Rado priežastį, kodėl Kaune dingsta elektra – kalti vagys | Kas vyksta Kaune

Rado priežastį, kodėl Kaune dingsta elektra – kalti vagys

R. Tenio nuotr.

Kai kurie nors namai Kaune ar jo rajone sklendi tamsoje, ne visada kalta gamta, tiekėjas ar remonto darbai. Atsirado dar viena priežastis – vagys. Jie nesibaimindami pavojaus gyvybei vagia spalvotąjį metalą iš transformatorių.

Kaip teigiama „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) pranešime, iš eksploatuojamų įrenginių vagys išneša nulinio aliuminio ar vario laidininko laidus.

Transformatorinėse jų paskirtis – išlaikyti simetriškumą tarp fazinių įtampos dydžių. Demontavus šį įrenginį, tiekiamos įtampos fazių dydis tampa nesimetriškas ir pas klientus, naudojančius elektros prietaisus, šie sugenda. Žalą tokiu atveju patiria ne tik ESO, bet ir klientai.

Elektros transformatorius / ESO nuotr.

Vien šiemet jau užfiksuota 12 tokių atvejų. Žala ESO preliminariai siekia daugiau nei 25 tūkst. eur. Kokią žalą patiria kauniečiai, sunku numatyti ar paskaičiuoti. Galima tik daryti prielaidą, kad nepatogumų ir nuostolių patiria visos pusės. Tuo metu gyvybe rizikuojantys vagys savo grobį perparduoda gyventojams arba atveža į metalo supirktuves.

Kiekviename regione priskaičiuojama šimtai transformatorinių. Jų visų apsaugoti neįmanoma, o dažnu atveju apie vagystę sužinoma tik reguliarių patikrinimų metu, kai vagių „darbai“ jau būna padaryti.

Prašo nelikti abejingais

Nors ESO intensyviai bendradarbiauja su policija, tačiau prašo ir visuomenės pagalbos. Gyventojų įsitraukimas labai svarbus, nes paprastai tokio pobūdžio nusikaltimus vykdo ne pavieniai asmenys.

Ilgametė praktika rodo, kad, sulaikius nusikaltėlių grupeles, įvairių pobūdžių vagysčių skaičius toje vietovėje iškart krenta. Pilietiški gyventojai padeda užtikrinti saugesnę aplinką, o aktyviose gyvenvietėse nusikaltėliai vengia rodytis.

Jeigu pamatytumėte transformatorines, kurių durys atviros, o prie jų „darbuojasi“ asmenys be darbo uniformų, aiškiai atpažįstamų identifikacinių ESO ženklų, ypač tamsiu paros metu, prašome nedelsiant informuoti policiją telefonu 112 arba skambinti trumpuoju ESO telefono numeriu 1802.

Primename, kad ESO darbuotojus atskirti paprasta: jie vilki skiriamaisiais ženklais pažymėtas uniformas ir visada turi darbuotojo pažymėjimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA