Šančiuose duris atvers nestandartinė bendradarbystės erdvė: netvarka čia – sveikintinas dalykas | Kas vyksta Kaune

Šančiuose duris atvers nestandartinė bendradarbystės erdvė: netvarka čia – sveikintinas dalykas

Rugsėjo 30 d. Šančiuose, Drobės gatvėje, bus atidaryta menų erdvė „ArtHub“. Tai vieta, kuri skirta įvairių sričių menininkams. Bendradarbystės erdvė, bet ne tokia, kokias pastaruoju metu tampa madinga kurti. Menininkų poreikiai daugeliu požiūrių yra ne tokie pat, kaip verslo biurų darbuotojų. Norint tuos kitokius poreikius patenkinti, reikia pasiūlyti kažką nestandartinio – tokia buvo projekto iniciatorių idėja.

„Norime pasiūlyti vietą, kuri galėtų menininkams tapti antraisiais namais, – sako Skaistė Gulbinaitė, fotomenininkė, viena iš projekto iniciatorių. – Vietą, kurioje jie norėtų būti ir kurti, taip pat matyti šalia dirbančių ar kitur kuriančių menininkų darbus.“

„ArtHub“, anot S. Gulbinaitės – erdvė, kurioje bendradarbiaus įvairaus amžiaus ir patirties menininkai. Ne paslaptis, kad toks bendradarbiavimas dažnai būna tikras kūrybos katalizatorius – įvairios netikėtos idėjos tiesiog sklando ore ir kibirkščiuoja. Tai ir naujos pažintys, bendradarbiavimas, galimybė rengti parodas.

„Mes siūlome ne tik darbo vietos nuomą, bet ir ilgalaikę  visapusišką pagalbą. Galima tą pagalbą vadinti savotišku prodiusavimu. Juk jauni menininkai neretai bijo nuomotis patalpas, neturi tam, taip pat kitiems komerciniams meno aspektams reikalingų kontaktų, galimybių, įgūdžių. Tai irgi gali suteikti tokia menininkų ugdymo erdvė kaip „ArtHub“, – pasakojo projekto iniciatorė.

„ArtHub“ įsikūrė Drobės gatvėje esančiame lofte – anksčiau čia buvo gamybos patalpos ir sandėliai. Pertvarkius ši 240 kvadratinių metrų ploto erdvė sušvito visai kitomis spalvomis.

S. Gulbinaitės nuomone, „ArtHub“ sau naudingą segmentą gali atrasti ir jauni, ir jau pasiekę profesionalumo aukštumų menininkai. Jauniems menininkams kritiškas laikotarpis, kai jie lieka be vietos, būna tada, kai baigia aukštąsias mokyklas. Tada kūrėjai netenka galimybės naudotis tose mokyklose menininkams skirta infrastruktūra, lieka savotiški našlaičiai.

Profesionalai, jau turintys vardą meno pasaulyje, čia galėtų rasti vietą savo parodoms rengti, taip pat taip vesti mokymus jauniesiems menininkams.

„Bet tie aspektai yra tik pavyzdžiai daugelio veiklos rūšių, kuriomis žmonės galėtų užsiimti „ArtHub“. Mes kaip įmanydami stengiamės vengti stereotipų, stereotipai yra dalykas, žudantis meną, manau, kad jų turi būti kuo mažiau ir mūsų veikloje. Jokiu būdu nenorime apsiriboti nei veiklos, kuria čia užsiims meno žmonės, pobūdžiu, nei tradicinėmis meno sritimis, – sako Samanta Kalpokaitė, viena iš projekto iniciatorių.

– Dabar technologijų laikai, manome, kad „ArtHub“ bus erdvė, patogi bei jauki ir grafinio dizaino bei kitų kompiuteriu kuriamų meno formų kūrėjams. Daug laiko prie kompiuterių dabar praleidžia, tarkim, muzikos kūrėjai. Į visa tai stengiamės atsižvelgti.“
 
Erdvės skirtingoms meno sritims

„ArtHub“ turi fotostudijų erdvę, kuri skirta ir profesionalams, ir mėgėjams ar tik pradedantiems fotografams. Fotografams suteikiamos trys profesionaliam darbui skirtos erdvės, kuriose yra įvairūs fonai ir puikus apšvietimas. Erdvėje galima dirbti nuolatos arba nuomotis vietą tam tikru, patogiu laiku. Naujokams, kurie neturi darbo studijoje patirties, profesionali fotografė gali parodyti, kaip naudotis įranga.
Menų erdvė skirta menininkams, kurie ieško, kur galėtų realizuoti savo idėjas praktiškai.

„Mes jiems siūlome erdvę, kurioje galės laisvai tapyti, piešti, siūti, užsiimti keramika ir bet kuriomis kitomis meno kryptimis, – pasakoja S. Kalpokaitė. – „Arthub“ menų erdvėje jie galės atitrūkti nuo supančios realybės, taip sukurdami gerą aurą sau ir kitiems įvairių sričių menininkams. Čia galima tai, kas nelabai priimtina standartiniame biure, netvarka ir aptaškytos dažais sienos čia – sveikintinas dalykas.“

Daugumos meno formų kūrybos pagrindas nėra teptukai ir pieštukai – tai kompiuteris. Grafikos ir interjero dizaineriai, iliustratoriai, retušoriai ir pan. dažnai dirba kaip laisvai samdomi darbuotojai. Aštuoni iš dešimties jų neturi nuolatinės darbo vietos, bendradarbių ar bendraminčių. „Jiems mes siūlome mielą kūrybinę erdvę, kurioje jaukiai su kavos puodeliu ir kolegų palaikymu pradėsite produktyvią dieną,“ – sako projekto iniciatorė.

Atidarymo metu – daug renginių

Rugsėjo 30 d. rengiamo „ArtHub“ atidarymo metu įvyks keletas įdomių renginių. 8 metų darbo patirtį turinti visažistė S. Kalpokaitė-Kazickė surengs seminarą. Tai pirmas meistrės seminaras po dvejų metų pertraukos.

„Meistrės naudojama spalvų gama visada yra ryški ir žadanti kažką naujo, tai nuobodžiauti tikrai neteks, – sako S. Gulbinaitė. – Ji yra buvusi „NoUBA“ kosmetikos pagrindinė visažistė. Seminaro metu susirinkusiųjų lauks parodomasis makiažas ir meistrės mėgstamų kosmetikos produktų apžvalga.“

Pati Skaistė surengs akciją „#Confidentsize“. Fotografė įsitikinusi: pasitikėjimas savimi yra svarbi mūsų gyvenimo dalis, bet tai – tik dalis. Mes leidžiame kitų nuomonei, standartams ar komentarams formuoti nuomonę apie save, o dažnai pamirštame, kad vieninteliai, kurie galime formuoti nuomonę apie save, esame patys. Skaistė kviečia atvykti ir įsiamžinti.

Rasa Dautartaitė, kūrybinių ir socialinių projektų autorė, fotomenininkė, surengs parodą „Nerimo moterys“. Rasa prieš dvejus metus išgirdo savo diagnozę – nerimo sutrikimą. Ji nusprendė netylėti, o dalintis patirtimi, kad padėtų kitiems išgyventi. Pasak kūrėjos, toks sutrikimas yra ilgiau trunkanti būsena, pasireiškianti panikos priepuoliais, ilgai trunkančiomis baimėmis, psichosomatiniais sutrikimais, kurių pats žmogus negali suvaldyti.

Viktorija Šaulytė surengs įvaizdžio seminarą „Šiuolaikinės moters įvaizdis pagal Viktoriją Šaulytę“. Viktorija žinoma kaip daugelio projektų stilistė, tinklaraščio „Vieno kavos puodelio istorija“ autorė bei laidos „Nuotakos užrašai“ vedėja. Užsukusieji turės galimybę tapti seminaro modeliu.

Vienas iš „ArtHub“ atidarymo svečių – buvęs modelis Rasa Žukauskaitė. Ji dalyvavo garsių mados namų ir dizainerių „Moschino“, „LaCoste“, „Kenzo“, „Dolce & Gabbana“, „Commuun“, „Balenciaga“, „Miu Miu“, „Louis Vuitton“ ir kitų kolekcijų pristatymuose, ją fotografavo garsiausi mados žurnalai, tokie kaip „Vogue“, „Metal“, „Muse“, „Numero“. 2010 m. Rasa tapo mados namų „Prada“ reklamos veidu.

Taip pat vyks „Inglot LT“ vadovės Valdonės Goberienės jungtinis seminaras su S. Kalpokaite moterims vizažo tema. Atidarymo metu įvairias dovanas svečiams paruošė „L’Occitane“, atvykę sulauks dovanų ir ypatingų pasiūlymų iš „Inglot LT“. Dovanų ir kitų ypatingų staigmenų svečiai sulauks iš Biovaistine.lt, „Office day“.

„ArtHub“ taip pat bendradarbiauja su S.O.S Vaikų kaimu, atidarymo – o tai yra nemokamas renginys – metu bus renkamos aukos vaikų psichologų ir psichoterapeutų išlaidoms.

Kvadratu.lt rengėjai dėkoja už nuostabią bendradarbystę ir pagalbą sukuriant šventišką aplinką – atidarymo dalyvius džiugins jų nuotaiką keliantys balionai. Renginys adresu Drobės g. 62, numatoma, vyks nuo 13 iki 18 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA