Kaune policija aktyviai stabdė vairuotojus: ne tik baudė, bet ir apdovanojo | Kas vyksta Kaune

Kaune policija aktyviai stabdė vairuotojus: ne tik baudė, bet ir apdovanojo

Lietuvos policijos nuotr.

„Švarus vairuotojas“ – per pirmąsias rytinio patikrinimo valandas policijos pareigūnai išaiškino 4 neblaivius vairuotojus, vienas iš kurių neturėjo teisės vairuoti. Taip pat sustabdyti 3 neturintys teisės vairuoti asmenys, išaiškinta bemaž 20 kitų pažeidimų.

Pareigūnai nustatė 16 „švarių“ vairuotojų, kurie per metus nebuvo pažeidę Kelių eismo taisyklių reikalavimų, tad gavo dovanų ir „Švaraus vairuotojo“ lipduką ir kuponą, skirtą nemokamam transporto priemonės plovimui.

Nuo šiandienos, spalio 5 d., Lietuvos policijos pareigūnai, vykdantys eismo priežiūrą, pradeda sustiprintą mobiliojo ryšio priemonių naudojimo ir vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu, kontrolę. Specialių reidų metu pareigūnai stebės, ar vairuotojai yra susikoncentravę į kelią, ar neleistinai nesinaudoja mobiliaisiais telefonais, neatlieka kitų su vairavimu nesusijusių veiksmų.

Užtenka vos kelių sekundžių nukreipti dėmesį, kad vairuojant įvyktų nelaimingas atsitikimas. Mobiliojo ryšio priemonės taip įsiliejo į kasdienį gyvenimą, kad iš rankų jų nenori paleisti ir vairuotojai. Vairuotojo nerūpestingumas, kai vairuojant kalbama mobiliuoju, užsiimama kitais pašaliniais darbais (rūkoma, valgoma, geriama kava), pastaruoju metu vadinama „naujuoju vairavimu apsvaigus“.

„Nukreipdami dėmesį kitur vairuotojai dažnai nepasirenka saugaus arba viršija leistiną važiavimo greitį, įvažiuoja į priešpriešinio eismo juostą, neatkreipia dėmesio į pėsčiuosius. Nelaimingo eismo įvyko tikimybė, kai vienu metu ir vairuojama, ir rašoma žinutė, yra šešis kartus didesnė nei vairuojant apsvaigus. Bet kuriuo atveju padariniai gali būti skaudūs, todėl imamės specialių kontrolės priemonių ir stengiamės vairuotojams nuolat priminti saugaus elgesio kelyje taisykles, kad būtų išvengta eismo įvykių“, – teigia Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

„Rudenėjantys orai atneša daugiau lietaus ir purvo, taip pat trumpėja dienos, prastėja matomumas. Šiuo metų laiku vairuotojai turi skirti kur kas daugiau dėmesio automobilių švarai, kad visi stiklai būtų švarūs ir dar labiau neapsunkintų vairavimo sąlygų. Taigi, automobilio švara yra neatsiejama pavyzdingo vairuotojo dalis“, – sako Gabrielius Česonis, „Švaros brolių“ rinkodaros vadovas.

Nuo metų pradžios pareigūnai jau nustatė daugiau nei 16 000 pažeidimų, susijusių su mobiliųjų telefonų naudojimu ar kitų su vairavimo veikla nesusijusių veiksmų atlikimu transporto priemonėse.

Pasak V. Grašio, kai kurie vairuotojai patys prisipažįsta, kad vairuodami atsiliepė į skambučius ar skaitė gautas žinutes. Tiesa, dažnai jie neįvertina realios grėsmės teisindamiesi, kad žvilgsnį nukreipė trumpam. „Svarbu suprasti, kad net kelios sekundės gali reikšti labai daug. Norėdami perskaityti žinutę vairuotojai savo dėmesį atitraukia vidutiniškai 5 sekundėms. Važiuojant 90 kilometrų per valandą greičiu, tai tolygu užsimerkus pervažiuoti futbolo stadioną“, – įspėjo V. Grašys.

Rugsėjį prasidėjusi socialinė iniciatyva „Švarus vairuotojas“ įgauna pagreitį. Pirmąjį mėnesį dėmesys buvo kreipiamas į vairuotojus, kurie išsiskyrė drausmingu vairavimu, saugiu vaikų vežimu, dėmesiu pėstiesiems. Spalio mėnuo skirtas mobiliųjų telefonų naudojimo ir su vairavimu nesusijusiems veiksmams kontroliuoti.

„Švaraus vairuotojo“ vardą jau pelnė 125 vairuotojai, iki metų pabaigos iš viso planuojama apdovanoti 500.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA