„Tarp pilkų debesų“ premjeros Kaune nepraleido ir žinomi veidai (foto) | Kas vyksta Kaune

„Tarp pilkų debesų“ premjeros Kaune nepraleido ir žinomi veidai (foto)

Kaune trečiadienio vakarą buvo pristatytas brangiausias filmas nepriklausomos Lietuvos kino istorijoje – „Tarp pilkų debesų“. Pasaulinio populiarumo sulaukusio Rūtos Šepetys romano motyvais sukurtos kino juostos premjeros nepraleido žinomi kauniečiai, tarp jų – miesto meras Visvaldas Matijošaitis. 

[galerija kiek=”36″]

Spalio 10 d. 18:30 val. prasidėjusi premjera sulaukė didelio susidomėjimo, ryškiausi raudonu kilimu žengę vakaro svečiai buvo politikai: Kauno meras V. Matijošaitis bei mero pavaduotojas Simonas Kairys su žmona.

Šį laukiamiausią sezono filmą susirinkusiai auditorijai pristatė režisierius Marius Markevičius bei prodiuseris Žilvinas Naujokas.

Daugiau nei penkerius metus kurto kino pasaulinė premjera pirmiausiai įvyko Los Andžele, vėliau M. Markevičius bei rašytoja R. Šepetys išvyko į Lietuvą, kur antradienį savo kūrinį pristatė Vilniui. O Lietuvos kino teatruose žiūrovai šią juostą galės išvysti jau nuo spalio 12-osios.

Ekranuose pasirodys užsienio ir lietuvių aktoriai

Filme vaidina gausybė užsienio aktorių: pagrindinis herojės Linos vaidmuo atiteko britų aktorei Bel Powley („Paauglės dienoraštis“, „Wildling“, „White Boy Rick“), pagrindinis vyriškas vaidmuo, Andriaus rolė, patikėta britų aktoriui Jonah Hauer-King. Juostoje taip pat savo meninius sugebėjimus parodys Lisa Loven Kongsli („Nuostabioji moteris“), iš „Vikingų“ serialo pažįstamas Peter Franzén bei geriausiu JAV serialu „Auksiniuose gaubliuose“ pripažinto „Mr.Robot“ aktorius Martin Wallström.

Juostoje netrūksta ir Lietuvos aktorių: čia vaidins Aistė Diržiūtė, Ramūnas Cicėnas, Gabija Jaraminaitė ir Darius Meškauskas.

Kaune filmuotą juostą sukūrė JAV, Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kūrėjai. „Tarp pilkų debesų“ – pirmasis bendras jų filmas anglų kalba.

Filmas pasakoja apie 1941 m. Kaune su šeima gyvenančią paauglę Liną. Mergina mėgsta piešti ir svajoja apie dailės studijas universitete, tačiau likimas negailestingas: ji su šeima, mama, tėčiu ir jaunesniuoju broliu, ištremiama į Sibirą. Nepakeliamos ir nehumaniškos gyvenimo sąlygos netrukdo įsižiebti jausmams – mergina sutinka į atšiaurų kraštą taip pat nublokštą bendraamžį Andrių. Prikaustanti istorija atskleis stulbinančią žmonių dvasios tvirtybę.

Sulaukė tarptautinio pripažinimo

2011-aisiais JAV išleista knyga „Tarp pilkų debesų“ sulaukė tarptautinio pripažinimo ir pateko į „New York Times“ bestselerių sąrašą, tad teisės ekranizuoti šią dramatišką istoriją vaikėsi ne vienas Holivudo kūrėjas, tačiau Rūta Šepetys pasirinko darbą su lietuvių komanda – prodiuseriu Žilvinu Naujoku („Tadas Blinda. Pradžia“) ir JAV gimusiu lietuvių kilmės režisieriumi ir prodiuseriu Mariumi Markevičiumi („Kita svajonių komanda“). Būtent pastarasis ir tapo naujosios juostos režisieriumi.

Apie 15-metės Linos Vilkas ir jos mamos bei brolio tremtį 1941-aisiais pasakojanti knyga jau išleista daugiau kaip 50-yje šalių, ją galima perskaityti 36-iomis kalbomis. Apie „Tarp pilkų debesų“ svarbą JAV byloja ir tai, kad romanas buvo įtrauktas į mokyklų skaitymo programą net 21-oje JAV valstijoje, o knygos leidyba užsiima didžiausias pasaulyje knygų leidėjas, kompanija „Penguin“. Lina iš tiesų egzistuoja: knyga parašyta remiantis tremtinės Irenos Saulutės Špakauskienės prisiminimais.

 

 

 

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA