Kaune mokytojai liejo emocijas: nušvilpė sveikinimo kalbą tarusią švietimo ministrę (video) | Kas vyksta Kaune

Kaune mokytojai liejo emocijas: nušvilpė sveikinimo kalbą tarusią švietimo ministrę (video)

delfi.lt 2018/10/04 19:39
R. Tenio nuotr.

Trečiadienio vakarą Kaune, „Žalgirio arenoje“ vyko Tarptautinės mokytojo dienos minėjimas.  Jos metu scenoje pasirodė ir švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė, kuri tarė sveikinimo žodį. Tačiau mokytojai kantrybės neturėjo: neišklausę jos kalbos, pradėjo rėkti „gėda“ ir švilpti.

„O pokyčiai, kuriais pasitinka kiekvienas rugsėjis. Nes jis atveria klasių duris, naujiems žmonėms. Jos atveria klasių duris pokyčiams, kuriuos pasitinka vadovai“, – scenoje kalbėjo J. Petrauskienė. Po šių žodžių minioje pradėjo girdėtis šūksniai „gėda“, minia pradėjo švilpti.

Trumpam nutilusi J. Petrauskienė nusprendė toliau tęsti savo kalbą ir net miniai triukšmaujant tęsė „švęsdami savo šventę“, bet vaizdo įrašė girdimas triukšmas užgožė ministrės kalbą.

Trečiadienio vakarą „Žalgirio arenoje“ vykęs renginys buvo skirtas Tarptautinei mokytojo dienai. Švietimo ir mokslo ministerija prieš kelias dienas savo tinklapyje buvo patalpinusi kvietimą mokytojams į šį renginį, tačiau daugiau informacijos apie jau įvykusį renginį ministerija neplatino.

Mokyklose vis dar netrūksta sąmyšio dėl etatinio apmokėjimo modelio.

DELFI kalbintas Žiežmarių gimnazijos matematikos mokytojas ekspertas Vytautas Silvanavičius teigė, kad iki šiol nėra sutaręs dėl naujo apmokėjimo tvarkos. Ir ne tik nesutaręs, mokytojas iki šiol nėra gavęs avanso, kuris turėjo būti išmokėtas iki rugsėjo 19-20 dienos.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas mokytojų nuotaikas jau gavus atlyginimų lapelius apibūdino taip: „Yra visko“.

Profesinės sąjungos pirmininkas įvardijo, kad dar ne visi spėjo gauti lapelius. „Dar ne visi gavo. Ne visi tikri, kad gaus, – teigė A. Navickas. – Daug kur darbo užmokesčio sistemos dar nepatvirtintos, kitur patvirtintos vienašališkai, nesusitarus, darbo sutartys neatnaujintos, nepakeistos. Tokiu būdu net neaišku, pagal kurią sistemą mokytojai gaus atlyginimus: pagal naują etatinę ar pagal seną.“

Ne vienas mokytojas garsiai kalba apie mažėjančius atlyginimus, tačiau A. Navickas teigia, kad pavyzdžių yra įvairių. „Ten, kur nesikeitė vaikų skaičius, atlyginimas gali skirtis keliais eurais, gal padidėti, bet padidėjo darbų sąrašas, tad automatiškai mokytojas jaučiasi apgautas – už daug didesnį darbą gaus tą patį ar keliais eurais didesnį atlyginimą“, – vardijo A. Navickas.

R. Karbauskis įvardijo, kas turėtų prisiimti atsakomybę už susidariusią netvarką. „Bet kokiu atveju, reformą pradėjo Švietimo ministerija. Ir jeigu mes šiandien turime tokią situaciją, be abejonės, atsakomybę pirmiausia turi prisiimti Švietimo ministerija, kuri manė, kad viskas bus gerai, bet gerai neišėjo. Toliau galima kalbėti apie savivaldybių ar mokyklų administracijas, bet tikrai negalima sukrauti atsakomybės ant jų pečių, nes ne jie inicijavo“, – tvirtino R. Karbauskis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA