Detaliai pristatytas Lampėdžių atnaujinimo projektas: kauniečiai džiaugsmu netryško | Kas vyksta Kaune

Detaliai pristatytas Lampėdžių atnaujinimo projektas: kauniečiai džiaugsmu netryško

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio vakarą Kauno miesto savivaldybėje susirinko Senojo Lampėdžio paplūdimio atnaujinimo projektą rengiančios bendrovės „Projektai ir Co“ atstovai bei sutvarkymo pasiūlymais itin suinteresuoti aktyvūs kauniečiai. Didžiojoje salėje pristatyta, kaip pasikeis miestiečių pamėgta vasarojimo vieta ir pažymėta, ką reikėtų keisti, kad laimingi būtų tiek poilsiautojai, tiek čia gyvenantys žmonės.

Iki paplūdimių teks paėjėti

Kaip susirinkusiems sakė vienas atnaujinto pliažo projektuotojų Taras Šurubura, viskas prasidėjo nuo vadinamojo „liežuvio“ – smėlėto iškyšulio pietinėje Lampėdžio dalyje – sutvarkymo. Iš to kilo idėja tvarkyti ir Gervių gatvę, kuria pasiekiamas paplūdimys: jos pradžioje, ties Kulautuvos, Vytauto ir Romuvos gatvių sankirta, planuojama įrengti 26 m skersmens vienos juostos žiedinę sankryžą. Šis kelio elementas, pasak projektuotojų, turėtų „pagerinti eismo sąlygas ir privesti (sankryžą) prie dabartinių standartų“.

Dabar kone apleistą automobilių stovėjimo aikštelę, esančią šalia būsimo žiedo, kurioje tenka laviruoti tarp didelių duobių, ketinama sutvarkyti ir praplėsti. Stovėjimo vietų skaičius čia išaugs iki 235, taip pat bus įrengtos dvi elektromobiliams krauti ir dvi – autobusams statyti.

Atvykstančius į atnaujintą paplūdimį pasitiks žiedinė sankryža ir didesnė automobilių stovėjimo aikštelė / „Projektai ir Co“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Automobilių eismas bus leidžiamas iki pagrindinės aikštelės, šiauriniame jos kampe stovės „plyta“ – įvažiuoti draudžiantis kelio ženklas. T. Šurubura teigimu, čia galės pravažiuoti tik gyventojai ir aptarnaujantis transportas. Maždaug nuo ten medinis takas ves iki „liežuvio“, šiek tiek tolėliau gatvėje pasitiks užkardas, įveikiamas tik turintiems leidimą asmenims.

Numatoma nutiesti bendrą pėsčiųjų ir dviračių taką, kuris bus 3,5 m pločio (2,0 m dviratininkams, 1,5 m pėstiesiems). Takas eis esamo vietoje, tačiau bus plečiamas. Projektinių pasiūlymų apraše skaičiuojama, kad Gervių gatvėje įrengus asfalto dangą ir naujus takus, automobilių srautas padidėti neturėtų, priešingai nei pėsčiųjų ir dviračių srautai.

Tiesa, lampėdiškiai pastebėjo, kad vandens lygis keičiantis metų laikams ežere smarkiai svyruoja, mat kinta kartu su Nemunu, kitaip, nei kituose telkiniuose – gyventojai nuogąstavo, ar tik nauji takai nebus užsemiami. T. Šurubura patikino, kad šiuo klausimu buvo kreiptasi į specialistus, kurie užtikrino projektinius sprendinius nenukentėsiant nuo gamtos išdaigų. Tikimasi, kad takeliai pavasarį apsemti nebus.

Su zujančiais vilkikais norėtų atsisveikinti

Lampėdžių bendruomenei ramybės neduoda ir į netoliese esančią Kauno teritorinę muitinę važiuojantys vilkikai, kuriems neva gali nepakakti vietos apsisukti naujoje žiedinėje sankryžoje.

Šiuo metu krovininės transporto priemonės apsisukinėja senojoje aikštelėje, o po jos rekonstrukcijos to daryti negalės ir manevrą mėgins atlikti žiede. Kauniečiai, kaip jie sakė, jau ir dabar gatvės elementus apgadinančių sunkvežimių čia matyti išvis nenorėtų – dėl to siūlė dar prieš sankryžą pastatyti sunkiasvorių mašinų eismą apribojančius kelio ženklus.

„Projektai ir Co“ atstovai tvirtino, kad šį sprendimą reikia priimti su savivaldybe. Išeiti už sklypo ribų ir platinti Gervių g. žiedo projektuotojai negali, kadangi jau dabar su juo ribojasi žemės sklypai, nors to ir neturėtų prireikti – numatytas sankryžos skersmuo esą pakankamas sunkvežimiams ir autobusams apsisukti. Visgi įmanoma, kad sunkvežimiams pasiekti žiedą bus iš viso uždrausta.

Aikštelė – vietoje bendruomenės susibūrimo centro

Abipusio bendradarbiavimo susirinkę gyventojai prašė ir dėl numatomo automobilių stovėjimo aikštelės praplėtimo, mat ten, kur projektuojamas pietinis aikštelės kampas, šiuo metu plyti bendruomenės iniciatyva įrengtas skverelis. Čia stovi stiebas, pakabinta Lietuvos vėliava, iškyla kalėdinė eglutė, lampėdiškiai sutinka valstybines šventes.

Prie pat žiedo, kur dabar plyti skverelis, planuojama plėsti automobilių stovėjimo aikštelę / „Projektai ir Co“ nuotr.

Žmonės kreipėsi į savivaldybę, kad šioje vietoje būtų įteisintas skveras, tačiau to padaryti taip ir nepavyko, o dabar atvirame ore stūksančiam bendruomenės centrui gresia būti nušluotam nuo žemės paviršiaus. Kauniečiai mano, kad reikėtų vystyti reprezentacinį skverelį, pasitinkantį tik atvykus į gyvenvietę – tam reikėtų pamažinti dabar numatytą aikštelę ir, galbūt, dalį jos įrengti anapus Gervių gatvės esančiame savivaldybės sklype.

T. Šurubura čia griežtokai užsiminė, kad jeigu minėta vieta Nacionalinės žemės tarnybos dokumentuose nurodoma kaip dykvietė, t. y., nepakeista sklypo paskirtis, nesvarbu, kokiais gražiais medžiais ji apaugusi ar kaip apstatyta, sprendinių keisti nebūtina. Tad skvero likimas šiuo metu miglotas.

Deginimosi sprendimai kiekvienam

Atsitraukus nuo daug diskusijų sulaukusių žiedinės sankryžos ir aikštelės apylinkių bei priėjus iškyšulį, kauniečius turėtų pasitikti apžvalgos aikštelė su nusileidimu neįgaliesiems, apačioje – medinė poilsio terasa-estrada, o toliau – smėlis, einantis iki vandens.

Nuo čia tilteliu bus galima pasiekti pontoninę prieplauką, skirtą valtims laikyti, atsipalaiduoti saulės atokaitoje. Anot T. Šurubura, tokio tipo prieplauka atspariausia sezoniniams pokyčiams, planuojama įrengti ir neįgaliųjų nuleidimą iki vandens.

Bene didžiausių permainų sulauks „liežuvyje“ esantis paplūdimys / „Projektai ir Co“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Atskiru prašymu rekreacinėje zonoje atsiras žaliasis paplūdimys – čia bus galimybė degintis ant žolės, nes ne visi mėgsta voliotis smėlyje. Šiame paplūdimyje iškils gelbėtojų bokštelis, privačių valčių nuleidimo ir iškėlimo vieta. Tolėliau esančiame pliaže ketinama įrengti paplūdimio tinklinio aikšteles ir naują vaikų žaidimų aikštelę bei vaikų maudymosi vietą.

Galiausiai, daugybę kauniečių pritraukiančioje vietoje bus tvarkoma aplinka, ten, kur yra asfalto danga, montuojamas apšvietimas, įrengiamos persirengimo kabinos, kurios turėtų būti pritrauktos prie medinio terasos pusrutulio, kad jas lengvai galėtų pasiekti neįgalieji. Pagal projektinių pasiūlymų planą, lauko tualetus numatoma statyti šalia automobilių stovėjimo aikštelės ir abiejų paplūdimių.

Pirtelės gali nebelikti

Nemenkam smūgiui turėtų pasiruošti pirties mėgėjai – statinys bus naikinamas. Naujos pirties statybos vieta numatyta, tačiau iš dabartinės gerokai patraukta kairėn, čia ketinama privesti reikalingas komunikacijas. T. Šurubura žiniomis, senoji pirtis stovi nelegaliai, o projektas derinamas pagal esamus duomenis.

Nerimaujama, kad su maudynėmis pirtyje teks atsisveikinti / R. Tenio nuotr.

Lampėdžių bendruomenės nariai, tačiau, pabrėžė, kad pirties pertvarka visiškai nelogiška: dabartinėje vietoje žmonės maudosi jau 11 metų, yra įpratę, ir dėl to ją verta išsaugoti.

Gyventojai taip pat tikino, kad pirtis turi visus leidimus ir veikia legaliai. Tuo tarpu elektros ir vandentiekio magistralių atvedimo iki tolimesnio taško kaštai neva neadekvačiai dideli, joks privatus verslas, matydamas, kad veikla gali neatsipirkti, jos čia nenorės vystyti.

Pinigų ir terminų klausimams per anksti

Bene labiausiai interesantams rūpėjusių klausimų – kada bus pradėta ir baigta Lampėdžio paplūdimio rekonstrukcija – „Projektai ir Co“ atstovai pateikti, visgi, negalėjo, kadangi trečiadienį viešam svarstymui pristatyta tik pakeitimų vizija, ne galutinis projektas, pagal kurį bus vykdomi darbai.

Paskaičiuoti, kiek kainuos „tai, kas nenuspręsta“, taip pat neįmanoma. Parengus techninį projektą, bus skaičiuojama sąmata ir aiškės investicijos, kurių reikės projektui įgyvendinti.

Projektuotojai nieko negalėjo pasakyti ir apie naujosios automobilių stovėjimo aikštelės apmokestinimą, tai, T. Šurubura teigimu – savivaldybės reikalas. Bendruomenės prašymą stovėjimo vietas palikti nemokamas atnaujinimo projektą ruošiančios bendrovės atstovai žadėjo perduoti savivaldybei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA