EP: internete matysime mažiau smurto ir reklamos | Kas vyksta Kaune

EP: internete matysime mažiau smurto ir reklamos

KTU nuotr.

Europos Parlamentas (EP) galutinai pritarė garso ir vaizdo turinio taisyklių pataisoms, kurios užtikrins didesnę vartotojų apsaugą nuo žalingo turinio, ribos reklamą ir populiarins Europos kūrinius.

Atnaujintos ir su ES Taryba jau suderintos taisyklės galios ne tik televizijoms, tačiau ir užsakomųjų vaizdo paslaugų ar bendro jų naudojimo platformoms, tokioms kaip „Netflix“, „YouTube“ ar „Facebook“. Jos negalios spausdintų laikraščių tinklalapiams, kuriuose vaizdo medžiaga sudaro tik nedidelę dalį turinio.

Europarlamentarai užtikrino, kad būtų griežčiau ribojamos vaikų galimybės matyti komercinius pranešimus apie žalingą maistą ir gėrimus, taip pat draudžiama jiems skirtose laidose rodyti alkoholio, cigarečių, elektroninių cigarečių ir kitų tabako gaminių reklamą. Bus draudžiama vaikams skirtose laidose rodyti reklamuojamą produktą, taip pat pardavinėti prekes. Šalys turės galimybę uždrausti ir tokių laidų rėmimą.

Garso ir vaizdo žiniasklaidoje taip pat bus draudžiama kurstyti smurtą ar neapykantą. Žalingiausiam turiniui, tokiam kaip terorizmo kurstymas, savitikslis smurtas ir pornografija, bus taikomos griežčiausios priemonės. Naudotojams pažymėjus, kad tam tikra medžiaga yra kenksminga arba netinkama, vaizdo įrašų platformos ir interneto svetainės bus atsakingos už tokio turinio pašalinimą.

Savo ruožtu keičiami reklamos televizijoje reikalavimai: jos laikas negalės viršyti 20 proc. transliacijos nuo 6 iki 18 val. ir tiek pat žiūrimiausiu laiku – nuo 18 val. iki vidurnakčio. Iki šiol taikytas 12 minučių reklamos ribojimas per valandą panaikinamas.

Daugiau matysime Europos kūrinių

Europarlamentarai užtikrino, kad užsakomųjų vaizdo paslaugų programose 30 proc. turinio sudarytų Europoje sukurti kūriniai. Išimtys numatytos mažoms platformoms, taip pat tuomet, kai toks reikalavimas būtų „praktiškai neįgyvendinamas ar nepagrįstas“. Be to, šios interneto platformos raginamos investuoti į europietiškų kūrinių gamybą arba prisidėti prie atitinkamų nacionalinių fondų kūrimo. ES šalys turės galimybę numatyti tokius įpareigojimus. Tradicinei televizijai toliau lieka galioti 50 proc. europinės produkcijos reikalavimas.

„Naujoji direktyva yra gerai subalansuota. Ji užtikrins vienodas sąlygas visiems komunikuotojams, įskaitant dalijimosi platformas ir audiovizualinį turinį socialinėje medijoje, taip pat užtikrins geresnę Europos kūrinių apsaugą,“ – mintimis dalijosi EP pranešėja Petra Kammerevert.

„Numatę panašias taisykles panašioms paslaugoms nepriklausomai nuo to, ar žiniasklaidos turinys naudojamas internetu, ar neprisijungus prie jo, ES teisę pritaikėme skaitmeninei erai. Skaidrumo taisyklės dėl reklamos, ypač prekių rodymo ir rėmimo, dabar taip pat bus taikomos ir naudotojo sukurtam turiniui, įkeltam į vaizdo įrašų bendrinimo platformas. Naujoji direktyva leis geriau apsaugoti vartotojus, ypač nepilnamečius, nuo žalingo ar nepageidaujamo turinio,“ – jai antrino kita EP pranešėja Sabine Verheyen.

Atnaujintai direktyvai pritarė 452 EP nariai, nepritarė 132, o susilaikė 65. ES valstybės turės per 21 mėnesį ją perkelti į savo teisę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA