Išaugo Lietuvos rinką: „Grill London“ restoranai įsikurs ir užsienyje | Kas vyksta Kaune

Išaugo Lietuvos rinką: „Grill London“ restoranai įsikurs ir užsienyje

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Maitinimo sektorius – sritis, kurioje visada bus darbo, tačiau šioje rinkoje sunku įsitvirtinti dėl didelio konkurencingumo, o ir potencialūs klientai kiekvienam naujam žaidėjui rinkoje kelia aukštus reikalavimus. Tačiau tai prieš penkerius metus neišgąsdino ambicingų kauniečių Andriaus Bakano ir Andriaus Lavrinavičiaus, o šiandien be jų restoranų savo dienų neįsivaizduoja tūkstančiai lojalių klientų.

[galerija kiek=”12″]

Daugelis restoranų tinklų „Grill London“ populiarumo augimą nurašo sėkmei, tačiau pašnekovai tokio posakio nemėgsta – anot jų, viską lėmė ilgas ir tikslingas darbas, o sėkmė tikrai nebuvo visa lemiantis faktorius.

Tikslingas ir pamatuotas augimas

2013 metų pabaigoje prekybos miestelyje „Urmas“ atvertas pirmasis „Grill London“ restoranas padiktavo ir verslo pavadinimą, ir aiškią orientaciją virtuvėje. „Grill“, anot pašnekovų, reprezentuoja maistą – restoranai siūlo platų grilio patiekalų asortimentą, o „London“ atskleidžia dizaino niuansus – pirmojo restorano eksterjeras buvo suprojektuotas taip, kad primintų Londono traukinių stotį, o dabar londonietiškos detalės puošia visus tinklo restoranus.

Toks vakarietiškas derinys iškart sulaukė kauniečių pripažinimo – prie durų kelios dienos po atidarymo jau driekėsi eilės, o tokia pozityvi reakcija atvėrė galimybes projektui plėstis. Įmonių direktorius, atsakingas už plėtrą, A. Lavrinavičius pažymi, kad kiekvienas sprendimas augti visada yra planuojamas strategiškai, įvertinus visus plėtros aspektus.

„Daug didžiųjų tinklų užaugo per pusmetį, tačiau sparti plėtra dažniausiai užkerta kelią kokybei, o mes dirbome ir toliau viską planuojame nuosekliai, žingsnis po žingsnio, per metus atidarome tik kelis restoranus, nors pasiūlymų įsikelti į vieną ar kitą erdvę tikrai netrūksta“, – kalbėjo A. Lavrinavičius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 11 restoranų – penki Vilniuje, keturi Kaune, po vieną Klaipėdoje ir Šiauliuose. Iki metų pabaigos duris atvers ir dvyliktasis restoranas – jis papildys sostinės restoranų tinklą.

Darbas, pagrįstas pagarba

Už keliolikos restoranų vairo stovi keturi bendraturčiai – tai motyvuota ir puikiai susidirbusių kauniečių komanda. Svarbu pastebėti, kad „Grill London“ nėra vienintelis vaikinų projektas – per ilgus bendradarbiavimo metus, kauniečiai rankas pridėjo prie dar kelių gerai visoje Lietuvoje žinomų vardų maitinimo sektoriuje.

Darbas su maistu vaikinams įprastas – prieš užsiimdami savo verslu, vaikinams plušėjo ir kitų restoranų virtuvėse, tiekė maisto išvežiojimo paslaugas. Tai, anot A. Lavrinavičiaus, leido geriau pažinti ir rinką, ir kauniečių poreikius, tad pradėję kurti bendrus projektus, „Grill London“ bendraturčiai aiškiai žinojo, kad reikės daug darbo ir patikimos komandos, jog planai sėkmingai pavirstų realybe.

Pasiteiravus, ar nesunku dirbti su dar keliais bendraturčiais, A. Lavrinavičius su šypsena pastebi, kad tai – dažnas klausimas. „Visi klausia, kaip mes nesusipykstam, o viskas pavyksta todėl, kad tarp mūsų nėra silpnos grandies ir viskas yra grįsta pagarba vienas kitam. Kiekvienas nuo pat pradžių turėjome savo atsakomybes, vertybes ir konkrečias veiklos sritis ir visi mes daug dirbame tam, kad tiek kolegos, tiek klientai būtų patenkinti. Žinoma, visada būna diskusijų ir ginčų, tačiau tai irgi yra gerai – įtemptuose pokalbiuose gimsta daug teisybės“, – apie darbą su kolegomis kalbėjo įmonių direktorius.

Žinoma, tik bendraturčiams suktis keliolikoje restoranų neįmanoma, tad augant tinklui, auga ir komanda. Pasak A. Lavrinavičiaus, didžiąją dalį administracinės komandos sudaro restoranuose užaugę darbuotojai. „Natūralu, jog esame reiklūs tiek sau, tiek kiekvienam darbuotojui, tad žmogui, besitaikančiam į administracines pareigas, tačiau nepasisukiojus tarp staliukų, sunku efektyviai ir greitai prisitaikyti prie mūsų darbo etikos, reiklumo ir didelių darbo tempų. Daug geriau sekasi tiems, kurie auga kartu su mumis – pradeda nuo padavėjų ir įrodo, jog yra gabūs ir motyvuoti. Taip visiems lengviau.“

Tokiai nuomonei pritaria ir kolega, už įmonių rinkodarą atsakingas A. Bakanas. „Turime darbuotojų, kurie dirba kartu su mumis nuo pirmojo restorano atidarymo. Tada jie buvo tik padavėjai ar pagalbiniai darbuotojai, o dabar užima restoranų vadovų ar net regiono vadovų pareigas. Džiaugiamės, kad galime suburti tokius motyvuotus, ambicingus ir darbščius žmones. Jie, be abejo, yra viena iš priežasčių, kodėl esame sėkmingi“, – kalbėjo A. Bakanas.

Neatsiejami nuo Kauno

Nors restoranų skaičius sostinėje jau lenkia Kauną, antras pagal dydį Lietuvoje miestas lieka svarbiu atspirties tašku „Grill London“ bendraturčių versle. Pasiteiravus, kaip vertina Kauno verslo erdvę, už plėtrą atsakingas A. Lavrinavičius pastebi pozityvų pokytį. „Anksčiau, mano nuomone, Kaunas nebuvo pats patraukliausias miestas verslui, tačiau dabar situacija gerėja. Aišku, su sostine sunku konkuruoti, tačiau viskas eina pirmyn.“

Jam antrina ir A. Bakanas. „Aš iš savo pusės vertinu teigiamai, per pastaruosius metus pokyčiai akivaizdūs, žinoma procesai dar vyksta, todėl apčiuopiamų rezultatų dar turėsime palaukti, bet perspektyvos, manau, tikrai daug žadančios. O kadangi tai mūsų gimtasis miestas, kuriame pradėjome savo verslą, todėl tai tikrai labai džiugina ir ta iniciatyva, kurią Kaunas rodo, manau gali būti pavyzdys daugeliui miestų“, – pastebėjo rinkodaros vadovas.

Tai įrodo ir dar vienas kauniečių sprendimas – jau greitai Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) įsikurs įmonės gamybinė bazė. „Mums augant ir didėjant, natūralu, susiduriame su naujais iššūkiais. Vienas jų – stabilios kokybės užtikrinimas, kad ji išliktų tokia pati, kaip, kad turėjome vieną restoraną. Todėl ir nusprendėme statyti centrinę gamybinę bazę, kurios pagalba dar labiau galėsime kontroliuoti ir užtikrinti pastovią patiekalų sudedamųjų dalių bei procesų kokybę,“ – aiškina A. Bakanas.

Pašnekovas taip pat pastebėjo, jog bazė apjungs ir visą administraciją – anksčiau po skirtingas erdves išsibarstę darbuotojai dirbs kartu, o tai, A. Bakano manymu, padės dar efektyviau vykdyti administracinę veiklą, generuoti naujas idėjas ir sustiprins visą komandą.

Kolegą papildydamas A. Lavrinavičius atkreipė dėmesį ir į gamybos bazės modernumą. „Tai bus bene moderniausia gamybinė bazė Baltijos regione. Rinkomės ir tarp kitų vietų, tačiau pasirinkome būtent savo gimtąjį miestą – norisi čia kurti vertes“.

Sieks tarptautinio pripažinimo

Be gamybos bazės įrengimo, verslininkų laukia ir dar vienas svarbus žingsnis – jau kitais metais „Grill London“ restoranų tinklas taps tarptautiniu, kai pirmieji restoranai atvers duris Rygoje. Už plėtrą atsakingas A. Lavrinavičius teigia, jog toks sprendimas kilo augant ambicijoms. „Užaugom. Lietuvoje nėra labai didelė rinka – čia viskas gerai, mylim gimtąjį kraštą, tačiau mums vietos čia jau per mažai. Esame jauni, inovatyvūs ir tikime savo jėgomis ir norime judėti į priekį“, – teigia pašnekovas.

Anot restoranų bendrasavininkų, paskatino ir užsienio atstovų klausimai apie tarptautinę „Grill London“ plėtrą. „Įsikursime prekybos centruose, kurie patys parodė iniciatyvą ir galiausiai mus įkalbino“, – pažymi A. Lavrinavičius.

Tai, anot abiejų pašnekovų, ir logistiškai taktiškas sprendimas. „Manau, neturėtume susidurti su dideliais kultūriniais skirtumais lyginant su Lietuva, taip pat ir geografinis atstumas nėra didelis, tad žengiant pirmą žingsnį tarptautine plėtra, tai irgi privalumas. Tikime, jog toks sprendimas bus sėkmingas ir taps gera pradžia ėjimui ir į kitų šalių rinkas“, – viliasi A. Bakanas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA