiai žodžius rinko vyras.

Blaivumo rebusas ir oficiali pozicija

Tuo tarpu Valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos Kauno skyriui laikinai vadovaujanti Daiva Porutienė „Init“ reportaže tikino, kad informacija apie smurtą, panaudotą prieš vaiką, pasitvirtino. Be to, pasak D. Porutienės, mama incidento metu buvo neblaivi.

„Buvo gautas pranešimas, kad parke neblaivi mama muša vaiką. Pasitvirtino“, – sakė ji. Žurnalistų paklausta, ar dviejų vaikų mama buvo neblaivi, vaiko teisių apsaugos specialistė atsakė: „Taip. Dėl saugumo pliaukštelėti vaikui negalima“.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, rugsėjo 29 dieną, apie 13 val., buvo gautas pranešimas, kad Panemunės šile pranešėjas matė su dviem vaikais einančią moterį, kuri vienam iš jų keletą kartų sudavė. Į nurodytą vietą atvykę pareigūnai nustatė, kad 1973 m. gimusi moteris įvykio metu buvo blaivi.

Pareigūnai šiuo metu aiškinasi įvykio aplinkybes. Informacija pateikta Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams. Dėl šio incidento atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 140 str. 3 d., dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo mažamečiui. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorai.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba portalą „15min“ informavo, kad į visus tarnybos adresu kylančius klausimus bus atsakyta antradienio rytą Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA