Suskaičiavo, kiek atsieina viena diena dvigubai už Kauną mažesniame mieste Norvegijoje | Kas vyksta Kaune

Suskaičiavo, kiek atsieina viena diena dvigubai už Kauną mažesniame mieste Norvegijoje

delfi.lt 2018/09/30 12:18
N. Zverko nuotr.

Kaip žinoma, kainos Norvegijoje aukštos. Norvegijos statistikos tarnybos duomenimis, per pastaruosius 50 metų kainos šalyje išaugo beveik 10 kartų. Dėl šios priežasties DELFI nutarė pasidomėti, kiek vietos gyventojui ir turistui prireiktų pinigų norint praleisti vieną dieną apie 133 tūkst. gyventojų turinčiame Norvegijos mieste Stavangeryje.

Norvegijos statistikos tarnyba neseniai suteikė galimybę susipažinti su kainų augimo pokyčiais šalyje. Naudojantis specialia lentele, galima palygini, kokia buvo Norvegijos valiutos vertė skirtingais laikotarpiais.

Remiantis šiais duomenimis, matyti, kad tai, kas šalyje prieš 50 metų kainavo 100 kronų (maždaug 10 eurų), 2018-aisiais kainuoja 955 kronas (kiek mažiau nei 100 eurų). Taip išeina, kad per 50 metų nuo 1968-ųjų kainos Norvegijoje išaugo beveik 10 kartų.

Per pastaruosius 10 metų, lyginant su 2008 metais, kainos Norvegijoje išaugo 22 procentais, o per pastaruosius metus – 1,6 procento.

Viena turisto diena: viešbutis, maistas, suvenyrai

Taigi, jei esate turistas ir šiandien atskridote į tarptautinį Stavangerio Solos oro uostą, jums pirmiausia reikia nuvykti į miesto centrą, kur apsistosite viešbutyje.

Transporto paslaugos Norvegijoje brangios – autobuso, kuris per 25 minutes nugabens jus į centrą, bilietas kainuoja 13 eurų. Galimas ir kitas variantas – važiuoti taksi, bet taksi Stavangeryje kainuoja labai daug. Už 14 kilometrų nuo oro uosto iki centro teks sumokėti maždaug 40 eurų.

Įsivaizduokime, kad jau atvykote į centrą ir grožitės įlankoje prisišvartavusiais kruiziniais laineriais, bet jums būtinai reikia vykti į viešbutį. Gerame viešbutyje miesto centre para kainuoja apie 100 eurų. Jei viešbutis įsikūręs, tarkime, 10 kilometrų nuo centro, kaina gali sumažėti perpus.

Jei turistas atvyksta ryte, jam būtų gerai papusryčiauti viešbutyje, o dar geriau – kavinėje, besimėgaujant įlankos vaizdu. Norvegiški pusryčiai nėra itin sotūs, tad, ko gero, jums teks apsieiti su kavos puodeliu ir prie jo patiektu užkandžiu. Kava Norvegijoje paprastai kainuoja nuo trijų iki keturių eurų, o už sumuštinį, mėsainį ar kruasaną sumokėsite nuo penkių iki 12 eurų.

Paskui tikriausiai nutarsite apžiūrėti miestą ir norėsite paplaukioti gražiu laivu, kuriame turėsite galimybę apsižvalgyti aplink ir apžiūrėti, pavyzdžiui, vieną gražiausių Stavangerio fjordų – Lysefjordą ir jo apylinkes. Dviejų valandų kelionė atsieis apie 50 eurų.

Suprantama, po šios kelionės vaizdų sužavėtas turistas sugalvoja užkąsti. Pietų kaina vietos restoranuose gali skirtis. Tarkime, dienos sriuba miesto centre esančioje kavinukėje gali kainuoti apie devynis eurus, pica – apie 12 eurų. O puikiame restorane prie įlankos vien tik už žuvienę ar silkę su bulvėmis suplosite 18–20 eurų.

Po pietų norėsis pasižvalgyti po suvenyrų krautuvėles ir įsigyti ten kažką savo giminėms, artimiesiems ar sau. Už knygą apie Norvegiją ar Stavangerį su iliustracijomis čia sumokėsite 10–15 eurų. Tokios parduotuvėlės neretai skelbia nuolaidas, tad, pavyzdžiui, magnetukų galėsite įsigyti už du ar tris eurus, o įvairūs virtuvės reikmenys kainuos nuo penkių iki 10 eurų. Tiesa, vilnoniai megztiniai, tikra Norvegijos vizitinė kortelė, yra labai brangūs – jų kainos prasideda nuo 80–100 eurų.

Artėjant vakarui, tikriausiai nusprendžiate skaniai pavakarieniauti viename iš daugybės vietos restoranų ir paragauti tradicini vietos patiekalų. Menkių patiekalai ar lašiša atsieis apie 30–40 eurų, jei norėsite savo vakarienę užgerti bokalu vietinio alaus, jis jums kainuos maždaug nuo šešių iki aštuonių eurų, už desertą sumokėsite apie 12 eurų.

Jei savo dieną Stavangeryje turistas nuspręs užbaigti kultūrine veikla, bilietas į vietos atlikėjų koncertą jam kainuos apie 25–35 eurus. Jei nutarsite apsilankyti, pavyzdžiui, spektaklio „Romeo ir Džiuljeta“ premjeroje Rogalando teatre, pats pigiausias bilietas kainuos 35 eurus.

Vietos gyventojas: sąskaitos, automobilio statymas, baudos

Na, o dabar įvertinkime, kiek kainuoja viena diena Stavangeryje, jei esate vietos gyventojas. Tarkime, pabudote rudens rytą ir nutarėte patikrinti paštą – jums kaip tik atkeliavo keletas sąskaitų, kurias reikia apmokėti. Sakykime, už elektrą, šiukšlių išvežimą ir kitas komunalines paslaugas, kurias teikia vietos savivaldybė, ir netgi už televizorių.

Tad jei Stavangeryje, kaip ir dauguma gyventojų, esate įsikūręs nuosavame name, už elektrą vasaros mėnesiais teks mokėti apie 150 eurų, o žiemą elektros kaina gali išaugti ir iki 300 eurų. Už internetą sumokėsite apie 50 eurų per mėnesį, už vandenį, šiukšlių išvežimą ir kitus komunalinių paslaugų tarnybų darbus mokama kartu sykį per pusmetį. Kaina už šį laikotarpį gali siekti apie 400 eurų.

Visgi pats juokingiausias Norvegijoje yra televizoriaus mokestis: kiekvienas, namuose turintis televizorių, net jei jame ir neįdiegtas televizijos programų paketas, privalo mokėti mokestį. Už pusmetį paskaičiuojama padori 300 eurų suma.

Jei po sąskaitų apmokėjimo sugebėjote atsigauti, keliaujate į darbą, tiesa, prieš darbą nusprendžiate įsipilti kuro. Benzinas ar dyzelinis kuras Stavangeryje nėra labai brangus: litras dyzelinio kuro kainuoja 1,4 euro, litras benzino – 1,6 euro.

Prieš darbą taip pat nusprendžiate nuvežti savo vaiką į darželį ar mokyklą. Nervingai ieškote, kur prie mokyklos galėtumėte pastatyti automobilį, bet beveik visos vietos užimtos, jums tenka kažkokiu būdu glaustis prie šalia sankryžos išsirikiavusios automobilių eilės.

Jei tądien jums nepasiseks ir pro šalį važiuos kelių policija, grįžęs iš mokyklos ant bet kurio automobilio stiklo galite aptikti pranešimą apie baudą, nes pastatėte automobilį netinkamoje vietoje – atstumas nuo sankryžos buvo mažesnis nei penki metrai. Bauda už tokį taisyklių pažeidimą siekia 90 eurų.

Jei po visų šių negandų susivokėte, kad jau atėjo pietų metas, turėkite omenyje, jog Norvegijoje nepriimta sočiai pietauti. Paprastai Norvegijoje pietums tik užkandama iš namų atsineštų sumuštinių, virtų kiaušinių ar blynelių, o dažniausiai apskritai tiesiog užbėgama į artimiausią kavinukę nusipirkti keturis ar penkis eurus kainuojantį dešrainį.

Po darbo vietos gyventojai paprastai skuba pasiimti vaikų iš mokyklos ir važiuoja namo vakarieniauti. Tačiau, tarkime, jei diena graži, saulėta, norvegai mėgina ją kaip galima labiau išnaudoti ir vakarą praleidžia gryname ore, gamtoje. Laimei, Stavangerio apylinkės tam labai palankios: čia yra keletas gražių smėlio paplūdimių, botanikos parkai ir įvairios piknikui tinkamos vietos Šiaurės jūros pakrantėje. Paprastai čia nėra įsikūrusių kažkokių kavinių, kuriose būtų galima pasėdėti, todėl žmonės patys pasiima iš namų užkąsti kokio nors maisto.

Tačiau tai nereiškia, kad jums toks poilsis bus nemokamas, visai gali būti, jog į įspūdingą prieplauką ar prie švyturio vedantis kelias bus mokamas ir kainuos tris ar keturis eurus. Be to, gali būti, kad už automobilio stovėjimą irgi teks susimokėti nemažai, taip pat apie tris ar keturis eurus, ir galiausiai bendra suma susidarys ne tokia ir maža.

Beje, reikia pridurti, jog Norvegijoje žmonės iš vienos vietos į kitą keliauja ne tik automobiliais, bet ir kateriais ar panašiomis transporto priemonėmis. Stavangeryje kranto linija yra smarkiai išraižyta ledynų, ją supa daugybė salų, tad žmonės čia pratę naudotis vandens transportu. Įdomu tai, kad palikti laivelį Stavangerio centre yra gerokai pigiau, nei pastatyti automobilį.

Tarkime, parai palikus vandens transportą, tai kainuos apytiksliai 25 eurus, o jei jums bus reikalinga elektra, kaina išaugs iki 35 eurų. Bet jei centre norėsite pastatyti savo automobilį, viena valanda čia atsieis maždaug du ar tris eurus, todėl, suprantama, suma už parą bus gerokai didesnė, nei palikus katerį, jachtą ar valtį.

Jei vakare vietos gyventojas pageidautų nueiti su draugais išgerti alaus ir pažiūrėti futbolo, tai prie automobilio vairo sėsti jis jau negalės. Jei jis nutars grįžti namo viešuoju transportu, bilietas jam kainuos 3,5 euro, o štai už taksi jis rizikuoja sumokėti tiek pat, kiek kainuoja vakarienė restorane. Jei atstumas siekia penkis kilometrus, tokia kelionė kainuos apie 25 eurus, jei 10 kilometrų – maždaug 35 eurus.

Tad patys sprendžiate, ar norite Stavangeryje būti turistais arba vietos gyventojais. Tačiau turėkite omenyje, kad vidutinis atlyginimas neatskaičius mokesčių Norvegijoje yra keturi tūkstančiai eurų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA