Paskelbus apie Vilniaus gatvės rekonstrukciją, gyventojai sunerimo dėl senojo grindinio | Kas vyksta Kaune

Paskelbus apie Vilniaus gatvės rekonstrukciją, gyventojai sunerimo dėl senojo grindinio

R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybei pranešus, kad Vilniaus gatvė bus rekonstruojama, vienas aktyviems kauniečiams itin parūpusių klausimų buvo gatvės grindinio išsaugojimas. Ar miesto tvarkytojų buldozeris nušluos istorinę dangą nuo žemės paviršiaus ir turėsime tvarkingą europinio pavyzdžio plynę, ar tašyti akmenys suguls į savo senąsias vietas?

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, pabrėžęs numatomus darbus esant ne rekonstrukcija, o kapitaliniu remontu, priminė, kad paskutinį Vilniaus gatvės atnaujinimo projektą paverčiant ją pėsčiųjų gatve parengė „Kauno Komprojektas“.

„Projekto įgyvendinimo darbai baigti 1984 m. Projektuotojai ir darbus vykdžiusios firmos buvo tais pačiais metais apdovanoti SSSR valstybine premija“, – „Kas vyksta Kaune“ komentavo A. Pakalniškis.

Jis pripažino, kad darbai atlikti kokybiškai. Tiesa, daugiau nei 30 metų eksploatuojant grindinius, jie buvo tik remontuojami, ne kartą gatvė perkasta įrenginėjant arba taisant inžinerinius tinklus – todėl esą nenuostabu, kad grindinys reikalauja kapitalinio remonto.

Vilniaus gatvės grindiniui, kaip nurodė A. Pakalniškis, naudoti tarpukariu tašyti akmenys. Ši gatvės danga ir granitiniai bortai Nekilnojamojo paveldo vertinimo tarybos aktais įvertinti saugomais.

„Akmenų būklė tikrai gera, planuojamas grindinio remontas. Jau darbų metu bus tikslinami duomenys, sprendžiama, ar akmenims reikia kokio nors papildomo apdorojimo. Jie bus tvarkomi pagal Paveldo tvarkybos reglamentuose aprašytas technologijas“, – tikino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Grindinio centrinėje dalyje yra numatoma įrengti patogesnę, tokio pat natūralaus akmens dangą – stambesnių plokščių, be nusklembimų. Ši lygi danga pritaikyta žmonėms su negalia, tėvams, vežantiems vaikus vežimėliuose.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad gatvėje taip pat bus restauruojami ir montuojami nauji šviestuvai bei mažosios architektūros elementai, ten, kur jos nebuvo, įrengiama lietaus kanalizacija. Kitąmet prasidėsiantį 3 mln. eurų vertės remontą planuojama baigti 2019 m. ir 2020 m. sandūroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA