Transporto inovacijas kuriantys kauniečiai telkia pajėgas stipresnei plėtrai pasauliniu mastu | Kas vyksta Kaune

Transporto inovacijas kuriantys kauniečiai telkia pajėgas stipresnei plėtrai pasauliniu mastu

Daugiau kaip tūkstantis Lietuvos įmonių ir per 70 valstybių – tai skaičiai, atspindintys šiandieninę kauniečių bendrovės „Baltic Car Equipment“ (BCE) produktų paklausą mūsų šalyje bei eksporto rinkose. Transporto valdymo sistemas gaminanti ir diegianti kompanija išgyvena ambicingą augimą. Čia vienas didesnių iššūkių – į Kauną žengiančių pasaulinių technologijų gigantų konkurencija naujų specialistų paieškose, tačiau verslininkai teigia atradę receptą, kuris veikia.

Nuo projekto iki gamybos

„Mūsų išskirtinumas yra tai, jog savo produkciją kuriame ir gaminame patys. Lietuvoje tėra kelios tokios įmonės. Visa GPS įranga suprojektuota čia pat – nuo pagrindinių plokščių, reikiamų komponentų iki programinės įrangos. Tai leidžia užtikrinti paslaugų kokybę ir patikimumą.

Sistema montuojama į skirtingas transporto priemones – lengvuosius komercinius automobilius, sunkvežimius bei vilkikus, įvairią žemės ūkio ir kitą specialiąją techniką. Pagrindinė paskirtis – įmonių bei organizacijų transporto parko valdymas, srautų koordinavimas ir efektyvi kaštų apskaita“, – kauniečių kuriamą ir visame pasaulyje paplitusią technologiją apibūdino UAB „Baltic Car Equipment“ direktorius Giedrius Žibikas.

BCE jau daugiau kaip dešimtmetį plėtoja tiek techninę, tiek ir programinę įrangos bei paslaugų dalį. Visa tai leidžia nuotoliniu būdu nustatyti transporto priemonės buvimo vietą, važiavimo maršrutus, degalų sąnaudas, kitus duomenis, o taupant laiką bei žmogiškuosius resursus, automatizuota ir pagal klientų poreikius adaptuota sistema visą informaciją iškart atvaizduoja įvairiose apskaitos sistemose.

„Galime kompleksiškai įdiegti savo kurtą programinę įrangą, bet dar paprasčiau BCE produktus pritaikyti prie klientų naudojamos programinės aplinkos. Tuomet belieka garantuoti kokybišką technikos veikimą, saugų duomenų surinkimą ir savalaikį bei patikimą perdavimą į kliento apskaitos sistemas, – savo vadovaujamo verslo subtilybes paaiškino G. Žibikas. – Lietuvoje įrangą į automobilius montuojame patys, o svetur viską atlieka partnerių įmonės. Šiai dienai mūsų šalyje lieka tik apie 4 proc. pagamintos produkcijos, o visa kita keliauja į eksporto rinkas. Nepaisant to, vietinė Lietuvos rinka mums yra itin svarbi, todėl esame nusiteikę toliau stiprinti pozicijas ir čia.“

Vykstant intensyviai plėtrai į užsienio rinkas, bendrovė savo kuriamus automobilių elektronikos įrenginius ir IT sprendimus reguliariai pristato dalyvaudama tarptautinėse technologijų parodose bei konferencijose. G. Žibikas pripažįsta, kad šių dienų versle naivu laukti klientų atėjimo ir vis dažniau tenka patiems eiti pas juos, todėl darbinės kelionės susitinkant su partneriais skirtinguose pasaulio taškuose jau tapo įprasta praktika.

Taupo laiką ir jėgas

Pašnekovas išskiria tris pagrindines BCE kuriamų produktų funkcijas: apskaita, koordinavimas ir kontrolė. Pasak jo, tai yra tipinis vadinamojo daiktų interneto pavyzdys.

„Viskas prasidėjo nuo kontrolės, tačiau dabar verslui svarbiau efektyvinti savo veiklą, optimizuoti apskaitos procesus. Įsivaizduokite, jei viską darytume rankomis: tektų fiziškai eiti prie automobilio, fiksuoti tam tikrus rodmenis ir grįžus į darbo vietą perkelti juos ant popieriaus ar į kompiuterį, o galiausiai perduoti apskaitos skyriui. Suskaitmeninus šiuos procesus, viskas vyksta nepalyginamai greičiau ir paprasčiau. Sistema gali gauti netgi kasos kvitus iš degalinių ir atvaizduoti jų duomenis kliento buhalterinėje apskaitoje.

Tarkime, vyksta kelio tiesimo arba remonto darbai. Kaip tiksliai įvertinti, ar technikos kiekis statybvietėje yra pakankamas, ar visa ji dirba pilnu režimu ir niekas nestoviniuoja vietoje be darbo? Galiausiai, kiek prireiks transporto, kad asfaltas į vietą būtų pristatytas optimalios temperatūros ir nepraradęs savo geriausių savybių, o asfaltavimo mašina dirbtų visu pajėgumu? Tai tėra vienas iš šimtų galimų atvejų, kur į pagalbą pasitelkti skaitmeniniai procesai padeda viską tiksliai suskaičiuoti bei koordinuoti neatsitraukiant nuo kompiuterio, kad ir kur jis būtų“, – praktiškais pavyzdžiais kalbėjo G. Žibikas.

Šiai dienai progresyvi sistema jau geba nuskaityti beveik pusšimtį skirtingų parametrų iš automobilio borto kompiuterio. Taigi čia ima veikti ir kontrolės mechanizmas užtikrinantis saugų bei atsakingą elgesį kelyje. Vis labiau plėtojama technologija leidžia fiksuoti, ar užsegtas saugos diržas, ar uždarytos automobilio durelės ir kokie pranešimai pateikiami vairuotojui prietaisų skydelyje. Be to, įdiegtos valdymo funkcijos jau spėjo pasiteisinti ir automobilių dalinimosi versle.

Daugiau darbo vietų

2006 m. įkurta įmonė savo veiklos istorijoje pridėjo svarbų įrašą šiemet įsikūrusi dukart didesnėse biuro patalpose. Naujai įrengtose 1000 kvadratinių metrų bendro ploto erdvėse šiuo metu dirba 70 žmonių, bet jau artimiausiu metu jų gretos turėtų perkopti šimtą. Apie tai liudija ir dalis kol kas laisvų darbo vietų naujojoje BCE buveinėje Chemijos gatvėje.

 

„Prie šių stalų sės mūsų nauji kolegos. Laukiame patyrusių, kvalifikuotų specialistų, bet esame pasirengę apmokyti bei suteikti lanksčias darbo sąlygas ir studentams. Komandoje turime ir daugiau jaunų žmonių, sėkmingai derinančių darbą su studijomis. Neatsitiktinai įsikūrėme netoli KTU studentų miestelio, tačiau naująjį mūsų ofisą galima patogiai pasiekti iš bet kurio miesto taško“, – pastebi G. Žibikas.

Per šiuos metus savo produkcijos pardavimus apie 60 proc. padidinusi bendrovė neketina sustoti ir pirmiausia žvalgosi kompetentingų eksporto pardavimų specialistų. Čia svarbu gerai mokėti vieną ar kelias užsienio kalbas. Plečiantis klientų ratui, vienu iš prioritetų toliau išlieka kokybiškas paslaugų palaikymas bei operatyvus įrangos servisas, todėl tam numatoma plėsti ir techninio aptarnavimo profesionalų gretas. Juolab kad įmonė nuolat atnaujina savo produkciją ir toliau ieško inovatyvių sprendimų, kurie atlieptų ateities technologijų tendencijas.

Bendrovės vadovas neabejoja, kad šiuolaikiniuose biuruose nebepakanka moderniai įrengtų patalpų darbui, todėl greta erdvių pasitarimams, susitikimams su klientais jis akcentuoja ir poilsio zonas.

„Šiai dienai ne mažiau svarbu kokybiškai atitrūkti nuo rutinos, atsikvėpti, sudėlioti mintis, kad po to vėl grįžtum tęsti darbus su nauja energija. Galbūt stalo futbolas ar puodelis geros kavos tam padės? – šypsosi G. Žibikas atvirai dėstydamas savo liberalų požiūrį į darbo režimą. – Nėra ko slėpti, kad geros sąlygos – tai vienas iš elementų konkuruojant su kitomis įmonėmis. Patogiai pasiekiama darbo vieta, užtektinai parkavimo vietų kiekvienam darbuotojui ir jaukios darbo bei poilsio erdvės – tarsi solidus priedas prie konkurencingo atlyginimo ir vyraujančios darnios komandinės nuotaikos.“

Vertindamas šiandieninę konkurencinę aplinką, Kaune įsitvirtinant didiesiems užsienio investuotojams, šis lietuviško kapitalo verslo atstovas tikina žinąs, kaip apginti tvirtas pozicijas darbo rinkoje. Geriausias to įrodymas, anot G. Žibiko, – kryptinga ligšiolinė įmonės veikla ir neatsitiktinis augimas vis platesnėse pasaulinėse rinkose Europoje, Artimųjų Rytų šalyse, Afrikos bei Šiaurės Amerikos žemynuose, klientų geografijai driekiantis per 70 šalių nuo Lietuvos iki pat Naujosios Zelandijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA