Pratrūko Kauno medžių gynėjai: savivaldybė samdo vieną brangiausių advokatų kontorų Baltijos regione | Kas vyksta Kaune

Pratrūko Kauno medžių gynėjai: savivaldybė samdo vieną brangiausių advokatų kontorų Baltijos regione

S. Dambrauskas medžių gynėjų akcijoje prie Kauno savivaldybės / R. Tenio nuotr.

Šią savaitę „Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė vieno judėjimo prieš medžių kirtimą Kaune lyderių ir griežto savivaldybės vykdomos politikos oponento, advokato Sauliaus Dambrausko laiškas. Jo teigimu, teismuose dėl parkų ir mokyklų pertvarkos klimpstanti miesto valdžia kiša didelius pinigus, kad jai ginčuose su pilietiškais kauniečiais atstovautų nepaprastai stiprūs teisininkai. Pateikiame netaisytą S. Dambrausko laišką – pažymime, kad toliau dėstomos mintys nėra portalo redakcijos nuomonė.

Kauno miesto savivaldybė, turėdama didžiulį Teisės skyrių (apie 30 teisininkų), šią savaitę nutarė iš savivaldybės biudžeto lėšų pasamdyti vieną didžiausių ir, ko gero, brangiausių advokatų kontorų Baltijos regione. Tokią priemonę savivaldybė nusprendė panaudoti kovoje prieš savo miesto gyventojus, kuriems kilo abejonės dėl savivaldybės atliekamų veiksmų ir vykdomų projektų teisėtumo bei skaidrumo.

Savivaldybė beveik neslepia, kad tokia priemonė skirta atgrasyti savivaldybės gyventojus nuo panašių ketinimų savo teises prieš savivaldybę ginti teismine tvarka, kadangi šitaip ji siekia sukurti ypatingai didelių bylinėjimosi išlaidų riziką.

Tokios priemonės Kauno miesto savivaldybė pirmadienį griebėsi byloje dėl Kauno Ąžuolyno rekonstrukcijos ir neteisėto medžių šalinimo Kauno miesto gatvėse. Byla buvo užvesta dalies Kauno miesto gyventojų kaip suinteresuotos visuomenės iniciatyva. Būtent dėl šių asmenų pilietinio principingumo Kaune buvo sustabdytas neteisėtas brandžių sveikų gatvių medžių šalinimas, o galiausiai beveik visiškai atsisakyta „plynųjų kirtimų“ ir kituose Lietuvos miestuose.

Dėl šių piliečių aktyvumo ir neabejingumo Kauno Ąžuolyne nebuvo pradėti didžiulio masto rangos darbai, kurie būtų negrįžtamai pakenkę šiam unikaliam ir Europoje pripažintam gamtos paminklui – „Natura 2000“ teritorijai. Tik dėl pradėto teisminio proceso Kauno miesto savivaldybė buvo privesta tobulinti nekompetetingai parengtą Kauno Ąžuolyno projektą, įtraukiant skirtingų sričių specialistus.

Analogiškos Kauno miesto savivaldybės strategijos tą pačią dieną sulaukė ir mokinių tėvai, negalintys susitaikyti su istorinės šimtametės V. Bacevičiaus pradinės mokyklos sunaikinimu prieš bendruomenės valią. Šioje byloje savivaldybė taip pat grasina tos pačios advokatų kontoros išlaidomis. Neslepiama, kad žmonių galimybes viršijanti rizika gali priversti juos atsisakyti pareikštų reikalavimų.

Tokie Kauno miesto savivaldybės veiksmai pažeidžia Vietos savivaldos įstatyme įtvirtintus savivaldos principus. Taip pat perkant vienos brangiausių advokatų kontoros paslaugas tikėtina, jog buvo pažeistos esminės viešųjų pirkimų nuostatos, o biudžeto lėšos panaudotos neracionaliai.

Vis dėlto, Kauno miesto savivaldybė gyventojams siunčia aiškią žinią, jog iš visų mokesčių mokėtojų lėšų sukauptas biudžetas gali būti naudojamas ir prieš pačius miesto gyventojus, o už pilietiškumą gali tekti brangiai susimokėti.

Atsiradus tokiam precedentui Lietuvoje, naujoji strategija galės būti panaudota prieš bet kurį asmenį. Ar tokiam naujam Kauno miesto savivaldybės „metodui“ bus užkirstas kelias, priklausys tik nuo pačių miesto gyventojų bei visos pilietinės visuomenės sąmoningumo ir sutelktumo.

Advokatas Saulius Dambrauskas

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA