Prireikė mitingo: žiniasklaidos laisvės reikalavo ne tik žymūs žurnalistai, bet ir politikai | Kas vyksta Kaune

Prireikė mitingo: žiniasklaidos laisvės reikalavo ne tik žymūs žurnalistai, bet ir politikai

BNS 2018/10/08 18:47
DELFI.LT nuotr.

Pirmadienio pavakarę keli šimtai žmonių sostinėje susirinko į mitingą prie Vyriausybės rūmų, jų reikalavimų epicentras – nesuvaržyta žiniasklaidos laisvė ir žurnalistams atverti Registrų centro duomenys.

Lietuvos liberalaus jaunimo organizuotoje protesto akcijoje taip pat skambėjo raginimai valdantiesiems politikams nesikišti į nacionalinio transliuotojo LRT valdymą, buvo smerkiamas sprendimas sunaikinti žiniasklaidos reikalautą pateikti praėjusios savaitės Vyriausybės pasitarimo garso įrašą.

„Pradinė idėja buvo kviesti protestuoti dėl Registrų centro duomenų atvėrimo žurnalistams, bet kol gliaudėm šio protesto idėją, supratom, kad šios kadencijos valdantieji ne pirmą ir ne paskutinį kartą kišasi į žiniasklaidos laisvę, todėl nusprendėme, kad reikia žmones, politikus, žurnalistus kviesti į tai reaguoti“, – BNS sakė Lietuvos liberalaus jaunimo pirmininkas Mykolas Knyza.

Akcijoje dalyvavo ir jaunųjų konservatorių, jaunųjų socialdemokratų politikai, parlamentarai liberalai Eugenijus Gentvilas, Aušrinė Armonaitė, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas bei kiti.

Pastarojo meto Vyriausybės sprendimus dėl žiniasklaidos laisvės ribojimų kritikavo ir mitinge kalbėję Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, portalo 15min.lt žurnalistas Šarūnas Černiauskas. Renginyje dalyvavo daugiau žinomų žiniasklaidos atstovų – žurnalistai Rytas Staselis, Jurga Tvaskienė, Edmundas Jakilaitis, Dovydas Pancerovas bei kiti.

„Kadangi nesu organizatorė, esu tik dalyvė, noriu, kad visuomenė suprastų, kad mes nekalbame apie mūsų, t. y. vien žurnalistų teisę prieiti prie informacijos. Nes jei mes negalėsime prieiti prie informacijos, tai visuomenė dar labiau prie tų visų duomenų negalės prieiti. (…) Tai nėra vien mūsų cechelio reikalas – noriu kad visuomenė tai suprastų“, – kalbėjo mitinge dalyvavusi televizijos žurnalistė Rita Miliūtė.

Anot jos, prieš pat protestą pasirodžiusi žinia apie tai, kad žiniasklaidos prašytas Vyriausybės pasitarimo garso įrašas buvo sunaikintas „yra ženklas, kad jie (valdantieji – BNS) apskritai nesupranta, kas yra laisva demokratinė visuomenė su laisva žiniasklaida“.

Praėjusią savaitę kai kurie žurnalistai ir opozicijos atstovai kreipėsi į Vyriausybę, prašydami pateikti Vyriausybės pasitarimo garso įrašą, kai svarstytas klausimas dėl informacijos teikimo iš Registrų centro žiniasklaidai.

Premjeras Saulius Skvernelis penktadienį teigė nematantis pagrindo paviešinti Vyriausybės pasitarimo garso įrašą, nes pagal įprastą praktiką pasitarimai vyksta už uždarų durų.

Pirmadienį Vyriausybės kanceliarija portalą 15min.lt informavo, kad pasitarimo garso įrašas yra sunaikintas.

Minėtame pasitarime praėjusį trečiadienį Ministrų kabineto atstovai svarstė Susisiekimo ministerijos parengtas įstatymų pataisas, turėjusias sudaryti galimybes žiniasklaidai neatlygintinai gauti Registrų centro duomenis. Pasitarime projektas atmestas, nes, kaip teigė premjeras, teisininkai nustatė jo trūkumų, kuriuos žadama artimiausiu metu ištaisyti.

Naujasis Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius rugsėjo viduryje nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti duomenis pagal žurnalistų užklausas. Centro atstovų teigimu, praktika buvo neteisėta, nes nėra numatyta įstatymuose.

Lietuvos žurnalistai ir opozicijos atstovai teigia, kad įvesti ribojimai gauti informaciją nepagrįstai varžo žiniasklaidos laisvę.

Žurnalistai ketvirtadienį kreipėsi į valdžios atstovus, ragindami atšaukti įvestus apribojimus gauti Registrų centro duomenis.

S. Skvernelis yra patikinęs, kad Vyriausybė trečiadienį priims sprendimus ir atvers galimybę žiniasklaidai neatlygintinai naudotis Registrų centro duomenimis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA