Lietuviškos vairuotojo teisės galios ir tolimuosiuose kraštuose | Kas vyksta Kaune

Lietuviškos vairuotojo teisės galios ir tolimuosiuose kraštuose

delfi.lt 2018/09/27 12:13
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas pritarė tarptautinės konvencijos, suteiksiančios galimybę Lietuvos gyventojams be kliūčių vairuoti automobilius daugiau nei 50-yje pasaulio šalių, ratifikavimui.

Už įstatymo Dėl Kelių eismo konvencijos ratifikavimo projektą ketvirtadienį balsavo 81 parlamentas, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

Kelių eismo, arba vadinamoji Ženevos konvencija palengvins lietuvių keliones užsienyje, pirmiausia Japonijoje, JAV, Naujojoje Zelandijoje, Tailande ir kitose šalyse. Susisiekimo ministras Rokas Masiulis anksčiau sakė, kad konvenciją ratifikuoti skatina tai, kad užsienyje daugėja vairuojančių automobilius lietuvių.

Kelių eismo konvencija pasirašyta 1949 metais Ženevoje. Ji užtikrina, kad bet kurioje konvenciją ratifikavusioje šalyje išduotas vairuotojo pažymėjimas būtų pripažintas ir kitose valstybėse.

Anot Susisiekimo ministerijos, Lietuvoje išduotų vairuotojo pažymėjimų pripažinimo šalyse, kurios neratifikavo Ženevos konvencijos, klausimą galima spręsti ir dvišaliais susitarimais su šiomis šalimis, tačiau tai būtų neefektyvu, nes reikėtų sudaryti 54 dvišalius susitarimus, o tai būtų pernelyg didelė administracinė našta.

1991 metų rudenį Lietuva ratifikavo 1968 metų Vienos konvenciją dėl kelių eismo, bet neratifikavo Ženevos konvencijos, todėl šalyje išduotas vairuotojo pažymėjimas negalioja 54 šalyse, ratifikavusiosiose Ženevos konvenciją, bet neprisijungusiosiose prie Vienos konvencijos, pavyzdžiui, Japonijoje, JAV, Naujojoje Zelandijoje, Tailande.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA