Kauniečių pora leidosi į malonius iššūkius: kuria grožį, kurį pataria suvalgyti ilgai nelaukiant | Kas vyksta Kaune

Kauniečių pora leidosi į malonius iššūkius: kuria grožį, kurį pataria suvalgyti ilgai nelaukiant

BERTA BANYTĖ 2018/09/15 14:17
R. Tenio nuotr.

Ar ilgai rankose pavyktų išlaikyti maždaug keturis kilogramus sveriančią puokštę? Būtent tiek kartais sveria kompozicija, kurioje dominuoja ne gėlės, o vaisių ar daržovių deriniai, sako kauniečiai sutuoktiniai Karolina ir Justas Samaliai, jau beveik dvejus metus pasinėrę į originalius ieškojimus kuriant valgomas puokštes.

Ryžosi kardinaliam pokyčiui

Iš pradžių krimtusi medicinos mokslus, o vėliau trejus su puse metų dirbusi kineziterapiaute K. Samalė prasitaria, jog pastaroji veikla jai patiko, tačiau vieną rytą pabudusi suprato trokštanti pokyčių. „Nežinojau, ar keisiu profesiją, ar tik darbo vietą. Todėl išėjusi iš minėto darbo, metus skyriau apmąstymams klausdama savęs, ko noriu iš gyvenimo“, – atvirauja jauna moteris.

Būtent šiuo periodu visai netikėtai ir užgimė noras kurti valgomas puokštes. „Dabar mano darbas yra paremtas kūrybinėmis idėjomis, realizuojamomis taikant tam tikrą techniką. Man patinka turimus sumanymus įgyvendinti vadovaujantis tam tikromis būtinomis taisyklėmis. O Justas fotografuodamas, aprašydamas ir patalpindamas virtualioje erdvėje mano sukurtų valgomų puokščių kompozicijų nuotraukas, tokiu būdu padeda jas parodyti žmonėms“, – bendro kūrybinio darbo subtilybes gelbstint sutuoktiniui rinkodaros bei dizaino specialistui Justui vardija Karolina.

Valgomos puokštės kūrybos procesas / R. Tenio nuotr.

Kineziterapiją į valgomų puokščių kūrimą iškeitusi moteris sako dabartinėje veikloje surandanti daugybę panašumų su pastarąja.  „Tam tikra prasme šis mano užsiėmimas prilygsta gydymui spalvų terapija. Derinu vaisių ir daržovių spalvas, pasinerdama į kūrybinį žaismą, kad žmogui, išvydusiam mano kurtą valgomą puokštę, ji taptų džiaugsmo šaltiniu. Džiaugsmas, juk – geriausias vaistas“, – šypteli ji.

Pasak Karolinos, dirbant kineziterapijos srityje taip pat prireikdavo kūrybos. „Tiesa, čia yra ir nekintamų technikų, kurias tiesiog būtina įvykdyti. Tačiau, kita vertus, kiekvienas apsilankantis žmogus yra individualus – reikia mokėti prie jo prisitaikyti. Pavyzdžiui, akimirksniu sugalvojant, kokį pratimą pacientas turėtų atlikti. Tikriausiai ir šią profesiją rinkausi dėl joje slypinčio kūrybiškumo“, – atvirauja valgomų puokščių kūrėja.

Nors „pirmas blynas“ prisvilo, rankų nenuleido

„Pamenu, kai nuėjusi į svečius, išvydau nedidelę verbą, surištą iš sausų gėlių ir česnakų. Mane taip sužavėjo, kad mintys apie tai, jog norėčiau padaryti puokštę iš valgomų produktų, neapleido net grįžus iš viešnagės į namus. Tačiau svarbiausias sumanymo tikslas buvo realizuoti užklydusią idėją taip, kad rezultatas kardinaliai skirtųsi nuo to, kurį jau mačiau. Norėjau, kad mano sukurtoje valgomoje puokštėje dominuotų tik vaisiai ir daržovės“, – prisimena K. Samalė.

Valgomos puokštės kūrybos procesas / J. Samaliaus nuotr.

Pastarajai minčiai toptelėjus į galvą, jauna moteris sako iš pradžių pavyzdžių, kaip pagaminti norimo tipo puokštes, ieškojusi interneto platybėse. Tačiau nieko panašaus neradusi, kitą dieną pasiėmė namuose turėtus produktus ir leidosi į bandomuosius kūrybinius ieškojimus.

„Pamenu, jog pirmieji ingridientai buvo lapiniai kopūstai, obuolys ir kiti vaisiai. Viską surišau į puokštę ir paprašiau Justo, kad nufotografuotų rezultatą telefonu. Tačiau išvydusi vaizdą, pamaniau, jog tai nėra gražu ir nustūmiau turėto sumanymo mintį šalin“, – atvirauja pašnekovė.

Tačiau po savaitės įkvėpimas sugrįžo, sako Karolina, todėl nusprendė pabandyti dar sykį, tačiau šįkart taip, kaip diktuoja vaizduotė – su specialiai valgomai puokštei nupirktais produktais, spalvomis ir t.t.

Valgomos puokštės kūrybos procesas / J. Samaliaus nuotr.

„Antrasis kūrybinis bandymas pavyko ir patiko. Justas visa tai nufotografavo, o nuotraukas patalpinome socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtame puslapyje „Valgoma puokštė“. Netrukus įkūrėme ir interneto tinklalapį, sukūrėme specialų logotipą. Taip viskas ir prasidėjo“, – šypteli Karolina ir Justas.

Sutuoktiniai prasitaria, jog iš pradžių jų sumanymas sulaukė didelio besidominčiųjų bumo. „Žmonės smalsavo, kaip tokios valgomos puokštės pagaminamos, kokie ingridientai joms naudojami. Ar viskas, kas sudaro jų turinį, yra valgoma, ir panašių dalykų. Aktualumas išlikęs iki šiol“, – sako jie.

Netradicines puokštės įvairioms progoms: renkasi net nuotakos

Paklausti apie tai, kokioms progoms įprasminti dažniausiai pasirenkamos tokios netradicinės puokštės, Karolina ir Justas teigia, jog švenčių spektras yra itin įvairiapusis – nuo gimtadienių iki sveikinimų vadovams ar net Seimo nariams. Valgomos puokštės dovanojamos ir moterims, ir vyrams bei vaikams.

Valgomas puokštes renkasi drąsios nuotakos / Organizatorių nuotr.

„Pasirinkimai būna taip pat įvairūs. Vieni nori, jog valgoma puokštė būtų pagaminta tik iš vaisių, ar tik iš daržovių. Būna atvejų, kai pageidaujama specializuotą turinį talpinančios puokštės, pavyzdžiui, jei žmogus laikosi tam tikro tipo dietos. Valgomas puokštes buvo užsisakiusios ir trys nuotakos, bet nesu linkusi jų įkalbėti tokiam pasirinkimui. Veikiau stengiuosi atkalbėti, pasakydama visas galimas nelaimingas situacijas, įmanomas nutikti svarbiausios šventės metu. Juk nuotaka gali išsitepti suknelę, o be to, puokštė yra nelengva, todėl nešiotis ją rankose ne vieną valandą, gali tapti tikru iššūkiu. Tačiau drąsiausios pasirenka“, – šypteli valgomų puokščių kūrėja.

Charakteringas aksesuaras jaunikiui / J. Samaliaus nuotr.

Vietoj gėlių kompozicijose – valgomos gėrybės iš daržo

Pasiteiravus, kurias valgomas puokštes vis dėlto galima laikyti populiaresnėmis, sutuoktiniai neabejotinai taria, jog tokio tipo šventiniai kūriniai iš vaisių norimi labiau nei, pavyzdžiui, iš daržovių, tačiau pasitaiko nemažai ir daržovių mėgėjų.

Valgoma puokštė / J. Samaliaus nuotr.

Tačiau, priduria jie, Lietuvoje dabar jau yra ir tokių kūrėjų, kurie renkasi komponuoti valgomas puokštes iš mėsos produktų, konditerijos gaminių ar net svaigiųjų gėrimų. „Pastarųjų valgomų puokščių variantų nekuriu, esu labiau „daržų vaikas“. Tačiau nesu žaliavalgė ir nepropaguoju taip maitintis, bet vaisių ir daržovių kompozicijos puokštėse atrodo natūraliau ir yra kur kas patraukliau akims – malonesnės formos, spalvos, kvapas“, – šypteli Karolina.

Kūryboje – didelis dėmesys spalvoms ir asmenybei

Valgomų puokščių kūrėjai idėjas padiktuoja būtent spalvos, sako ji. „Pirmiausiai pagalvoju, kokias spalvas kompozicijoje galėčiau derinti tarpusavyje, apmąstau ir tai, kokius šviežiausius produktus rasiu prekybos centre. Kartais įkvėpimas ateina ir pamačius vaizdus internete“,  – atvirauja ji.

K. ir J. Samalių kurta valgoma puokštė – akardeonininko M. Levickio rankose / Organizatorių nuotr.

Žinoma, neretai savo norus išsako ir žmonės, kurie paprašo valgomą puokštę sukurti, tačiau yra ir nemažai tokių, kurie pasitiki Karolinos fantazijos vaizdiniais bei leidžia juos įgyvendinti.

„Vieni, pavyzdžiui, išvardija tris produktus, kuriuos tikrai nori matyti puokštėje, o kitiems patarasis aspektas – visiškai nesvarbus. Tačiau tokiu atveju, aš vis tiek klausiu, kam mano kurta vaisių ar daržovių kompozicija bus dovanojama – moteriai, ar vyrui, kokio amžiaus, charakterio savybių ir panašiai. Pavyzdžiui, jei žmogus išraiškingas, naudoju ryškių spalvų detales, pavyzdžiui, čili pipirus. Jei asmuo kruopštus – į puokštę stengiuosi įdėti smulkių produktų. Kiekvieną kompoziciją individualizuoju, pasikartojančių nėra“, – sako valgomų puokščių kūrėja.

Grožis, kurį reikia suvalgyti ilgai nedelsiant

Paklausta apie įgyvendinamų kompozicijų „ilgaamžiškumą“, Karolina teigia, jog jos realizuojamos idėjos yra kuriamos iš greitai vysti linkusių natūralių produktų, pavyzdžiui, įvairių žolelių, todėl, galima sakyti, kad nepriekaištingas valgomos puokštės vaizdas gali džiuginti vieną dieną.

Valgoma puokštė / J. Samaliaus nuotr.

„Sukomponuotų produktų ilgai laikyti nerekomenduojame, geriau naudoti juos iš karto. Jei žmogus tikrai nori kažką suvalgyti, patariame tai padaryti tą pačią dieną. O, jei norima tiesiog pasigrožėti kūriniu, galima laikyti vieną-dvi dienas. Tai – trumpas grožis“, – šypteli kūrėjai.

Malonūs iššūkiai – neišvengiami

Neretai kuriant valgomas puokštes tenka susidurti ir su iššūkiais. Karolina ir Justas prisimena užduotį, kuomet reikėjo sukomponuoti puokštę būsimam jos savininkui, besilaikančiam ketogeninės dietos (aut. past. vartojama mažai angliavandenių ir daug riebalų).

„Kadangi visuose vaisiuose, šakninėse daržovėse yra angliavandenių, tuomet stipriai susiaurėjo galimų pasirinkti produktų ratas. Bet puokštė vis tiek nenusileido savo gražiu. Prisipažinsiu, man netgi labai patiko ją komponuoti, nes ji buvo visiškai išgryninta“, – pasakoja pašnekovė.

Valgoma puokštė / J. Samaliaus nuotr.

Paklausti, kiek laiko užtrunka sukurti valgomą puokštę, K. ir J. Samaliai sako, jog didesnių gabaritų idėjos realizacijai prireikia nuo vienos iki vienos su puse valandos. Viskas priklauso nuo valgomos puokštės sudėtingumo. Jei pakanka tiesiog paprastai surišti, procesas tęsis valandą. Tačiau, jeigu tenka tvirtinti vynuoges ar kitas uogas, gali užtrukti ir ilgiau, priduria jie.

Valgoma puokštė / J. Samaliaus nuotr.

Realizuotų idėjų rezultatais nori sudominti JAV

Kauniečių realizuotos valgomų puokščių kūrybos idėjos netrukus suguls į antrąją knygą. Jei pirmojoje knygoje,  išleistoje skaitmeniniu formatu, buvo dalijamasi Karolinos mėgiamomis techninėmis paslaptimis, kaip sukomponuoti puokštes iš vaisių ir daržovių bei, žinoma, rasti visas joms reikiamas medžiagas bei priemones. Tai antrojoje sutuoktiniai atskleis atskiras technikas, kur bus paaiškinta, pavyzdžiui, kokiais būdais galima skirtingai surišti valgomas puokštes, įvynioti jas į popierių, pritvirtinti vynuoges prie pagaliukų ir t.t.

Valgomos puokštės kūrybos procesas / R. Tenio nuotr.

„Pasidalysime valgomų puokščių „receptais“ naudojant skirtingas technikas joms sukomponuoti. Tai bus kažkas panašaus į vadovėlį-receptų knygą. Antrojoje knygoje skirtingai nei pirmojoje bus galima rasti ne tik valgomų puokščių gamybos metodikas iš vaisių ir daržovių, bet ir gausybę kitokių variacijų. Tarkime, kaip pasigaminti pastatomą puokštę ar pritaikytą vazonėliui. Taip pat atskleisime paslaptis, kaip padaryti valgomą puokštę derinant joje valgomus produktus kartu su gėlėmis ar saldainiais“, – šypteli pašnekovai.

Antrąją knygą pirmiausiai pristatysiantys skaitmeniniu formatu Karolina ir Justas jau kurpia idėją, kaip ji atrodys popieriniame formate. Greičiausiai leidinys bus panašus į išlankstomą žemėlapį su iliustruojančiomis nuotraukomis ir informaciniais patarimais, kaip įgyvendinti vienokį ar kitokį valgomos puokštės variantą, intriguoja kūrėjai.

Valgoma puokštė / J. Samaliaus nuotr.

Knygoje „įrėmintais“ kūrybinių idėjų pavyzdžiais K. ir J. Samaliai nori sudominti ne tik lietuvius – pretenduos ir į Didžiosios Britanijos bei Amerikos skaitytojų auditorijas, ateities vizijomis dalijasi jie. Pirmoji skaitmeniniu formatu išleista knyga valgomų puokščių tematika sulaukė dėmesio net Singapūre bei Brazilijoje.

Valgoma puokštė / J. Samaliaus nuotr.

„Idėjos yra nieko vertos, kol nepradedama atkakliai darbuotis siekiant jas įgyvendinti. Juk pirminis idėjos etapas – į galvą toptelėjusi mintis. Ji yra reali tiek, kiek žmogus sugeba savo paties rankomis ar padedant kitiems bent šiek tiek pajudėti iš sąstingio taško. Jei iš pirmo karto nepavyksta, suveikia tokie žmogiškieji veiksniai kaip tikėjimas arba pasitikėjimas savimi. Tik turimos asmeninės tvirtos charakterio savybės gali dar sykį nepavykusį variantą ištempti į naujos dienos šviesą. Tereikia mėginti dar ir dar kartą“, – įkvepiančiomis mintimis dalijasi J. Samalius.

Į konkurenciją žvelgia pozityviai

Bendradarbystės erdvėje „Happspace“, esančioje Laisvės alėjoje 84 B, įsikūrę ir turimas idėjas realizuojantys sutuoktiniai neslepia – susidurti su panašia veikla užsiimančiais konkurentais teko ne kartą. Tačiau, nors pastarasis faktas iš pradžių išgąsdino, vėliau pavyko įžvelgti ir pozityviąją jo pusę.

Valgomos puokštės kūrybos procesas / J. Samaliaus nuotr.

„Prieš kurį laiką pamačiusi, kad kažkas kopijuoja mano idėjas, jausdavausi nesmagiai, tačiau po to supratau, jog tai – visiškai natūralus dalykas. Nereikia išsigąsti nei konkurencijos, nei sumanymų kopijavimo. Jei kopijuoja, vadinasi, tai įdomu“, – priduria Karolina.

Valgoma puokštė / J. Samaliaus nuotr.

Sveika konkurencija visada yra gerai, sako ji, būtent konkurencija vertė mane augti, tobulėti, kaskart sugalvojant kažką naujo. „Kai pradėjo kopijuoti mūsų kūrybines idėjas, man tai buvo geras ženklas, nes šlamšto niekas nekopijuoja. Kopijuoja tai, ką kopijuoti verta“, – šypteli J. Samalius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA