Pensijų reformos problematika: kai kurie vasarą gali sulaukti mažesnės algos | Kas vyksta Kaune

Pensijų reformos problematika: kai kurie vasarą gali sulaukti mažesnės algos

delfi.lt 2018/10/11 08:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seime turėjo paaiškinti, kaip ruošiasi informuoti žmones apie nuo sausio 1 dienos startuosiančią pensijų kaupimo sistemą. Parlamentarai daugiausia klausimų kelia dėl automatinio įtraukimo: ar tikrai tai atitinka Konstituciją, ar tikrai visi žmonės bus laiku informuoti, o galbūt tik pamatę mažesnę algą supras, kad atsidūrė II pensijų kaupimo pakopoje.

Sausio mėnesį automatiškai į II pensijų kaupimo pakopą bus įtraukiami šiuo metu nekaupiantys dirbantys gyventojai iki 40 metų. Tokių Lietuvoje yra 160 tūkst. Nors į kaupimą šie asmenys bus įtraukti jau nuo sausio 1 dienos, įmokos bus pradėtos skaičiuoti nuo liepos mėnesio. Kiti gyventojai, šiuo metu kaupiantys, galės pasirinkti ar kaupia toliau, ar grįžta į „Sodrą“, ar stabdo kaupimą.

Kyla abejonės: kai kurių laukia vasarinis siurprizas?

Ne visus parlamentarus Socialinė apsaugos ir darbo ministerija įtikino, kad gyventojai bus aiškiai informuoti, jog jie automatiškai yra įtraukti į II pensijų pakopą.

„Noras yra geras, bet teisiškai jis nevisiškai atitinka mūsų Konstituciją ir teisės aktus. Manau, kad čia mes turėsime problemą, bet tikiuosi, kad Konstitucinis Teismas (KT), kuris dabar neturi tiek bylų, kiek prieš 8 ar 10 metų, galbūt iki sausio 1 dienos dar mums atsakys ir tas privalomumas dings. Žmonės ir toliau turės patys galvoti savo galva, o ne automatiškai būti įtraukti. Jeigu kyla ginčas, teismuose žiūri dokumentus: yra pasirašyta sutartis ar ne. Čia gali būti atvejis, kad žmogus bus įtraukas, nuo jo bus nuskaičiuojami pinigai, jis nebus pasirašęs jokio dokumento. Maždaug po pusės metų ar metų supras, kad kažkas iš jo kažkiek nusavina pinigėlių, eis į teismą, ir kuo vadovausis teismas, kokiais sprendimais? Dėl to ir reikalingas Konstitucinio Teismo išaiškinimas, ar gali valstybė kištis į nuosavybę ir paimti dalį atlyginimo dėl to, kad galvoja sudaryti geresnę senatvę“, – po pasitarimo žurnalistams kalbėjo socialdemokratas Algirdas Sysas.

Automatiniu įtraukimu nepatenkintas ir konservatorius Rimantas Jonas Dagys. Pasak jo, žmogus gali vasarą labai nustebti, pamatęs, kad staiga gauna mažesnį atlyginimą.

„Tada aišku jis eis pas darbdavį ir klaus, kas čia atsitiko, gi mokesčiai tai nepadidėjo. Mokesčiai nepadidėjo, bet mes padarėme prievartinį mechanizmą, įtraukimo į kaupimo sistemą, o tai administruojama taip pat kaip mokesčiai. Tai iš esmės mes mokesčius padidinome. Tą reikia aiškiai komunikuoti ir pasakyti žmonėms, kad šalia valstybei sumokėtų mokesčių žadama paimti 3,5 proc. kaupimui. (…) Bus daug žmonių, kuriems tas kaupimas nerūpi, jie tik nustebs gavę sąskaitas, o tada prasidės visuotinė panika, kodėl niekas man to nepaaiškino“, – teigė R. Dagys.

Socialdemokratas Algirdas Sysas taip pat pastebėjo, kad niekur nėra akcentuojama, kad už dalyvavimą II pakopoje yra atsakingas pats asmuo, o pensijų fondų valdytojai negarantuoja rezultato.

„Negalima nugludinti visą tą kampaniją, kad jūs čia būkite geri, viskas čia labai gerai. Viskas labai sudėtinga ir kažkam bus skausminga. Dėl to reikia tiesiai ir aiškiai pasakyti, kad II pensijų pakopoje niekas neneša atsakomybės, kiek tu sukaupsi. Tai yra tavo asmeninė atsakomybė dalyvauti, stebėti procesus, bet jeigu įvyksta kataklizmas, sudega, išnyksta, tai yra tavo atsakomybė, o ne „Sodros“, ne valstybės, ne Seimo, ne Vyriausybės.

Kodėl mes nekeliame klausimo, ar apsimoka apskritai dalyvauti, jeigu žmogaus pajamos tokios mažos, kad jis patenka į skurdo rėmimo programas. Nesąmonė. Jau praėjo 15 metų ir didžioji dalis įsitikinusi, kad „Sodra“ ir valstybė toliau atsakinga už II pensijų pakopą. Šitai reikia aiškiai išaiškinti, kad II pakopa yra tavo galvos skausmas“, – įsitikinęs A. Sysas.

Žmogus gali nesužinoti, kad yra įtrauktas į kaupimą

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius patikino, kad „Sodra“ visais įmanomais būdais bandys susisiekti su į II pensijų pakopos kaupimą įtrauktais gyventojais. Informacija bus skelbiama „Sodros“ sistemoje, siunčiami elektroniniai laiškai, o taip pat ir registruoti laiškai. Tiesa, gali kilti problemų, jei žmonės yra nurodę netinkamus elektroninius paštus ar pakeitę gyvenamą vietą ir joje neprisiregistravę.

„Jeigu žmogaus nepasieks informacija, kad jis įtraukiamas į II pakopą per automatinį įtraukimą, gali būti, kad liepos mėnesį jis gaus mažesnį atlyginimą, nes bus papildomai nuskaičiuotas 1,8 proc. Tokių situacijų gali būti, bet mes stengsimės padaryti viską, kad ta informacija pasiektų žmones. Tiek per viešą informavimą, tiek asmeniškai įteikiant jiems registruotus laiškus. Aišku, svarbu pasakyti, kad mes siuntinėsime laiškus pagal registruotą gyvenamos vietos adresą, jeigu gyvena kitu adresu, teoriškai gali nepasiekti. Bet čia jau nieko nepadarysi. Žmonės patys turi rūpintis savo senatve ir pasiklausti, ar aš patenku į automatiškai įtraukiamų grupę. „Sodra“ visada suteiks tą informaciją: tiek skambučiais, tiek atvykus į skyrių“, – sako M. Sinkevičius.

Jis prideda, kad žmonės, kurie gauna mažas pajamas, patys turėtų apsispręsti, ar sutinka šiandien gauti mažesnį atlyginimą, bet daugiau atsidėti senatvei.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras: apie įtraukimą sužinos visi

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad yra ruošiamas planas B, kurio būtų imtasi, jei Konstitucinis Teismas nuspręstų, kad negalima automatiškai į kaupimą į traukti visus dirbančiuosius iki 40 metų, kurie dabar nekaupia. Pasak L. Kukuraičio, būtų stengiamasi, kad bendra sistema išliktų, žmonės turėtų galimybę kaupti papildomai su valstybės pagalba.

Ministras taip pat įsitikinęs, kad atlyginimai dėl kaupimo nemažės, nes mokesčių reforma užtikrins mažesnius mokesčius. Tad į kaupimą įtraukti žmonės, gali būti, ir uždirbs daugiau, ir atsidės senatvei daugiau.

„Reikia pasakyti, kad pagal visus mokestinius sprendimus, darbo užmokesčio apmokestinimo mažinimą, neapmokestinamųjų pajamų dydžio išplėtimą iki 1200 eurų, asmeninės lėšos, kurios būtų įdedamos į kaupimą, daugeliui Lietuvos žmonių nesumažins bendrųjų pajamų. Pagal tas mokestines pertvarkas net liks papildomų pajamų“, – teigė ministras.

L. Kukuraičio teigimu, visi įtraukti žmonės tikrai sužinos, kad jie atsidūrė II pensijų kaupimo pakopoje.

„Kadangi tas lėšas bet kuriuo atveju darbdaviai išskaičiuoja, kokia dalis kur keliauja, tai tikrai darbdaviai informuos visus, kad pasikeitė tam tikra dalis, kuri pervedama į „Sodrą“, kuri į kaupiamuosius. Tikrai galiausiai vis žmonės žinos, kur ir kaip jie yra įtraukti ir kur dalyvauja. Bet turime padaryti viską, kad liepos mėnesį tokių žmonių būtų kuo mažiau, arba iš viso nebūtų“, – mano L. Kukuraitis.

Kurs tinklalapį, skaičiuokles

Socialinės apsaugos ministerija informuojant nusitaikė į dvi tikslines auditorijas: tai jauni dirbantieji iki 40 metų, kurie iki šiol nekaupė, tokių yra apie 160 tūkst. žmonių, ir visi dirbantieji, kurie realiai šiuo metu dalyvauja II pakopos kaupime, pastarųjų yra apie 868 tūkst.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija žmones ruošiasi informuoti per regioninius dienraščius, įvairias kitas žiniasklaidos priemones. Taip pat bus kuriama skaičiuoklė, kuria bus galima apskaičiuoti tikėtiną pensijų anuiteto išmoką konkrečiam žmogui. Skaičiuoklė turėtų pradėti veikti nuo sausio 2 dienos. Numatoma sukurti atskirą internetinę svetainę. Ji turėtų pasirodyti lapkričio mėnesį. Ten pasirodys informacija ne tik apie pensijų reformą, bet ir apie mokesčių reformą.

„Jaunus dirbančiuosius informuosime apie jų įtraukimą į sistemą, o jau kaupiančius reikės informuoti apie pasirinkimą, kad gali kaupti toliau arba su sukauptomis lėšomis grįžti į „Sodrą“, arba stabdyti kaupimą.

Kuriama skaičiuoklė turėtų padėti žmogui numatyti, kokį priedą jis galės maždaug gauti prie pensijos. Skaičiuoklės kūrėjas šiuo metu yra „Sodra“.

Kuriamas naujas tinklalapis kiek.lt. Ten bus pasiekiama informacija ne tik apie pensijų kaupimą, bet ir apie mokesčių reformą, nes nuo sausio 1 dienos darbo užmokestis keičiasi „ant popieriaus“. Čia bus apibendrinta informacija ir ją kuria Valstybinė mokesčių inspekcija“, – apie ruošimąsi informuoti pasakojo socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Eglė Samoškaitė.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius pažymėjo, kad naudojantis skaičiuokle žmonės galės susižinoti ne tik numatomą anuiteto išmoką, bet ir pasiskaičiuoti, kokia jo pensija laukia, jei jis iš II pensijų pakopos sumanytų grįžti į „Sodrą“ .

Skaičiuojama, kad šiais metais visuomenės informavimas atsieis 90 tūkst. eurų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Kiek lėšų informavimui prireiks kitais metais, kol kas nesuskaičiuota.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA