Netoli Kauno esančio valstybės grūdų rezervo privatizavimo istorija: R. Karbauskis purto galvą | Kas vyksta Kaune

Netoli Kauno esančio valstybės grūdų rezervo privatizavimo istorija: R. Karbauskis purto galvą

BNS 2018/10/08 19:00
„Wikipedia“ nuotr.

Žiniasklaidai paskelbus, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio aplinka stiprina įtaką valstybės grūdų rezervą bei kitas maisto atsargas saugančioje bendrovėje „Jonavos grūdai“ bei galbūt nori ją privatizuoti, R. Karbauskis teigia, kad tai yra neįmanoma tiek dėl jo paties pozicijos, tiek dėl įstatymų.

LVŽS lyderis paneigė svarstymus, esą jo kontroliuojama grupė „Agrokoncerno grūdai“ ketina privatizuoti „Jonavos grūdus“. „Prieštarauju bet kokios pelningos valstybinės įmonės privatizavimui ir tą sakiau jau seniai, – žiniasklaidai pirmadienį sakė R. Karbauskis.

(…) – Žurnalistės, kurios atlikinėjo tyrimą, kažkaip arba nepasidomėjo, arba nenorėjo domėtis tuo faktu, kad Seimas priėmė sprendimą, gerokai sugriežtinantį tokių įmonių privatizavimą (…) Sausį šios kadencijos Seimas, ir mano balsu taip pat, priėmė įstatymą, kad tokių įmonių privatizavimas būtų praktiškai neįmanomas.“

Politiko kontroliuojama grupė „Agrokoncerno grūdai“ pirmadienį taip pat pareiškė neplanuojanti plėtros ir nesvarstanti įsigyti likusių įmonės „Jonavos grūdai“ akcijų.

Grupė nesvarsto naujų elevatorių įsigijimo, ji ketina modernizuoti tik turimą tinklą, nesvarstytas ir „Jonavos grūdų“ akcijų įsigijimas, išplatintame pranešime teigia „Agrokoncerno grūdai“.

„Tendencingai informuodami visuomenę, neva ketinama pasisavinti valstybės valdomą įmonę, žurnalistai nenurodė, jog „Jonavos grūdų“ akcijas iš fizinių asmenų galėjo pirkti bet kas, tam nebuvo taikoma jokių apribojimų“, – pranešime sakė „Agrokoncerno grūdų“ direktorius Karolis Šimas.

Pasak LRT, Žemės ūkio ministerija valdo 70,13 proc. strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių „Jonavos grūdų“ akcijų, tačiau penkių asmenų valdyboje ji turi tik du narius. Vienas jų atstovauja „Agrokoncerno grūdai“, dar du yra nepriklausomi, bet vienas jų – Audrius Zalatoris – priklauso LVŽS.

K. Šimas tikina, jog nei „Agrokoncernas“, nei „Agrokoncerno grūdai“ niekaip nedalyvavo ir skiriant nepriklausomus valdybos narius, neturi informacijos apie jų priklausymą politinėms partijoms.

„Publikacijoje neminimos svarbios detalės, pateikiama informacija iškraipoma taip, kad sudėlioti faktai netrukdytų padaryti skandalingus apibendrinimus apie menamą privatizavimą ir „Agrokoncerno grūdų“ įtaką valstybės valdomai įmonei“, – rašoma pranešime.

„Šnekant apie tai, kokios įmonės valdybos narys ar kažkas yra kokios partijos narys, tai pasakysiu, mes taip pat priėmėme sprendimus depolitizuoti tarybas (valdybas – BNS) ta prasme, kad dabar ne ministrai skiria tuos žmones ir niekaip politikai prie to negali prisidėti. Tai yra specialios komisijos Vyriausybėje, kurios skiria valdybų narius“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Anot LRT tyrimo, grūdus ir trąšas sandėliuojantys „Agrokoncerno grūdai“ yra didžiausias „Jonavos grūdų“ klientas, turintis 25,07 proc. pastarosios akcijų. Į valdžią grįžus „valstiečiams“, vėl prabilta apie pastarosios privatizavimą, teigia LRT.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys LRT sakė, jog planuojant atsisakyti „Jonavos grūdų“ specialiųjų funkcijų, bus galvojama ir apie jos privatizavimą. Ministro teigimu, įmonė galėtų būti privatizuota po kelerių metų, o valstybinis grūdų rezervas būtų saugomas privačių įmonių grūdų sandėliuose.

Pasak K. Šimo, „Jonavos grūdai“ paslaugas teikia rinkos kainomis – nuo 2002 metų „Agrokoncerno grūdai“ šiai įmonei sumokėjo per 5,4 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA