Pasaulinės maisto dienos proga – nebrangių patiekalų receptai – Kas vyksta Kaune

Pasaulinės maisto dienos proga – nebrangių patiekalų receptai

Maxima.lt nuotr.

Šiandien – Pasaulinė maisto diena, minima daugiau nei 150 pasaulio šalių. Vienose šalyse jos tikslas – kovoti su badu, kitose – su prasta mityba ar išmetamo maisto kiekiu. Atsižvelgiant į Lietuvos gyventojų aktualijas – norą maistui išleisti mažiau – siūloma Pasaulinę maisto dieną paminėti valgant skaniai, tačiau nebrangiai.

Trys žinomos šalies maisto tinklaraštininkės dalinasi net keletu receptų, pagal kuriuos paruošti patiekalai nudžiugins artimuosius ir neištuštins piniginės.

Nida Degutienė vakarienei siūlo šventinį lašišos kepsnį

„Aš esu kilusi iš šeimos, kurioje visada buvo skaičiuojami resursai, kur lėšų paskirstymas buvo itin kruopščiai planuojamas ir kontroliuojamas. Iki šiol pirkdama produktus visuomet žvilgteliu į kainą. Nežinau žmonių, kuriems maisto kaina nebūtų svarbi. Bet skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, populiaraus tinklaraščio „Nidos receptai“ autorė.

Receptas, kurį N. Degutienė pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį. Šventinio patiekalo porcija išeis apie 4,5 euro vienam valgytojui, gaminant 4 porcijas iškart ir renkantis maisto produktus „Maximose“, pažymėtus geltonomis „Mažos kainos garantija“ etiketėmis.

4 porcijoms reikės (keturioms, nes tai „vieno puodo“ patiekalas):

2 šaukštų aliejaus
4 česnako skiltelių, supjaustytų riekelėmis
1 nedidelio poro, supjaustyto gabalėliais (tik balta ir šviesiai žalia dalis)
Druskos, pipirų
1 stiklinės (180 g) perlinio kuskuso (arba dar vadinamo Izraelio kuskusu)
200 g grietinės (30 % riebumo)
1 ir 1/2 stiklinės (375 ml) verdančio vandens
1 šaukšto garstyčių
1 šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės
4 gabalėlių po 180 g šviežios lašišos filė su oda

Patiekimui: tarkuoto kietojo sūrio (naudojau „Džiugą“), baziliko lapelių

Įkaitinti orkaitę iki 2200 C. Didelėje keptuvėje įkaitinti aliejų ir trumpai apkepinti česnako skilteles (tik kol jos švelniai apskrus ir suminkštės). Kiaurašaukščiu išgriebti iš aliejaus ir padėti į šoną. Į likusį aliejų suberti pjaustytus porus. Pabarstyti druska, pipirais, ir pakepinti ant vidutinės ugnies minutę kitą, kol porai suminkštės, vis pamaišydami. Suberti perlinį kuskusą, sudėti grietinę, garstyčias, supilti vandenį, ir viską išmaišyti. Leisti skysčiui užvirti. Tada supilto visą keptuvės turinį į kepimo skardelę, ją uždengti folija, ir pašauti į orkaitę. Kepti 12 minučių.

Išimti skardelę iš orkaitės, nuimti foliją, ir ant kuskuso išdėlioti lašišos kepsnelius, odele į viršų. Pašauti skardelę (niekuo neuždengtą) atgal į orkaitę, ir kepti viską dar apie 10 minučių, arba kol lašišos odelė bus traški, o žuvis lengvai iškepusi (nekepti pernelyg ilgai, antraip lašiša taps sausa). Patiekiant pabarstyti apkepintais česnakais, tarkuotu sūriu ir bazilikais.

„Ant medinės lentelės“ autorės „perliukas“ – silkės salotos

Sparčiai populiarėjančio maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė visos dienos meniu – tris pagrindinius patiekalus ir du užkandžius. Bendra visų patiekalų kaina gaminant po vieną porciją, renkantis „Mažos kainos garantija“ produktus, apie 4,8 euro.

„Dažniausiai valgau penkis kartus per dieną. Tris pagrindinius patiekalus ir du užkandžius. Toks režimas man priimtiniausias – organizmas jaučiasi geriausiai, t. y. nesusiduriu su nepageidaujamu tinguliu ir diskomfortu persivalgius, taip pat netampu pikta ir įsitempusi, nes peralkau. Penki valgymai per dieną tikrai nereiškia, kad visą dieną nieko nedarau, tik stoviu prie puodų. Tai, kiek laiko praleisime skirdami savo mitybai, tik įpročių ir planavimo reikalas“, – sako netrukus savo receptų knygą išleisianti K. Pišniukaitė.

Šventinės dienos vakarienei ji pasiūlė gan neįprastas salotas, kurių porcija atsieis apie 1,4 euro.

1 porcijai reikės:

1 vidutinio dydžio bulvės
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Salotų vazonėlyje (maždaug 6 lapų)
1 mažo svogūno
1 marinuoto agurko
100 g silkės
2 v. š. natūralaus jogurto
Saujelės šviežių krapų
1 skiltelės česnako
Druskos, pipirų

Bulves švariai nuplauti, supjaustyti griežinėliais, sumaišyti su aliejumi ir žiupsneliu druskos. Kepti 2000 C orkaitėje pusvalandį. Paruošti padažą: indelyje sumaišyti jogurtą, smulkintus krapus ir česnaką, berti druskos ir pipirų. Į lėkštę dėti nuplautus ir nusausintus salotų lapus, svogūno ir agurko griežinėlius, keptų bulvių griežinėlius, silkę, padažą ir šviežių krapų.

„Cukrinis avinėlis“ šventei per 30 min. paruošė vištieną citrininiame padaže

Dvejų metų dukrytę Adelę auginanti Berta Garuckė yra tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė. Pasaulinės maisto dienos proga ji pasidalino trimis vakarienės idėjomis, kurioms prireiks vos 30 minučių.

„Šeimos vakarienė – reikalas rimtas! Svarbu, kad būtų ne tik maistinga, skani, greitai ir lengvai paruošiama, bet ir įtiktų visos šeimos narių norams. O visi, turintys vaikų, žino, kaip tai kartais yra nelengva… Ruošdami apskaičiavome ir porcijų kainas, kad įtikintumėme, jog namuose gaminti verta – skanus maistas, net ir keli jo patiekalai skirtingiems šeimos nariams, tikrai nekainuoja daug“, – sako B. Garuckė.

Vienas jos siūlomų vakarienės patiekalų – vištiena citrininiame grietinėlės padaže, kurio porcijos kaina, perkant maisto produktus iš „Mažos kainos garantija“ sąrašo, išeina apie 1,5 euro.

3 porcijoms (visai šeimai) reikės:

450 g vištienos filė
Žiupsnio turimų vištienos prieskonių
Gabalėlio sviesto
1 citrinos
200 ml grietinėlės
Žiupsnio druskos, juodųjų pipirų

Vištienos filė supjaustyti šiek tiek mažesniais gabalėliais, pagardinti prieskoniais. Paruoštą vištieną iš abiejų pusių apkepti gabalėlyje sviesto. Iš pusės citrinų išspausti sultis, jas sumaišyti su grietinėle (jei norisi daugiau skonio, galite dar įdėti ir šiek tiek sultinio). Pagardinti druska ir juodaisiais pipirais. Paruoštą padažą užpilti ant keptos vištienos ir dar kelias minutes patroškinti. Patiekti su ryžiais arba makaronais. Pagardinti šviežiomis petražolėmis ar bazilikais, likusios citrinos griežinėliais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA