Seimui įteisinus medicinines kanapes, prabilo mokslininkas: neklaidinkime žmonių | Kas vyksta Kaune

Seimui įteisinus medicinines kanapes, prabilo mokslininkas: neklaidinkime žmonių

delfi.lt 2018/10/12 09:18
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ketvirtadienį Seimas priėmė istorinį sprendimą ir įteisino galimybę registruoti vaistinius preparatus, kurių sudėtyje yra kanapių. Ateityje tikimasi, kad vaistai bus ir kompensuojami.

Padės įvairiems ligoniams

Seimas ketvirtadienį pritarė, kad vaistai, kurie savo sudėtyje turi kanapių, galėtų būti naudojami gydymo ir mokslo tikslais Lietuvoje. Pataisa įsigalios 2019 m. gegužės 1 d.

Laidoje „DELFI DIENA“ svečiavosi medicininių kanapių legalizavimo pataisą pasiūlęs Seimo narys Mykolas Majauskas ir Nacionalinio vėžio instituto Molekulinės onkologijos laboratorijos vedėjas prof. Kęstutis Sužiedėlis. Pašnekovai aptarė, kokių veiksmų bus imtasi toliau.

Medicininių kanapių preparatai, sako M. Majauskas, pasaulyje yra naudojami gydyti įvairias ligas. „Tokie vaistai pasaulyje naudojami išsėtinės sklerozės gydymui, po chemoterapijos pacientams poveikių malšinimui, sudėtingų epilepsijos formų gydymui, autoimuninių ligų simptomų malšinimui, smegenų vėžiui. Kalbame apie fizinį skausmą, pykinimą, nerimą, nemigą“, – teigia politikas.

Anot jo, iki 2019 m. gegužės 1 d. bus rengiami poįstatyminiai aktai, kurie numatys, kokie vaistai, kaip bus įvežami į šalį, kas juos galės išrašyti, o kas prižiūrės jų disponavimą.

Pasiteiravus, kokia forma bus preparatai, M. Majauskas vardija, kad jų yra įvairų: aliejai, želatino kapsulės, purškiami preparatai.

Vyksta intensyvūs tyrimai

K. Sužiedėlis pabrėžia, kad medicininių kanapių preparatai – tai ne vaistas nuo vėžio. „Tai yra paliatyvaus veikimo priemonė. Tai gyvenimo kokybės užtikrinimas. Nesuklaidinkime žmonių. Ką šiandien mokslas gali patvirtinti, kad tai gera gyvenimo kokybės užtikrinimo priemonė onkologiniams pacientams, kurie gauna ir kitą gydymą“, – akcentuoja profesorius.

Anot jo, nereikėtų manyti, kad vien tik kanabioidų preparatai gali pakeisti patvirtintą tradicinį gydymą.

Tačiau, pastebi profesorius, yra duomenų, kad šie preparatai gali turėti ne tik nuskausminamųjų savybių, bet ir priešvėžinių. „Viso pasaulio mokslininkai tai labai intensyviai tiria. Šiandien tyrimai negali nei patvirtinti, nei atmesti to, sakyčiau, yra daugiau optimizmo: yra tyrimų, dėl kurių galime tikėtis, kad yra tas priešvėžinis poveikis. Bet mes labai mažai suprantame, kaip reikėtų teisingai naudoti preparatus”, – sako K. Sužiedėlis

M. Majauskas sako, kad tai paliatyvi pagalba žmogui, kuris praeina chemoterapijos kursą. „Žmogus turi chroninį skausmą, jį pykina, ima nemiga, nerimas ir jam šiandien ant stalo yra padėtas morfijus, kurį jis turi vartoti. Pavartojęs morfijų, jis guli lovoje, neatsikelia. Taip, tai paliatyvi pagalba skausmui malšinti, kad jis galėtų atsikelti, bet jis vis tiek nesugeba atsikelti. Šiandien sakome, kad yra vaistas, kurį jis vartodamas nejaus skausmo, nejaus nerimo, galbūt miegos, galbūt valgys, tas visas jausmas turėtų prisidėti prie bendro gyjimo”, – teigia M. Majauskas.

Turėtų būti kompensuojami vaistai

Pasiteiravus, ar Nacionalinis vėžio institutas siūlys medicininių kanapių preparatus pacientams, K. Sužiedėlis atsako, kad negali kalbėti už gydytojus. „Gal jie bus siūlomi. Turėjome diskusiją su administracija. O po šio įstatymo pataisų ateis laikas, kai vaistai bus registruoti. Jie taps legaliais alternatyvaus pasirinkimo vaistais. Ir išnagrinėję pasaulines rekomendacijas, tikėtina, kad mūsų specialistai siūlys juos“, – sako profesorius.

Taip pat išlieka ir vaistų kompensavimo klausimas. Anot abiejų pašnekovų, vaistai , kurių sudėtyje yra kanapių, turėtų būti kompensuojami.

„Dabar sakome: įteisinkime, kad tie žmonės nesijaustų nusikaltėliais, pažiūrėkime, kokių tų vaistų yra, kokį jie duoda rezultatą, kalbėkime su pacientais ir pasižiūrėkime, ar reikia kažkokių papildomų priemonių.

Kiek vaistai kainuos ir ar jie bus kompensuojami – ta diskusija laukia dar ateityje. Tai priklausys nuo pačių pacientų asociacijų, kiek jos bus aktyvios ir rodys poreikį tokių vaistų kompensavimui”, – sako M. Majauskas.

Tačiau jis priduria, kad tokie vaistai turėtų būti kompensuojami, nes kompensuojami ir morfijaus pagrindo vaistai.

„Šiandien dalis paliatyvaus poveikio priemonių yra kompensuojamos. Paliatyvių preparatų kanabioidų pagrindu veiksmingumu niekas neabejoja. Neabejotina, kad jie turi poveikį. Tai kodėl už vienus preparatus turėtų gauti žmonės kompensaciją, o už kitus – ne, nors jie galėtų būti geresni?“, – svarsto profesorius.

Anot profesoriaus, kiekvienam žingsniui, kad žmonės nesijaustų nusikaltėliais, ką jiems ir leis ši pataisa, visi pritars.

Tačiau, kiek šiandien yra ligonių, kurie nelegaliai varto medicininių kanapių preparatus, K. Sužiedėlis – nežino. „Galiu tik pasakyti iš to, ką matau žiniasklaidoje, kad tokių vartojančių tikrai yra. Pats esu bencdravęs su pacientais, kurie minėjo, kad vartoja tokius preparatus.

Būdavo diskusijų, kaip tokių preparatų gauti ir ar jie nesukels pavojaus sveikatai, kadangi mes nežinome, kaip juos reikėtų naudoti teisingai. Manau, kad šis įstatymas tik greitins teisingą preparatų naudojimą,“ – džiaugiasi K. Sužiedėlis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA