Ketvertuko gimimą Kauno klinikose komentavęs gydytojas: „Tokio atvejo dar neturėjome“ | Kas vyksta Kaune

Ketvertuko gimimą Kauno klinikose komentavęs gydytojas: „Tokio atvejo dar neturėjome“

BERTA BANYTĖ 2018/10/19 11:26
R. Tenio nuotr.

Kaip jau skelbta portale „Kas vyksta Kaune“, vakar Kauno klinikas apskriejo džiugi žinia – gimė ketvertukas. „Kas vyksta Kaune“ žurnalistų penktadienio rytą kalbintas Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas Vladas Gintautas sutiko papasakoti apie gimdyvės ir naujagimių sveikatą.

[galerija kiek=”8″]

Ketvirtadienį, spalio 18 dienos rytą, jaunai šeimai iš Panevėžio gimė trys sūnus ir dukra, du berniukai – identiški dvyniai. Tai – pirmieji poros vaikai. Pasak V. Gintauto, mažyliai pasaulį išvydo atlikus Cezario pjūvio operaciją.

„Kai įsčiose yra daugiau kaip du vaisiai, visuomet operuojame, nes neįmanoma numatyti, kokiomis padėtimis mažyliai paliks motinos gimdą. Kuo daugiau vaisių gimdyvės įsčiose, tuo mažesnė būna nėštumo trukmė, nes moters gimda yra pritaikyta vienam vaisiui. Du jau yra daug, trys – labai daug, o keturi – beprotiškai daug“, – šypteli Akušerijos skyriaus vadovas.

Anot gydytojo, Cezario pjūvio operacija praėjo išties sklandžiai. Dažniausiai tokiais atvejais esą bijoma, kad pertempta gimda gali nesusitraukti, paskatindama gausų kraujavimą. Tačiau to neįvyko. „Moteris po operacijos jaučiasi visai neblogai – nėra išblyškusi ar nukraujavusi. Jau veržte veržiasi nueiti pas savo vaikus“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, vidutinė ketvertuko nėštumo trukmė yra 29,5 – 30 savaičių. Šiuo atveju, gimdyvė išnešiojo mažylius 32 savaites ir keturias dienas. „Tai – labai geras rezultatas. Pirmoji moteris Kauno klinikose susilaukė keturių kūdikių 2013 metais, po dviejų metų – antroji, o šiemet – trečioji. Per penkerius metus tai – trečias ketvertuko atvejis, anksčiau to nebuvo dešimtmečiais. Pastarojo nėštumo atveju, mažyliai išnešioti motinos įsčiose ilgiausią laiką“, – džiaugiasi gydytojas.

V. Gintauto teigimu, šiuo metu vaikai vis dar yra Naujagimių reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. Nė vienas iš jų nėra intubuotas, nors visiems keturiems iš pradžių reikėjo suteikti šiek tiek deguonies su padidintu slėgiu. Tačiau trys berniukai jau kvėpuoja savarankiškai, o mergaitei, kuri gimė didžiausio svorio, deguonis tebereikalingas.

„Naujagimė įsčiose buvo maitinama geriausiai. 2,004 g. einant 33 savaitei, tai – labai geras kūdikio svoris. Mažylė motinos gimdoje gyveno visiškose komforto sąlygose, todėl, ko gero, jai gimimo stresas buvo didžiausias. Įdomu tai, kad vienas berniukas ir mergaitė yra iš skirtingų kiaušinėlių, o kiti du berniukai – identiški dvyniai, išsivystę iš vieno kiaušinėlio. Tokio atvejo dar neturėjome. Paprastai, daugiavaisio nėštumo metu naujagimiai būna iš skirtingų kiaušinėlių“, – pabrėžia gydytojas.

Tikėtina, jog gimdyvė Kauno klinikose dar praleis maždaug mėnesį, priklausomai nuo to, kaip kūdikiams seksis ne tik savarankiškai kvėpuoti, bet ir išmokti palaikyti tinkamą kūno temperatūrą bei žįsti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA