Žadėto „Romuvos“ atidarymo šiemet nebus: ėmėsi sunkiausio darbo | Kas vyksta Kaune

Žadėto „Romuvos“ atidarymo šiemet nebus: ėmėsi sunkiausio darbo

R. Tenio nuotr.

Beveik prieš dvejus metus uždarytame istoriniame „Romuvos“ kino teatro pastate vis dar vyrauja statybų nuotaikos: sienas dangsto pastoliai, kino salė filmams žiūrėti tinkamos patalpos neprimena. Ir nors rekonstrukcija juda į priekį, jos pabaigtuves ketinama švęsti vėliau nei buvo numatyta.

Terminą reikės pratęsti

Laikinai Kauno kino centro „Romuva“ direktorės pareigas einanti Monika Inčerytė užsiminus, kad darbai startavo 2016-ųjų lapkritį, tikslino rekonstrukciją prasidėjus tik šių metų gegužę. „2016 m. lapkritį uždarius „Romuvą“ buvo atlikti būtini darbai kino salėje. Po to baigtas ruošti pastato rekonstrukcijos techninis projektas ir suorganizuotas rangos darbų viešasis pirkimas“, – dėstė M. Inčerytė.

Liepą savivaldybės platintame pranešime nurodyta, kad darbus baigti planuojama iki 2019-ųjų, rangovas įsipareigojęs finišuoti sausį, tačiau, laikinosios „Romuvos“ direktorės teigimu, šį terminą tikriausiai teks pratęsti dėl atsirandančių papildomų darbų, o sudėtingiausias iš visų – perdangos stiprinimas žiūrovų salėje.

„Kol kas nėra pasirašytas susitarimas dėl darbų pratęsimo, bet manome, kad jis tikrai bus reikalingas, todėl atidarymo datą greičiausiai teks nukelti pavasariui“, – sakė M. Inčerytė.

Anot jos, rekonstrukcijos darbų sąmata kol kas neišaugo, tačiau darbai vyksta ir ne visi pirkimai yra atlikti. Dar šiais metais planuojama pirkti įrangą, salės kėdes ir baldus. „Kas vyksta Kaune“ primena, kad liepą savivaldybės pateiktais duomenimis, pastato rekonstrukcija turėtų atsieiti 1,9 mln. eurų.

Atliekamas sudėtingiausias darbas

Kaip vardijo M. Inčerytė, iš esmės atlikti reikalingi griovimo darbai pastato viduje, pakeisti lauko vamzdynai. Šiuo metu atliekamas sunkiausias darbas – perdangos stiprinimas, taip pat stogo keitimas, pradedamas fasado tvarkymas, restauruojamos durys, tvarkomi langai. Šiaurinėje pusėje ruošiamasi priestatų statybai – čia bus įrengtos užkulisinės patalpos atlikėjams, „Romuvos“ salę numatyta pritaikyti ne tik filmų rodymui, bet ir šokio spektakliams, kitiems scenos menų pasirodymams.

„Romuvoje“ bus išlaikytos ir sutvarkytos visos autentiškos saugomos vertingosios savybės: paradinės durys, langai, grindų mozaikinis betonas, šviečiantis stogelis. Jos tikrai taps gražiais akcentais ir pastato puošmena. Mažiausiai pasikeis fojė, tačiau tikrai pasikeis vaizdas salėje – bus didesnė scena, aukštesnis amfiteatras, naujos kėdės“, – apie laukiančius pokyčius pasakojo laikinoji direktorė.

Ji džiaugėsi, kad į atnaujintas patalpas sugrįžęs kino centras deramai priims neįgaliuosius – bus pritaikytas įėjimas į kino teatrą pro pagrindines duris ir patekimas į tualetus cokoliniame aukšte. Antrame aukšte bus įrengta edukacinė klasė, erdvė, tinkama dirbtuvėms. Į naują vietą bus perkeltos ir „Romuvos“ personalo darbo vietos. Tai, pažymėjo M. Inčreytė, dažniausiai nematoma, bet labai svarbi dalis.

Kainodara dar nenustatyta

„Romuvos“ repertuaras iš esmės išliks toks pat – mes ir toliau pirmenybę teiksime Europoje sukurtiems autoriniams filmams, tai yra mūsų išskirtinumas Kaune. Atnaujinus kino įrangą galėsime rodyti daugiau ir naujesnių europietiškų filmų. Todėl esu tikra, kad platesnis žiūrovų ratas ras sau patinkančius kino kūrinius. Be to, „Romuvos“ salėje tikrai dažniau vyks ir kiti kultūriniai renginiai, pavyzdžiui, šokio spektakliai“, – kino ir kultūros gurmanus masino M. Inčerytė.

Atnaujintoje salėje numatyta 240 sėdimų vietų. Šiuo metu bilietas į seansą laikinojoje „Romuvos“ kino salėje kainuoja 4 eurus suaugusiesiems ir 3 eurus moksleiviams, studentams bei senjorams. Kokia kainodara bus taikoma po rekonstrukcijos, dar neaišku.

Įsileis kultūrą ir istoriją

Pasiteiravus, ar „Romuva“, prisipildžiusi įvairių menų, kartais neprisidurs prie pavadinimo kultūros sando, M. Inčerytė tvirtino, kad įstaiga išliks kino centru, mat tai vienintelė tokia vieta Kauno mieste ir vienintelis tarpukario kino teatras visoje Lietuvoje. Tačiau, prisitaikant prie šiandieninių pokyčių, bus bendradarbiaujama ir dėl kultūrinių renginių organizavimo.

„Svarbia nauja šaka taps „Romuvos“ bei kitų tarpukario kino teatrų istorijos pristatymas. Tai, kad „Romuva“ bus vienintelis veiksiantis tarpukario kino teatras Lietuvoje, įpareigoja mus visuomenę supažindinti su istorija bei paveldu, – atskleidė laikinoji kino centro direktorė.

– Netapsime muziejumi, bet tikrai pristatysime ir dalį istorijos, išsaugosime juostinį kino projektorių, kad jaunosios kartos galėtų susipažinti su tuo, kas jau tampa kino praeitimi.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA