Istorinis sprendimas: kanapės prasiskynė kelią Seime | Kas vyksta Kaune

Istorinis sprendimas: kanapės prasiskynė kelią Seime

BNS 2018/10/11 11:52
Asociatyvi / Policijos departamento nuotr.

Ketvirtadienį parlamentarai priėmė įstatymo pataisas, kuriomis įteisino savo sudėtyje kanapių turinčius medikamentus.

Už tokias pataisas balsavo 90 Seimo narių ir susilaikė trys parlamentarai.

Farmacijos bei Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymų pataisos leis medicinoje naudoti tokius vaistinius preparatus, jei jų saugumas ir veiksmingumas yra įrodytas moksliniais tyrimais, o preparatas registruotas.

Nauja tvarka įsigalios nuo 2019 metų gegužės.

„Jei Seimas šiandien apsispręs priimti šį projektą, mes žengsime labai svarbų žingsnį, užtikrindami galimybę sunkiai sergantiems pacientams gauti geriausią įmanomą gydymą“, – sakė idėją įteisinti medicinines kanapes iškėlęs konservatorius Mykolas Majauskas.

Jis pažymėjo, kad tokių preparatų kontrolė bus griežtai reglamentuota ir pramogai psichotropinės medžiagos nebus vartojamos.

„Jis užtikrina ne tai, kad kanapės, „žolytė“ bus prieinama vaistinėse, ją nusipirkęs galėsi parūkyti prieš diskoteką, bet kalba labai aiškius dalykus, kad sudėtyje kanapių turintys vaistai, kurie registruoti Europos Sąjungoje, su griežta gydytojų priežiūra bus išrašomi ligoniams, sergantiems išsėtine skleroze, vėžiu, taip pat autoimuninėmis ligomis“, – kalbėjo parlamentaras.

„Tai yra istorinis sprendimas, pirmas žingsnis, kuris užtikrins, kad bent vaistai, kurie registruoti Europos Sąjungoje, bus prieinami ligoniams Lietuvoje“, – kolegas palaikyti pataisas kvietė M. Majauskas.

Idėją įteisinti medicininių kanapių vartojimą pernai rugsėjį iškėlė konservatorius M. Majauskas su kolege Irena Degutiene.

Jie kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą su siūlymu tokius medikamentus leisti vartoti Lietuvoje. Tuomet Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir tuometinė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė registravo atitinkamas pataisas.

Pagal įstatymą, įvertinus, kad tokių vaistų sudėtyje yra narkotinių ir psichotropinių medžiagų, jiems būtų taikomos itin griežtos naudojimo, apskaitos ir išdavimo pacientams taisyklės.

Dabar Lietuvoje medicininės kanapės neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos pagal Farmacijos įstatymą. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų antrajame sąraše esančias medžiagas, o kanapės įrašytos draudžiamame vartoti pirmame sąraše.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA