Ar praleistas terminas palikimui priimti gali būti atnaujintas? | Kas vyksta Kaune

Ar praleistas terminas palikimui priimti gali būti atnaujintas?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš kelias dienas sužinojau, kad senelis po savo mirties testamentu buvo palikęs visą jam priklausantį turtą. Kreipiausi į notarą, bet jis paaiškino, kad nebegali išduoti paveldėjimo liudijimo, nes esu praleidęs įstatyme numatytą trijų mėnesių terminą palikimui priimti. Ar dar galiu imtis kokių veiksmų, kad gaučiau senelio turtą?

 Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Paveldėjimas – tai mirusio fizinio asmens turtinių teisių, pareigų ir kai kurių asmeninių turtinių teisių, pareigų ir kai kurių asmeninių neturtinių teisių perėjimas jo įpėdiniams pagal įstatymą arba (ir) pagal testamentą. Tam, kad gautų palikimą, įpėdinis turi įstatymo nustatyta tvarka ir terminais priimti palikimą, t. y. apsispręsti, jog nori palikimą priimti ir atlikti įstatyme nustatytus veiksmus: kreiptis į palikimo atsiradimo vietos notarą arba faktiškai pradėti valdyti paveldėtą turtą. Paveldėjimo teisės institutas yra vienas iš konstitucinės nuosavybės teisės įgyvendinimo būdų, Konstitucijos 23 straipsniu garantuota paveldėjimo teisė, įtvirtinant savininko teisę palikti nuosavybę kaip palikimą. Įstatymas numato, kad palikimas turi būti priimtas per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos. Jei per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos nesikreipėte pas notarą su pareiškimu priimti palikimą, t.y. jeigu praleidote įstatymo nustatytą 3 mėn. terminą, yra du būdai priimti palikimą. Būdo pasirinkimas priklauso nuo faktinės situacijos ir turimų įrodymų.

Advokatė Raimonda Lazauskienė

Vienas būdas – kreiptis į teismą su pareiškimu dėl įstatyme nustatyto termino palikimui priimti atnaujinimo (pratęsimo). Įpėdinis, siekdamas pratęsti (atnaujinti) terminą palikimui priimti, turi įrodyti, jog šis praleistas dėl svarbių priežasčių, pripažintinų pagrindu jam pratęsti, t. y. tam tikros priežastys lėmė, kad įpėdinis dėl nuo jo nepriklausančių priežasčių tinkamai negalėjo įgyvendinti įstatyme nustatytų savo teisių. Terminas palikimui priimti gali būti pratęsiamas tik tokiam įpėdiniui, kuris turėjo valią palikimą priimti, tačiau dėl susidėjusių individualių gyvenimo aplinkybių negalėjo atlikti įstatymo nustatytų palikimo priėmimo veiksmų. Nesant realiai sutrukdžiusių kliūčių, laikytina, kad įpėdinis, turėdamas apsisprendimo laisvę, nepareiškė noro priimti palikimą. Klausimą, ar konkrečios priežastys pripažintinos svarbiomis, teismai sprendžia atsižvelgdami į terminų, nustatytų palikimui priimti, paskirtį, teisinius padarinius, konkrečias bylos aplinkybes, byloje dalyvaujančių šalių elgesį, asmens, prašančio pratęsti terminą, teisinį statusą, pareiškėjo elgesį bei kitas reikšmingas aplinkybes, taip pat protingumo, sąžiningumo bei teisingumo kriterijus.

Kitas būdas – paduoti  pareiškimą teismui, kad būtų nustatytas juridinę reikšmę turintis faktas – palikimo priėmimas, faktiškai pradėjus valdyti turtą. Šiuo būdu turi teisę pasinaudoti asmenys, kurie per įstatymo nustatytą 3 mėn. terminą nesikreipė į notarą su pareiškimu dėl palikimo priėjimo, tačiau per šį terminą pradėjo faktiškai palikėjo turtą valdyti, juo rūpintis kaip savo turtu (tvarkė turtą, juo naudojosi, mokėjo už jį mokesčius, atlieko kitus panašaus pobūdžio veiksmus). Įpėdinis, pradėjęs valdyti kokią nors palikimo dalį ar net kokį nors daiktą, laikomas priėmusiu visą palikimą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA