Mokesčių inspekcija pradeda nurašinėti skolas dešimtims tūkstančių gyventojų | Kas vyksta Kaune

Mokesčių inspekcija pradeda nurašinėti skolas dešimtims tūkstančių gyventojų

delfi.lt 2018/09/11 20:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) skolingi gyventojai gailesčio nesulauks – jau netrukus inspekcija nurašys jų skolas tiesiog iš sąskaitų.

Šiuo metu inspekcijai skolingi 50,4 tūkst. gyventojų už 2017 metus nesumokėtą gyventojų pajamų mokestį (GPM). Jų skola siekia 3,3 mln eurų, informuoja VMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Inga Gedminienė.

Kai kurie VMI prašymų neišgirsta

Jau inicijuojami gyventojų skolos išieškojimo veiksmai iš gyventojų banko sąskaitose esančių lėšų. Išieškojimą VMI pradeda nuo didžiausių skolų.

„Kai gyventojai pateikia gyventojų metinę pajamų deklaraciją su mokėtina suma, tačiau jos laiku nesumoka, vėluojantiems VMI pirmiausia primena apie jų turimas skolas ir skatina juos pareigą atlikti savanoriškai. VMI pateikia mokesčių mokėtojams pranešimus Mano VMI, jei gyventojas pranešimo neperskaito – pranešimas išsiunčiamas klasikiniu paštu.

Visgi kasmet turime grupę tokių, kurie VMI prašymų neišgirsta. Jei mokėtojas po priminimo ir toliau nesumoka skolos ir nesikreipia į VMI dėl mokestinės paskolos sudarymo – skolos išdėstymo dalimis, VMI, vadovaujantis teisės aktais, nurašo skolą iš lėšų, esančių kredito įstaigų sąskaitose“, – pasakojo ji.

I. Gedminienė teigė, kad mokėtojams, turintiems GPM nepriemokas už 2017 metus pranešimai buvo išsiųsti jau liepos mėnesį. Kai gyventojai pateikia gyventojų metinę pajamų deklaraciją su mokėtina suma, tačiau jos laiku nesumoka, už kiekvieną pradelstą dieną yra skaičiuojami delspinigiai, siekiantys 0,03 proc.

Daugiau nei 50 tūkst. išvis nepateikė deklaracijų Už nedrausmingumą turės atsakyti ir nepateikusieji gyventojų pajamų deklaracijų. Tokių yra 56 tūkstančiai.

„Pagal VMI turimus duomenis, už 2017 metų mokestinį laikotarpį pajamų deklaracijas privalėjo pateikti 669 tūkst. gyventojų. Iš jų 613 tūkst. gyventojų deklaracijas pateikė“, – sakė I. Gedminienė.

Taip pat ji pasakojo, kad pajamų deklaracijas už 2017 m. po mokesčių administratoriaus pranešimo apie nustatytas klaidas tikslino 25 tūkst. gyventojų. Patikslintose pajamų deklaracijose gyventojai papildomai deklaravo apie 3 mln. eurų GPM.

„Dažniausios pajamų deklaracijose pasitaikančios klaidos – gyventojas deklaravo per didelį taikytiną metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį (MNPD) ir / arba papildomą metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį (PMNPD), deklaravo nepagrįstas išlaidas, kurioms taikoma pajamų mokesčio lengvata, deklaravo ne visas ar neteisingai apmokestinamąsias pajamas: nekilnojamojo ar kilnojamojo turto pardavimo, individualios veiklos pagal pažymą ir kitas“, – aiškino VMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja.

Tuo atveju jei gyventojas savo įsiskolinimų negali padengti, nes turi laikinų finansinių sunkumų, VMI stengiasi padėti: „Jie gali kreiptis į mokesčių inspekciją dėl mokestinės paskolos sudarymo ir skolą sumokėti dalimis. Prašymą galima pateikti ir portale Mano VMI renkantis el. paslaugą „Mokestinės nepriemokos sumokėjimo terminų atidėjimas arba išdėstymas.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA