Kaunietė R. Bogušienė atkirto ministerijai: čia keroja korupcija ir yra klaidinami žmonės | Kas vyksta Kaune

Kaunietė R. Bogušienė atkirto ministerijai: čia keroja korupcija ir yra klaidinami žmonės

delfi.lt 2018/09/25 21:08
DELFI nuotr.

Maisto technologė ir Kaune veikiančios viešosios įstaigos „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė antradienį išplatino aštrų spaudos pranešimą. Jame Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai, su kuriais buvo kuriamas naujas ugdymo įstaigų maitinimo planas, kaltinami visuomenės klaidinimu ir korupcija.

R. Bogušienė teigia, kad yra išsaugojusi susirašinėjimus, kuriuose atsispindi ministerijos bandymas į programą įtraukti konkrečius produktus, gaminamus vieno gamintojo. Tokį pareiškimą „Sveikatai palankus“ paviešino po to, kai LRT atliko žurnalistinį tyrimą, kuriame kalbėjo apie privataus verslo interesus.

R. Bogušienė ginasi ir kaltina ministeriją korupcija bei atsiriboja nuo leidinio, kuris vadinamas naujųjų ugdymo įstaigų valgiaraščių kūrimo kelrode žvaigžde.

„Turime išsaugotų susirašinėjimų su tos pačios darbo grupės nariais, kurie nepaisydami darbo grupėje dalyvaujančių specialistų nuomonių, primygtinai siūlė ne tik pigesnius maisto gaminius, bet netgi nurodė konkrečius produktų pavadinimus, kuriuos gamina išskirtinai vienas gamintojas. Ir – koks sutapimas – tas pats gamintojas kitame Sveikatos apsaugos ministerijos palaikomame projekte – „Sveikatiada“ – yra vienas iš partnerių, o projektą vysto taip pat VšĮ.

Tokiomis – turbūt visiškai atsitiktinėmis – aplinkybėmis ir radosi daugelio nuostabą sukėlęs pseudo atradimas, kad sviestas – blogis, o margarinas – gėris ir knygoje sviestą irgi pasiūlyta pakeisti (iškalbingas faktas – margarinas yra bemaž 7 kartus pigesnis nei sviestas), nors, kaip žinoma, to kategoriškai atsisakėme“, – teigia R. Bogušienė.

R. Bogušienė / DELFI nuotr.

Maisto technologė taip pat teigia atsiribojanti nuo „Sveikatai palankus“ išleisto valgiaraščių rinkinio, kuris daugeliui maisto įmonių tapo pagrindine priemone kuriant valgiaraščius.

„Atsakingai pareiškiame, kad VšĮ „Sveikatai palankus“ leidinys „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ nėra pagrindas nuo rugsėjo vykstančiai vaikų maitinimo reformai, jis niekada nebuvo ir nėra privalomas, yra ir kitų autorių leidinių, pačios įstaigos sprendžia, kokiomis praktinėmis priemonėmis vadovaujantis maitinti vaikus, tokias priemones galima įsigyti arba kurti patiems, – teigė R. Bogušienė.

– Ministerijos atstovai klaidina visuomenę leisdami suprasti, kad neva mes – viešojo sektoriaus atstovai – esame tokie galingi, kad galime diktuoti ministerijos politiką. Deja, bet tokia vizija – toli nuo realybės. Nors jeigu tokių galių turėtume, šiandien viešojoje erdvėje bent jau viena problemine tema – neskanus ir abejotinos kokybės maistas – tikrai būtų mažiau.“

Pateikiamas visas R. Bogušienės išplatintas pranešimas spaudai:

Maisto technologė Raminta Bogušienė: ministras Aurelijus Veryga klaidina visuomenę

Kiek minučių pakanka socialiai atsakingos kompanijos reputacijai sužlugdyti? Ir kaip apskritai Lietuvoje augti ir vystytis socialinės atsakomybės iniciatyvoms, jeigu bendradarbiavimas su remti nusiteikusiu verslu vieną dieną netikėtai gali tapti raganų medžiokle su neaiškios kilmės varovais?

Pasiklydę biurokratijoje

Mažiausiųjų mūsų visuomenės narių maitinimas – jautrus ir svarbus klausimas, kurio sprendimą valstybiniu mastu koordinuoja Sveikatos apsaugos ministerija. Tie koordinaciniai-reguliaciniai procesai vyksta sudarant rekomendacijas, rengiant aprašus ir įsitraukiant į aibę kitų formalumų, kurie tokiame dideliame biurokratiniame mechanizme yra sunkiai išvengiami. Deja, patys valdininkai, o šiuo konkrečiu atveju – net sveikatos apsaugos ministras A. Veryga – susipainioja reikalavimų painybėse, biurokratinėse vingrybėse.

Sveikatos apsaugos ministerija iki šiol reikalavo, kad bet koks vaikų maitinimui skirtų patiekalų receptų ir valgiaraščių rinkinys būtų raštu su ja suderintas, dar daugiau – tas suderinimas turėjo būti pateiktas tokį palaiminimą gavusiame leidinyje. Pridėtinės vertės leidiniui toks formalumas suteikia tik tiek, kad potencialūs jo skaitytojai gali įsitikinti, jog autorius ar jų kolektyvas išmano savo darbą ir gali teikti atitinkamus siūlymus maitinimui tobulinti.

Pasiūlymus, kurie ministerijos specialistų supratimu, atsižvelgiant į kalnus įvairių formalumų, yra priimtini. Ar ministerijos vardas daro leidėjui reklamą? Ir ar autoriai, priversti paisyti šio formalumo, neva turi siekių pasipelnyti? Kas keisčiausia šioje situacijoje, kai pildydami ministerijos susikurtus formalumus autoriai netikėtai kaltinami neva norintys pralobti.

Beje, ministrui, A. Verygai, ši situacija daugiau nei puikiai pažįstama, o reikalavimai – žinomi. Svarstome, ar ministras susipainiojo, ar sąmoningai pasiklydo, ieškodamas patogaus atpirkimo ožio, ant kurio galėtų sukarti savo nesėkmes ir abejotinus sprendimus?

Kaip margarinas tapo gėriu

Mitybos specialistės ir maisto technologės Ramintos Bogušienės socialinė partnerystė su Sveikatos apsaugos ministerija prasidėjo dar 2015-aisiais. Abipusis bendradarbiavimas sėkmingai tęsėsi ir R. Bogušienei 2016 m. pavasarį įkūrus VšĮ „Sveikatai palankus“.

Todėl dabar itin keista ir – pripažįstam – ne ką mažiau apmaudu girdėti, kad ilgus metus tęsusis partnerystė dabar vadinama mistine, kaip ir R.Bogušienės – diplomuotos maisto technologės – dalyvavimas ministerijos įkurtoje darbo grupėje, į kurią buvo jų pačių pakviesta. Tuo pačiu menkinamas ne tik VšĮ „Sveikatai palankus“, bet ir kitų panašių organizacijų indėlis siekiant ministerijos viešai deklaruojamų tikslų – užtikrinti, kad mūsų vaikai valgytų ir gyventų sveikiau, jaustųsi geriau.

Nors prie šios darbo grupės iniciatyvos jungėmės viltingai ir labai entuziastingai, jau darbo eigoje kilo esminių nesutarimų tarp darbo grupės narių ir ministerijos atstovų, galimai proteguojančių – kaip bebūtų keista – atitinkamus maisto produktų gamintojus, kurie bendrai su ministerija yra partneriai viename iš sveikatingumo projektų.

Ar ministerijos specialistai šaudo sau į kojas? Deja, bet tokių požymių yra. Turime išsaugotų susirašinėjimų su tos pačios darbo grupės nariais, kurie nepaisydami darbo grupėje dalyvaujančių specialistų nuomonių, primygtinai siūlė ne tik pigesnius maisto gaminius, bet netgi nurodė konkrečius produktų pavadinimus, kuriuos gamina išskirtinai vienas gamintojas. Ir – koks sutapimas – tas pats gamintojas kitame Sveikatos apsaugos ministerijos palaikomame projekte – „Sveikatiada“ – yra vienas iš partnerių, o projektą vysto taip pat VšĮ.

Tokiomis – turbūt visiškai atsitiktinėmis – aplinkybėmis ir radosi daugelio nuostabą sukėlęs pseudo atradimas, kad sviestas – blogis, o margarinas – gėris ir knygoje sviestą irgi pasiūlyta pakeisti (iškalbingas faktas – margarinas yra bemaž 7 kartus pigesnis nei sviestas), nors kaip žinoma, to kategoriškai atsisakėme. Vėlgi ministrui ši mitybą išmanantiems specialistams nerimą kelianti proteguojama naujovė buvo išsamiai referuota ir puikiai žinoma. Tačiau šiandien veikiausiai jis gintųsi girdįs tai pirmą kartą.

Amnezija – patogi valdininkams

Lygiai taip pat, kaip ministrą ir ministerijos atstovus neva didžiai nustebino viešas faktas, kad švietėjišką veiklą vykdanti nepelno siekianti organizacija VšĮ „Sveikatai palankus“ turi rėmėjų, padedančių išleisti knygą, kurie buvo finansiniais rėmėjais ir prieš kviečiant į darbo grupę. Taip, rėmėjų tenka ieškoti visoms pelno nesivaikančioms organizacijoms, nes didesniems geriems darbams atlikti – kaip bebūtų įstabu – reikia finansinės paramos.

Vos metus trukusį bendradarbiavimą su šiuo metu viešojoje erdvėje kritikuojamomis įmonėmis – UAB „Pontem“ ir VšĮ „Kretingos maistas“ – pradėjome 2017-ųjų pradžioje. Tuo metu, kai buvo sutarta dėl knygos rėmimo, ypatingai negatyvi informacija viešojoje erdvėje nesklandė, bendradarbiavimas vyko sklandžiai ir – kas aiškiai nurodyta sudarytoje sutartyje – jokios įtakos leidinio turiniui ar pačiai veiklai rėmėjai neturėjo.

Minėtų įmonių logotipai buvo nurodyti jau pirminiuose leidinio maketo variantuose, kurie buvo derinami su Sveikatos apsaugos ministerija, bet atmesti koregavimui ne dėl rėmėjų logotipų, o dėl to paties neva knygoje receptuose esančio blogojo sviesto. Beje, šioje vietoje biurokratus ištiko netikėta amnezija.

Tačiau šioje keistoje draminėje situacijoje mus, socialiai atsakingą įmonę, labiausiai stebina ir liūdina valstybinių institucijų pozicija – bet kokia kaina kratytis atsakomybės už netinkamus sprendimus beigi jų pasekmes.

Atsakingai pareiškiame, kad VšĮ „Sveikatai palankus“ leidinys „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ nėra pagrindas nuo rugsėjo vykstančiai vaikų maitinimo reformai, jis niekada nebuvo ir nėra privalomas, yra ir kitų autorių leidinių, pačios įstaigos sprendžia, kokiomis praktinėmis priemonėmis vadovaujantis maitinti vaikus, tokias priemones galima įsigyti arba kurti patiems.

Ministerijos atstovai klaidina visuomenę leisdami suprasti, kad neva mes – viešojo sektoriaus atstovai – esame tokie galingi, kad galime diktuoti ministerijos politiką. Deja, bet tokia vizija – toli nuo realybės. Nors jeigu tokių galių turėtume, šiandien viešojoje erdvėje bent jau viena problemine tema – neskanus ir abejotinos kokybės maistas – tikrai būtų mažiau.

O knygos komanda irgi nebūtų diskredituota, neatsakingai skelbiant, kad tai tik R. Bogušienės kūrinys, nors kruopštus ir ilgas darbas atliktas visos VšĮ „Sveikatai palankus“ komandos, kurią sudarė kompetentingi savo sričių specialistai: dietistas, dietetikos technologas, maisto technologė, maisto saugos specialistė.

Tikimės, ši nemaloni, nepagrįstų kaltinimų persunkta situacija, į kurią mus stumia trumparegiški valdininkai ir jų panašu, kad negebėjimas priimti protingus sprendimus, neatgrasys kitų socialiai atsakingų įmonių dirbti drauge su valstybinėmis institucijomis. Nors, kai vieną dieną esi gerbiamas savo srities ekspertas, o kitą tampi neva pasipelnyti ministerijos sąskaita siekiančiu įžūliu ir piktų kėslų turinčiu verslininku, minčių kyla įvairių.

Maisto technologė Raminta Bogušenė, VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, sveikesnio vaikų maitinimo iniciatorė ir konsultantė

SAM: R. Bogušienės išsakyta pozicija yra natūrali gynybinė reakcija

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė DELFI teigė, kad šiuos R. Bogušienės pareiškimus vertina kaip gynybinę reakciją.

„R. Bogušienės išsakytą poziciją SAM vertina paprastai – kaip natūralią gynybinę reakciją. Gyvename demokratinėje šalyje, tad visi turi teisę reikšti savo nuomonę – tai ji ir padarė, daugelį dalykų leisdama sau interpretuoti kaip jai patogiau ir kaip patinka, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– SAM jos išsakytos pozicijos nesureikšmina, nes ministerija visada atstovavo ir atstovaus viešąjį interesą, tad jokie verslo atstovų pareiškimai ar gąsdinimai to nesutrukdys daryti. Tad galime tik palinkėti sėkmės tiems, kurie mano priešingai.“

L. Bušinskaitė-Šriubėnė. / DELFI nuotr.

Ministro patarėja priminė, kad A. Veryga dar praėjusią savaitę pasirašė įsakymą, kurį žadėjo ir kuriuo užkertamas kelias bet kokioms verslo grupių iniciatyvoms dalyvauti formuojant vaikų mitybos įpročius darželiuose ir mokyklose.

„Vienareikšmiškai tai galioja visoms verslo grupėms, tarp jų – ir VšĮ „Sveikatai palankus“ komandai, kuri neturėdama SAM sutikimo leido sau naudoti mūsų institucijos logotipą ant savo įmonės produkcijos – knygų ir kitų leidinių, įmonės svetainėje, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Apie tai su R. Bogušienės atstovais buvo kalbėta dar šių metų vasarą, kad SAM netoleruoja tokių dalykų ir netoleruos, nes tai yra ne kas kita, o visuomenės klaidinimas, pasinaudojant SAM vardu ir logotipu. Gaila, bet, panašu, kad vasarą vykusi diskusija buvo bevaisė.“

Ramina ugdymo įstaigas ir žada nemokamus valgiaraščius

Lina Bušinskaitė-Šriubėnė taip pat ramina ir ugdymo įstaigas, kuriose vis dar vyksta prisitaikymo prie naujojo valgiaraščio procesas. „Suprantame, kad bet kokiems pokyčiams reikia laiko ir pasiruošimo, tad nei viena įstaiga nebus verčiama per vieną naktį pakeisti visą maitinimo sistemą, – tikino ministro patarėja.

– Įstaigos gali palaipsniui pereiti prie naujos tvarkos – arba pasirengti pačios valgiaraščius, arba naudotis nemokamais, kurie bus artimiausiu metu pasiūlyti SAM iniciatyva. Šiuo metu SAM intensyviai bendradarbiauja su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, kurie padės paruošti nemokamus pavyzdinius meniu įstaigoms. Šiais naujaisiais meniu bus galima naudotis visiems be išimties ir už tai tikrai nereikės mokėti.“

Ministro patarėja anksčiau vyravusią tvarką vadina pasenusia ir ydinga. „Ministerijos nuomone, anksčiau galiojusi tvarka, kai bet kuris verslas galėjo teikti SAM derinti savo parengtus valgiaraščius, buvo ydinga ir netinkama. Ir labai gaila, kad tokia tvarka mūsų šalyje galiojo daugybę metų, o jos keitimui buvo priešinamasi nuo ministro A. Verygos darbo pradžios ministerijoje. Joks verslas neturėtų naudotis valstybe, siekiant asmeninės naudos, ypač vaikų sąskaita“, – tvirtino L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ji taip pat pabrėžė, kad SAM yra pasirengusi atsižvelgti į visas pastabas norint pakoreguoti vaikų mitybos organizavimo aprašą. „Kreipiamės į ekspertus iš šalies prašydami įvertinti daug diskusijų sukėlusio mitybos aprašo turinį. Jei yra dalykų, kurie kelia abejonių, SAM vadovybė yra pasirengusi atsižvelgti į pastabas ir pakoreguoti šį vaikų mitybos organizavimo tvarkos aprašą“, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė ir pridūrė, kad minimą aprašą galima rasti viešai.

Ministro patarėjos teigimu, šiuo metu aiškinamasi apie teisės akto rengimo skaidrumą: „Labai svarbu paminėti tai, kad SAM korupcijos prevencijos ir teisės specialistai aiškinasi, ar buvo skaidrus teisės akto rengimo procesas“.

A. Verygos pareiškimas

Primename, kad praėjusią savaitę, po LRT publikuoto žurnalistinio tyrimo apie naująjį valgiaraštį ir su juo susijusias interesų grupes, ministras A. Veryga paviešino įrašą feisbuke, kuriuo teigė apgailestaujantis dėl R. Bogušienės atsidūrimo ekspertų darbo grupėje.

Ministras taip pat teigė, kad pasirašė įsakymą, kuriuo bus užtikrinta – jokia verslo grupė ar privatūs asmenys neturės išskirtinių sąlygų dalyvauti organizuojant vaikų maitinimą ar sudarant valgiaraščius.

„Apmaudu, kad verslo atstovė Raminta Bogušienė kažkokiu mistiniu būdu buvo įtraukta į ekspertų darbo grupę, kuri rengė šią naują mitybos tvarką. Dar labiau gėdinga yra tai, kad nesuderinusi su SAM ir negavusi leidimo, savo įmonės produkcijose (svetainėje, knygose ir kituose leidiniuose) ji savavališkai naudojo SAM logotipą neva kaip partnerių. Tai jau įžūlumo viršūnė. Apie tai praėjusią savaitę savo „Facebook“ paskyroje paskelbė mano patarėja Lina Bušinskaitė“, – teigė A. Veryga.

A. Veryga / DELFI nuotr.

„Grįžtant prie maitinimo tvarkos aprašo, reikia paminėti, kad jis yra būtinas. Jame nurodoma ne tik kokie produktai yra rekomenduojami ar nerekomenduojami, bet ir tokie esminiai dalykai, kaip, pavyzdžiui, maitinimų skaičius. Jis yra būtinas ir dėl to, kad Lietuvoje sparčiai daugėja antro tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių. O ši liga yra tiesiogiai susijusi su nesveika mityba, tad mūsų pareiga yra pasirūpinti, kad vaikai gautų sveiką maistą“, – socialiniame tinkle rašė ministras.

A. Veryga taip pat tvirtino, kad stengiasi dėl jaunosios kartos sveikatos ir mitybos, todėl „negali būti net kalbų apie verslo interesus“.

Naujas valgiaraštis sukėlė audrą

Aistros dėl naujojo ugdymo įstaigas lankančių vaikų valgiaraščio nerimsta jau kurį laiką. Dar vasaros pradžioje valgiaraščio keitimas buvo įplieskęs sviesto ir margarino skandalą.

Tąkart, po kone mėnesį trukusių diskusijų sviestą keisti margarinu, ministras A. Veryga pranešė, kad šio nurodymo naujame valgiaraštyje vis dėlto neliks. „Priėmiau sprendimą, kad bus atsisakyta konkrečios rekomendacijos sviestą keisti margarinu, organizuojant vaikų maitinimą ugdymo įstaigose, – birželio pabaigoje kalbėjo A. Veryga.

– Tad šiuo metu yra ruošiamas teisės akto pakeitimas, kuriame bus rekomenduojama gyvulinės kilmės riebalus keisti aliejumi ar kitais augalinės kilmės riebalais. Buvusios rekomendacijos tiesiog nebeliks! Nepaisant to, kad užsienio ekspertai rekomenduoja, visgi suprantame, jog mūsų žmonėms reikia daugiau laiko pasiruošti, įprasti ir apsiprasti su pokyčiais, nes nusistovėję mitybos įpročiai yra kitokie. O tai yra normalu, žmogiška bei suprantama!“

Tačiau margarinas – tik viena detalė. Valgiaraštis pasikeitė iš esmės. SAM pristatė nurodymus, kuriuose pažymima, kaip rengti naująjį valgiaraštį. Pagal nurodymus, mokykloje turi nelikti keptų, džiūvėsėliuose voliotų patiekalų. Taip pat nurodoma rečiau gaminti patiekalus iš bulvių, naudoti kur kas daugiau daržovių. SAM nurodymu, kiekvienoje mokykloje turi būti patiekiamas ir tik iš daržovių pagamintas patiekalas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA