Stilisto J. Statkevičiaus jubiliejus: „aš jau esu istorija“ | Kas vyksta Kaune

Stilisto J. Statkevičiaus jubiliejus: „aš jau esu istorija“

delfi.lt 2018/10/15 21:35
DELFI.LT nuotr.

Šie metai lietuviškos mados korifėjui Juozui Statkevičiui išties ypatingi – paženklinti dvejais jubiliejais. Lapkritį jo mados namai minės 30-ąją sukaktį, o pirmadienį, spalio 15 dieną, dizaineris švenčia dar vieną reikšmingą sukaktį – 50-ąjį gimtadienį.

Pusę amžiaus nugyvenusį mados kūrėją galima mylėti, galima jo tyliai nekęsti – tačiau abejingų jam tikrai nėra.

„Norite jūs ar nenorite, bet aš jau esu istorija“ – taip kadaise yra pasakęs žinomiausias Lietuvos dizaineris J. Statkevičius, kuris Lietuvos vardą garsina pasauliniu mastu – jo kolekcijos išvydo Paryžiaus podiumus, kūrėjas dusyk įverintas LVMH premijomis už progresą.

Aršiausia mados kritikė ir Žurnalo „Vogue“ redaktorė Anna Wintour yra pasakiusi, kad būtent J. Statkevičiaus dėka Lietuva atsirado jos madų žemėlapyje.

Juozas yra pirmasis lietuvių dizaineris, kurio darbus pristatė žurnalai „Vogue“, „L’Officiel“, „Elle“, „Harper’s Bazaar“.

Mados istorikas Aleksandras Vasiljevas kartą yra teigęs, kad J. Statkevičiui lygių nėra ne tik Lietuvoje. Tą patvirtino ir Latvijos prezidentas. Kaip yra sakęs pats J. Statkevičius: „Nei Latvijoje, nei Estijoje kito, panašaus į mane, nėra. Rusiją turi Zaicevą ir Judaškiną, o Lietuva turi mane“.

J. Statkevičius taip pat yra kūręs kostiumus Lietuvos režisierių Eimunto Nekrošiaus, Gintaro Varno, Rimo Tumino, Anželikos Cholinos, Dalios Ibelhauptaitės, Oskaro Koršunovo ir kitų režisierių spektakliams.

Už savo indelį 1998-aisiais jam buvo įteiktas Šv. Kristoforo apdovanojimas, 2004 m. „Auksinio scenos kryžiaus“ diplomas, o 2016 m. Kultūros ministerijoje jam buvo įteiktas aukščiausias šios ministerijos apdovanojimas – garbės ženklas – aukso žvaigždė „Nešk savo šviesą ir tikėk.

Juozo rankomis kurti proginiai drabužiai puošė ne tik prezidentus, bet ir karališko kraujo atstovus bei daugybę pasaulinio garso atlikėjų.

Tarp jo kūryba pasipuošusių moterų: Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma, kadenciją baigusi Latvijos prezidentė Vaira Vyke-Freiberga, Danijos sosto įpėdinio Frederiko žmona Mari, Bjork, Kyra Sedgwick, Naomi Watts, Nicole Richie ir daugeliui kitų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA