Patarimai kaip skaniai paruošti rudens gėrybes | Kas vyksta Kaune

Patarimai kaip skaniai paruošti rudens gėrybes

Organizatorių nuotr.

Kiekvieną rudenį vaisių ir daržovių derlius priverčia sukti galvą ką daryti su staiga susikaupusiu dideliu kiekių rudens gėrybių. Tai ypač aktualu šiemet, kadangi daugelis sulaukė išties neblogo derliaus. 

Kur padėti cukinijas?

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujanti Rima pastebi, kad dažnai žmonės papasakoja, kam perka didesnius kiekius daržovių, vaisių ar uogų, pasidalija savo receptais, paklausia prekybininkų nuomonės. O šie savo ruožtu pasiūlo kažką pridėti, atimti ar tiesiog naują savo išbandytą paruošimo žiemai būdą.

„Kai dirbame su daržovėmis, patys daug ko išbandome. Kad būtų įdomiau valgyti, žiemai galima pasidaryti ir užkonservuoti daug visokių mišrainių. Dažnai didelė bėda būna žmonėms, ką padaryti su cukinijomis – daug jų prisiaugina, o receptą vieną kitą žino. Arba, sako, pirkčiau, bet nežinau ką daryti. Iš tiesų cukinija yra labai „palanki“ daržovė, nes iš jos gali padaryti beveik bet ką. Gali suteikti jai kokį tik nori skonį: marinuoti kaip agurką arba daryti saldžiai, kaip obuolį. Aš daug kam padiktuoju savo receptą burokėlių su cukinijom. Kažkaip nedaug kas tokį žino, bet kai pabando, dažniausiai labai patinka“, – pasakojo ji.

Pataria konservuoti daržovių salotas

Rima sako pastebėjusi, kad dažniausiai žmonės konservuoja pomidorus ir agurkus, o štai, kaip elgtis su burokėliais, kopūstais, morkomis daug mažiau žinančių. Ji pati teigia ne tik paveldėjusi receptus iš mamos ar sužinanti iš draugių ir pirkėjų, bet semiasi įkvėpimo internete.

„Dabar ten tokia galybė visokių įdomių receptų, kad tik spėk bandyti. Bet kai kurie žmonės gal nepratę, kitas gal nemoka ieškoti, ar labiau vertina kai kažkas papasakoja. Būna, gailisi, kad žiemą nebebus burokų lapų, o mėgsta iš jų sriubą virti. Gi galima užkonservuoti. Morkas įvairiai skaniai galima paruošti – ir saldžiai su obuoliais, ir su svogūnais, su paprikomis, o taip pat aštriai, pavyzdžiui, su česnakais ir čili pipirais. Kopūstus ne tik raugti, bet ir konservuoti galima, kad ir su tomis pačiomis morkomis“, – paruošimo būdus įvairiems skoniams vardijo pašnekovė.

Tiesa, įprastame turguje žiemos atsargoms perka, tie kauniečiai, kurie neruošia labai dideliu kiekių. Mėgstantys prikrauti pilną sandėliuką, arba tiesiog turintys didelę šeimyną, traukia į Naktinį turgų, kur vaisiai ir daržovės parduodamos dėžėmis ar maišais, bet maždaug perpus pigiau, nei kitur.

Kalėdoms – sūdyti obuoliai

Naktiniame turguje savo užaugintais obuoliais prekiaujantis ūkininkas Juozas iš Jurbarko sako, kad derlius šiemet išties neblogas.

„Parduodu ir čia, ir paprastame turguje – žmonės išsiilgę tikrų kaimiškų obuolių, ne visi turi savo sodus ar artimų giminaičių, draugų, kur galėtų pasirinkti. Lieka ir man pačiam daug dar, tai mėgstu žiemai pasūdyti. Taip, taip, obuolius. Dedu į kokį kibirą, ar statinaitę, kubilą. Vienam litrui – šaukštas druskos. Pagardinu aviečių, mėtų, vyšnių lapais, svarainiais. Viršų uždengiu avižų šiaudais arba keliais sluoksniais krienų lapų. Labiausiai tinka saldžiarūgščiai, kietesni obuoliai. Per Kalėdas ragaujame gardų patiekalą“, – pasakojo jis.

Burokėliai su cukinijomis žiemai

3 kg virtų burokėlių ir 2 kg cukinijų sutarkuoti burokine tarka. Plonais pusžiedžiais supjaustyti 1 kg svogūnų. Tada į didelį puodą įpilti apie 200 ml aliejaus, suberti svogūnus ir kepti keletą minučių. Tuomet sudėti burokėlius ir cukinijas, įberti 200 g cukraus, 2 kupinus šaukštus druskos. Maišant virti apie 10 min.

Po to įpilti 200 ml acto, o dar po 5 min sudėti smulkiai supjaustytus du česnakus ir čili pipirą bei pagardinti šaukšteliu maltų juodųjų pipirų. Viską patroškinus dar 5 min, dėti į iškaitintus stiklainius ir užsukti dangtelius.

Mitybos specialistė: ruoškite skaniai

Dietologė Daiva Markauskaitė sakė, kad daugiausia organizmui naudingų medžiagų išsaugo šaldytos ir raugintos derliaus gėrybės.

„Tačiau, daugelis daržovių šaldytos pakeičia skonines savybes ir atšildytos ištęžta. Raugintos gerai dar ir tuo, kad padeda virškinimui. O termiškai apdorotos konservuotos daržovės ir vaisiai, išsaugo tik apie pusę vitaminų. Kita vertus, kai juos paruošiamos su prieskoniais ar tam tikros salotos įvairių daržovių, jas labiau norisi valgyti, daugiau jų suvalgome, daugiau naudingų medžiagų gauname. Be to, gerai savijautai labai svarbu valgyti tai, kas skanu“, – akcentavo mitybos specialistė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA