Nors nuskambėjo teismo sprendimas, Kauno stadiono rekonstrukcijos sutarties nutraukti nesvarstoma | Kas vyksta Kaune

Nors nuskambėjo teismo sprendimas, Kauno stadiono rekonstrukcijos sutarties nutraukti nesvarstoma

BNS 2018/10/17 09:43
R. Tenio nuotr.

Lietuvos apeliaciniam teismui nusprendus, kad Turkijos bendrovės paskelbimas S. Dariaus ir S. Girėno stadiono Kaune rekonstrukcijos laimėtoja buvo neteisėtas, sutarties su šia bendrove nutraukti kol kas nesvarstoma.

„Teismo sprendimų laikomės. Teismo sprendimas nenutraukė sutarties, nepasisakė apie ją nieko, reiškia sutartis toliau vykdytina“, – BNS trečiadienio rytą sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Jis sakė, kad detaliau komentuoti sprendimą ir tolesnius savivaldybės veiksmus galės tuomet, kai į didelės apimties teismo nutartį bus geriau įsigilinta.

„Ten konstatuoti tam tikri pažeidimai, tačiau žymiai konkrečiau galėsime komentuoti, kai į ją įsigilinsime. Tačiau tenai nieko apie tai, kad sutartis būtų sudaryta neteisėtai, nešnekama“, – sakė G. Petrauskas.

Paklaustas, kodėl savivaldybė darė sprendimus, kurie dabar teismo yra pripažinti neteisėtais, jis pabrėžė, kad svarbus turėtų būti galutinis rezultatas: už patrauklią, ne už didžiausią kainą statomas stadionas.

„Normalu turbūt, kad kažką darant padarai klaidų. Jei nieko nedarai, tada ir nesuklysti“, – sakė G. Petrauskas.

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį, tenkinęs Vilniaus statybų bendrovės „LitCon“ skundą, iš dalies pakeitė ankstesnį pirmosios instancijos teismo nutartį ir Kauno savivaldybės sprendimus pripažinti Turkijos kompaniją „Kayi Insaat Sanayi Ticaret“ konkurso laimėtoja bei sudaryti su ja sutartį pripažino neteisėtais.

Tačiau teismas nenurodė savivaldybei nutraukti rangos sutarties: nuspręsta taikyti alternatyvią sankciją – 25 tūkst. eurų baudą.

„Dėl proceso metu pasikeitusių aplinkybių – sudarytos sutarties – nėra pagrindo naikinti savivaldybės sprendimo, kuriuo „Kayi“ pripažinta pirkimo laimėtoja, nes procedūros pasibaigė. Kolegija sprendžia, kad kilo poreikis nepripažinti neteisėtai sudaryto sandorio niekiniu ir perkančiajai organizacijai skirti alternatyvią sankciją – baudą. Įvertinusi pažeidimo svarbą, padarinius, sutarties pobūdį ir vertę, kad jau yra pradėti vykdyti darbai, kolegija savivaldybei skiria 25 tūkst. eurų baudą“, – rašoma teismo nutartyje.

Kauno savivaldybės skelbtame konkurse „Kayi“ paskelbtas laimėtoju, nes pasiūlė mažiausią kainą – 34,95 mln. eurų. Rekonstrukcijos darbai pradėti rugpjūčio mėnesį.

Dalį lėšų projektui planuojama gauti iš Europos Sąjungos fondų. Likusią sumą finansuoti planuoja savivaldybė ir Vyriausybė.

2019 metais stadiono rekonstrukcijai Vyriausybė biudžete yra numačiusi 1,7 mln. eurų. Pasak G. Petrausko, svarbu, kad Vyriausybė įgyvendintų savo įsipareigojimus, o ne tai, kaip šios sumos pasiskirstys per kelerius metus.

„Mes tikime, kad Vyriausybė vykdys savo įsipareigojimą prisidėti devyniais milijonais, o ar pradžioj bus vienas ir po to aštuoni, ar du ir septyni ar dar kažkaip, tai mums nėra svarbu. Su pinigų srautu savivaldybėje nėra blogai“, – sakė jis.

Planuojama, kad stadiono rekonstrukcijos darbai bus užbaigti per 20 mėnesių nuo sutarties pasirašymo šių metų liepą.

Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidės iki 15 tūkst., visos tribūnos bus uždengtos stogu. Stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA