Finaliniuose debatuose dėl Prezidento posto Kaune susikovė du galimi konservatorių atstovai | Kas vyksta Kaune

Finaliniuose debatuose dėl Prezidento posto Kaune susikovė du galimi konservatorių atstovai

R. Tenio nuotr.

Pirmadienio vakarą Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Didžiojoje salėje Kaune vyko finaliniai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos debatai, kuriuose ekonomistė Ingrida Šimonytė ir diplomatas Vygaudas Ušackas varžėsi dėl galimybės gauti šios partijos palaikymą kitąmet įvyksiančiuose LR Prezidento rinkimuose. Kuris taps partijos kandidatu į Lietuvos prezidento postą, paaiškės lapkričio pradžioje vyksiančiuose pirminiuose TS-LKD prezidento rinkimuose.

Iš palaikymo plojimų buvo galima spręsti, kad pirmadienio vakarą VDU susirinko abu kandidatus maždaug per pusę remianti auditorija. Debatų pradžioje abu galimi kandidatai į Lietuvos prezidento postą teigiamai įvertino pirmą kartą vykstančių pirmalaikių rinkimų ir su jais susijusių debatų laidų naudą, nes I. Šimonytės manymu, reikia grąžinti žmones prie politikos. V. Ušackas taip pat nors ir sveikino šią idėją, bet nepraleido progos dar kartą apgailestauti, kad pirminiuose rinkimuose nebus sudaryta galimybė balsuoti piliečiams, esantiems emigracijoje, taip pat jį skaudino ir tai, kad jo partijos vadovybė jau pasirinko savo kandidatą – Ingridą.

Abiejų kandidatų debatai vyko gana ramiai ir sklandžiai, debatuotojai vengė vienas kitam laidyti aštresnes strėles, nors be humoro ir neapsieita. Sulaukusi replikos, kad jos pasisakymai ekonomikos temomis primena buhalterinius skaičiavimus, I. Šimonytė atsikirto, kad nereiktų nuvertinti daugybės Lietuvos buhalterių, be kurių verslininkai ir kiti tarnautojai nelabai žinotų, kas vyksta jų įmonėse, prilyginusi šią situaciją supratimui apie valstybės valdomus finansus, o save, replikuodama į auditorijos reakciją, juokais pavadinusi vyriausiąja Lietuvos buhaltere. Ir pridūrusi, kad dar yra ir graži moteris – tai buvo jos užuomina į seksistinį V. Ušacko kreipinį praeitą savaitę Vilniaus rotušėje vykusiuose kandidatų debatuose apie užsienio politiką.

Kandidatų nuomonės gerokai skyrėsi jiems prakalbus apie ekonomiką. Jei I. Šimonytė labiau kalbėjo ekonomikos teorijos ir praktikos terminais, tai V. Ušackas buvo linkęs pirmoje vietoje kelti diplomatinio būdo „susitarti“ metodikas.

V. Ušackas gana tvirtai pasisakė už tradicinę šeimą, kaip ją supranta dauguma lietuvių, tačiau I. Šimonytė išliko platesnių pažiūrų, sakydama, kad tai, kad ji neturi sutuoktinio, anaiptol nereiškia, kad ji neturi šeimos, todėl oponento teiginį, kad šeima galima tik iš vyro ir moters sąjungos, ji buvo linkusi praplėsti ir vertinti labiau iš gyvenimo realijų, o ne konservatyvių apibrėžimų.

Ne itin sutiko kandidatų nuomonės ir dėl emigracijos, jei V. Ušackas nuolat kalbėjo apie „išsivaikščiojančią Lietuvą” ir minėjo ekonomines to priežastis, tai I. Šimonytė buvo labiau linkusi kalbėti apie demografines problemas, su kuriomis susiduria mūsų valstybė ir akcentuoti sprendimus, kurie padėtų žmonėms jaustis laimingesniems ir darytų įtaką jų sprendimui likti gyventi Lietuvoje.

Tačiau iš esmės abu politikai nekonfliktavo dėl vieno, kad Lietuva turi dideles galimybes vytis Europos Sąjungos gerovės valstybes, tik I. Šimonytė juokavo, kad dabartinei valdančiajai trūksta fantazijos, o V. Ušackas antrino, kad Lietuvai reikia turėti svajonę.

Pirminiai rinkimai planuojami lapkričio 3-4 dienomis, juose gali dalyvauti visi norintieji, kurie užsiregistruos iki spalio 25 d. Šiuose rinkimuose nepartinė, bet su TS-LKD sąrašu į Seimą patekusi I. Šimonytė susigrums su diplomatu, TS-LKD partijos nariu V. Ušacku.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA