R. Garbaravičiui įteiktas ypatingas apdovanojimas | Kas vyksta Kaune

R. Garbaravičiui įteiktas ypatingas apdovanojimas

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį VDU rektoriaus pastate kauniečiui Ramūnui Garbaravičiui skirtas „Tekančios saulės ordino su aukso spinduliais ir rozete” apdovanojimas. Jis tapo šeštuoju lietuviu, gavusiu tokį įvertinimą.

Japonijos ambasados Informacijos ir kultūros centro atstovė Milda Kraśko pažymėjo, kad kas taps apdovanotuoju nusprendė Japonijos vyriausybė, remdamasi kiekvienos ministerijos rekomendacija. Trečiadienį R. Garbaravičiui įteikta dekoracija ir patentas – oficialus dokumentas japonų kalba.

Kaip rašoma Japonijos ambasados Lietuvoje pranešime, apdovanojimas R. Garbaravičiui įteiktas už nuopelnus puoselėjant Čiūnės Sugiharos atminimą bei skatinant supratimą apie Japoniją ir prisidedant prie kultūrinių mainų tarp Japonijos bei Lietuvos.

R. Garbaravičius žinomas kaip „Sugiharos fondo – diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkas, šią VšĮ jis įkūrė dar 1999 m. Po metų išsinuomojo buvusį Japonijos konsulato Kaune pastatą (Vaižganto g. 30) iš tuometinių savininkų ir pirmame aukšte atidarė Sugiharos namų muziejų, kurį 2016 m. aplankė 16,6 tūkst. žmonių. Kaip žinia, iš visų Lietuvą aplankančių japonų, apie 70 proc. aplanko šį muziejų. 2004 m. R. Garbaravičius įsigijo pastatą ir neribotam laikui perdavė nemokamai naudoti fondo veikloms.

2001 m. Sugiharos namuose jis pradėjo organizuoti įvairius Japonijos kultūrą pristatančius renginius, pažymėtina 2017 m. rugsėjį Kaune vykusi „Sugiharos savaitė“, prie kurios rengimo R. Garbaravičius aktyviai prisidėjo.

Japonų kultūrą pristatanti Sugiharos savaitė“ skatina draugiškus ryšius tarp Lietuvos ir Japonijos: renginiuose dalyvavo daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, tarp kurių buvo ir iš Japonijos atvykusi savanorių dažytojų grupė, atnaujinusi Sugiharos namų fasadą bei Japonijos vietinės valdžios institucijų atstovai.

R. Garbaravičius ėmėsi iniciatyvos rinkti lėšas ir asmeniškai padengė dalį seno muziejaus pastato renovacijos išlaidų, kaip žinia, muziejus atnaujintas 2017 m. rugpjūčio pabaigoje.

Siekiant išnaikinti diskriminaciją dėl religijos bei rasizmą, R. Garbaravičius prisidėjo steigiant „Tolerancijos žmogaus“ apdovanojimą. Jis taip pat prisidėjo organizuojant video siužetų, pristatančių vertingą Č. Sugiharos veiklą, rodymą Sugiharos namuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA