Dėl nesaugaus elektroninio parašo atšaukiama tūkstančiai tapatybės kortelių | Kas vyksta Kaune

Dėl nesaugaus elektroninio parašo atšaukiama tūkstančiai tapatybės kortelių

BNS 2018/09/28 15:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nustačius, kad 2009-2012 metais išduotose asmens tapatybės kortelėse integruoti elektroninio parašo įtaisai yra technologiškai pasenę ir galbūt nesaugūs, sustabdytas jų galiojimas.

Kaip informavo Vidaus reikalų ministerija (VRM), iš viso bus keičiama apie 5 tūkst. tapatybės kortelių su pasenusiais elektroninio parašo įtaisais. Tiek asmenų, anot ministerijos, elektroniniu parašu naudojasi aktyviai. Jie sudaro 0,8 proc. visų tais metais išduotų tapatybės kortelių.

VRM pabrėžia, kad pačių tapatybės kortelių saugumui tai neturi jokios įtakos, tad nesinaudojantieji elektroniniu parašu tapatybės kortelių keisti neturės.

„Asmens dokumentai išduodami dešimčiai metų. Technologijų pažangos amžiuje toks laikotarpis elektroninėms ar kompiuterinėms sistemoms yra itin didelis. Nenuostabu, kad kai kurias technologijas tenka keisti naujomis“, – aiškina vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

E. Misiūnas taip pat tikina, kad nuo 2009-ųjų „nėra žinoma nė vieno atvejo“, kad būtų suabejota elektroninio parašo tikrumu, tad įtaiso pažeidžiamumas yra „labiau teorinis“.

Anot jo, dėl spartaus technologijų tobulėjimo bus diskutuojama, ar nevertėtų tapatybės kortelių keisti dažniau, pavyzdžiui, kas penkerius metus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA