Seime surinkti parašai: S. Skvernelis įtariamas pažeidęs teisės aktus ir sulaužęs priesaiką | Kas vyksta Kaune

Seime surinkti parašai: S. Skvernelis įtariamas pažeidęs teisės aktus ir sulaužęs priesaiką

delfi.lt 2018/10/16 17:11
Saulius Skvernelis / DELFI nuotr.

Antradienį Seimo opozicijos atstovai surinko parašus dėl to, kad premjeras Saulius Skvernelis neįvykdė savo konstitucinės pareigos būti atskaitingu Lietuvos Respublikos Seimui. Opozicija įtaria S. Skvernelį pažeidus teisės aktus ir sulaužius priesaiką. Po šia iniciatyva surinkta 30 Seimo narių parašų.

Premjeras melavo, išsisukinėjo ir vengė tinkamai atsakyti į Seimo narių raštu pateiktus klausimus, atsisakė atskleisti prašomą informaciją apie sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo aplinkybes.

Opozicinėms frakcijoms ir Mišriai Seimo narių grupei atstovaujantys parlamentarai konstatavo, kad S. Skvernelis spalio 3 d. Vyriausybės pasitarime asmeniškai užblokavo Susisiekimo ministro teiktą iniciatyvą neatlygintinai teikti Registrų centro duomenis žiniasklaidos atstovams.

Be to, premjeras Saulius Skvernelis ir jo paskirti politinio pasitikėjimo pareigūnai atsisakė tenkinti teisėtą žiniasklaidos atstovų prašymą pateikti oficialaus darbinio posėdžio – Vyriausybės pasitarimo – garso įrašą, nepaisydami Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos pozicijos, kuri yra tiesiogiai atsakinga už visuomenės informavimo normų laikymosi priežiūrą.

Tokiu būdu, anot opozicijos atstovų, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymą, apribodamas informacijos laisvę ir teisę gauti informaciją iš valstybės institucijų bei sudarydamas sąmoningas kliūtis žurnalistams atlikti profesinę pareigą.

Negana to, opozicijos atstovai mano, kad premjeras, atsisakydamas pateikti minėtą Vyriausybės pasitarimo įrašą Seimo nariams, šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatymą.

„Taip pat turime pagrįstų įtarimų, kad premjeras Saulius Skvernelis davė neteisėtą ir teisės aktus pažeidžiantį nurodymą Vyriausybės kanceliarijos darbuotojams skubiai sunaikinti žiniasklaidos ir Seimo narių prašomą Vyriausybės pasitarimo garso įrašą. Tokie veiksmai gali būti prilyginti įkalčių slėpimui, norint neatskleisti visuomenei svarbios informacijos, susijusios su Konstitucijoje įtvirtintomis pamatinėmis žiniasklaidos laisvėmis ir teisėmis“, – teigiama Seimo narių pareiškime.

„Tokiais žingsniais yra vis labiau išplaunami teisinės valstybės principai, žodžio laisvės ir teisės į informaciją principai. Demokratijos erozija įgauna vis didesnį pagreitį. Nėra kito kelio kaip sustabdyti tokias antikonstiticines ir valstybei labai pavojingas tendencijas, kaip tik stabdyti ir bausti Vyriausybę kiekviename nusižengime ar teisės normų pažeidime. Tik „nulinės tolerancijos“ taikymas bet kokiems, net iš pirmo žvilgsnio nedideliems, nusikaltimams gali užtikrinti, kad už juos valstybę šiandien valdantieji jaus atsakomybę“, – rašoma pareiškime.

Parlamentarai konstatuoja, kad premjeras S. Skvernelis pažeidė bent du galiojančius Lietuvos valstybės įstatymus bei galėjo sulaužyti duotą priesaiką.

„Toks elgesys demokratinėje ir teisinėje valstybėje negali būti toleruojamas. Todėl Seimo opozicinės frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai inicijuoja skubias teisines ir politines konsultacijas dėl Ministro Pirmininko atsakomybės“, – rašoma pareiškime.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA