Mistiniai reiškiniai: skelbia, kad Lietuvoje NATO naikintuvai numušė NSO | Kas vyksta Kaune

Mistiniai reiškiniai: skelbia, kad Lietuvoje NATO naikintuvai numušė NSO

delfi.lt 2018/09/07 19:45
DELFI.LT nuotr.

Lietuvos teritorijoje pasirodė neatpažintas skaidantis objektas. Visgi, jį NATO Oro policija numušė, o NSO nuolaužas Vilkaviškio rajone suradęs vietos gyventojas sulaukė Lietuvos kariuomenės padėkos. Tokia išgalvota naujiena plinta internete, o ją išplatinti jau spėjo ir Baltijos šalyse anglų kalba leidžiamas leidinys „Baltic Times“.

Kryptingos dezinformacijos kampanijos prieš Baltijos šalis srautas, regis, toliau neslopsta. Vos prieš kelias dienas įkurtame tinklaraštyje, simboliškai pavadintame daliapolitika.wordpress.com ketvirtadienį pasirodė itin sensacingai skambanti naujiena, skelbianti, jog „NATO naikintuvai Lietuvoje numušė NSO“.

Žinutėje rašoma, kad rugpjūčio 29 d. sieną su Rusija saugantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Kudirkos Naumiesčio užkardos pareigūnai gavo pranešimą iš vietinio gyventojo V. Kučinsko.

„Savo laukus ties Vilkaviškio rajono Miestlaukio kaimu apžiūrinėjęs vyras dirvoje aptiko į paviršių išartus neatpažinto skraidančio objekto (NSO) nuolaužą“, – teigiama žinutėje ir primenama apie tikrą atvejį, kai rugpjūčio 29-ąją Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Kudirkos Naumiesčio užkardos pareigūnai gavo pranešimą iš vietinio gyventojo.
Tinklaraštyje cituojamas „V. Kučinskas“ esą teigė, jog „NSO nuolauža taip pat panaši į raketą“.

„Galbūt tai ne pirmas kartas, kai Aljanso oro policijos misijos raketos netyčia nukrito ant Baltijos šalių gyventojų galvos. Bet dabar Lietuvoje kilo panika dėl danguje pasirodžiusio neatpažinto skraidančio objekto“, – ne visai rišlia lietuvių kalba skaitytojus baugino tinklaraščio autorius.

Lyg tyčia primintas realus atvejus rugpjūčio pradžioje 7 d., kai Baltijos šalyse NATO Oro policijos misijoje dalyvaujantis Ispanijos karinių oro pajėgų naikintuvas „Eurofighter“ netyčia paleido karinę raketą virš Estijos. Šį atvejį su neslepiamu pasimėgavimu komentavo Kremlius ir jo išlaikomos propagandinės žiniasklaidos priemonės, rodydami, kaip pavyzdį, jog Aljansas esą kelia pavojų Baltijos šalims.

Įdomu tai, kad jokio NSO ar sudužusios raketos atvejo Lietuvoje nebuvo, tačiau pati tinklaraštininko paskleista melaginga naujiena remiasi ne tik incidento Estijoje kontekstu, bet ir realiu įvykiu Vilkaviškio rajone rugpjūčio 29-ąją.

Tiesa, tuomet VSAT pranešime minimas visai ne paslaptinga raketa ar juo labiau NSO, o 82 mm minosvaidžio mina ir 75 mm artilerijos sviedinys. Juos suradusio vietos gyventojo tapatybė VSAT pranešime neminima, tačiau pabrėžiama, jog sprogmenis apžiūrėję Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai juos sunaikino vietoje.

Vis dėlto legitimumo melagingai naujienai turėjo pridėti ne tik išgalvota radėjo citata, bet ir tariamas Lietuvos kariuomenės Karinių viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Laimio Bratiko pagyrimas V.Kučinskui „už pastabumą ir smalsumą“. Tokia melaginga naujiena ėmė sklisti socialiniuose tinkluose, kur ją įkėlė neseniai užsiregistravę vartotojai.

Bet dar įdomiau tai, kad melaginga naujiena buvo išversta į anglų kalbą ir įkelta į leidinio „Baltic Times“ svetainę. Žinutės autorystė priskiriama naujienų agentūrai LETA ir pačiam „Baltic Times“.

Pastarojo leidinio atstovai pažymėjo, kad žinutė išties melaginga ir ją pašalino, tačiau kaip ji pasirodė naujienų sraute su prisegta nuotrauka pasakyti negalėjo. Teigiama, kad tai galėjo būti kibernetinio įsilaužimo atvejis.

„Tinklapis www.baltictimes.com buvo „nulaužtas“ ir jame patalpinta melaginga naujiena. Šis straipsnis buvo greitai pašalintas. Laikraščio vadovybė patikina, kad daro viską, ką gali, siekdama apsaugoti tinklapį. Mes kreipsimės į Lietuvos Kibernetinio saugumo centrą dėl konsultacijų“, – teigiame „The Baltic Times“ pranešime.

Meluoja ne pirmą sykį

„Turinio prasme, nors labai pasistengus galbūt įmanoma įžvelgti nedidelių sąsajų su Estijoje netyčia paleistos raketos, NATO oro policijos misijos ar Kazlų Rūdos poligono plėtros temomis, ši publikacija vertintina labiau kaip anekdotiška.

Labiau tikėtina, kad įsilaužimu ir tokio teksto publikavimu siekta eilinį sykį patikrinti kurio nors (Šįkart pasirinktas The Baltic Times) naujienų portalo apsaugos sistemą, taip pat ir portalo bei tarnybų reakciją“, – teigiama Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento komentare.

Išties, Kremlius neseniai tūžo dėl Lietuvos Kazlų rodos poligono rekonstrukcijos projekto, kurio ėmėsi amerikiečiai.

„Kodėl NATO sąmoningai kursto įtampą pasienyje su Rusija? Kodėl Lietuvoje JAV ir sąjungininkų aviacija mėto bombas ir baugina taikius gyventojus? Kas bus, jei viena tokia bomba arba raketa nukris ne poligone, o Rusijos teritorijoje“, – tokius klausimus kėlė Rusijos žiniasklaida, patogiai pamiršdama paminėti, kad pasienyje su Lietuva išties griaudi bombos. Tačiau ne lietuvių pusėje, o Rusijos – milžiniškame Dobrovolskio poligone, kuris skirtas būtent Rusijos Baltijos jūros laivyno aviacijai, bombų mėtymus ir artilerijos pratybas rengia rusų kariškiai.

Be to, ironiška, jog melaginga naujiena apie tariamą incidentą išplatinta praėjus beveik 13 metų nuo Rusijos naikintuvo Su-27 sudužimo Lietuvoje. Tuomet Rusija spaudė Lietuvą ir įžūliai reikalavo kuo greičiau grąžinti būtent savo naikintuvo bei raketų nuolaužas.

Tai jau ne pirmas kartas, kai iš pirmo žvilgsnio nekaltuose tinklaraščiuose pasirodo, o vėliau išplatinamos melagingos naujienos. Pernai birželį viename tinklaraštyje buvo pasirodžiusi melaginga žinia apie Lietuvoje JAV bombonešio B-52 neva pamestą branduolinės bombos maketą, kuris sugriovė namą.

Šiemet sausį įsilaužus į naujienų portalą tv3.lt, paskelbta išgalvota melaginga žinia apie krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, esą jis priekabiavo prie žurnalisto. Tokie sensacingi laiškai išplatinti su kenkėjiška programa. R. Karoblis buvo tapęs ir dar vienos informacinės atakos taikiniu – iškraipytame vaizdo įraše jis esą pripažino Krymą Rusijai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA