Nežada nuolaidų tabako gamintojams: į sąrašą įtrauktos ir elektroninės cigaretės | Kas vyksta Kaune

Nežada nuolaidų tabako gamintojams: į sąrašą įtrauktos ir elektroninės cigaretės

BNS 2018/09/04 13:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siūlymus griežtinti tabako gaminių prieinamumą teikiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tabako pramonei kol kas nežada jokių nuolaidų. Pasak antradienį su Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) atstovais susitikusio ministro, galutinius sprendimus priims Seimas.

„Paruošti teisės aktai yra įdėti į viešą erdvę, kad būtų galima pateikti pasiūlymus. Dalis nuogąstavimų ar argumentų buvo išsakyta ir šiandien (…), o kaip bus galų gale spręs Seimas, jeigu kažkokie projektai jį pasieks. Manau tų diskusijų bus labai daug“, – antradienį po susitikimo Vyriausybėse žurnalistams sakė A. Veryga.

Jis teigė, kol kas nenorintis kalbėti apie nuolaidas tabako gamintojams.

„Šiandien nenorėčiau kalbėti dėl ko gali būti atsitraukta. Buvo iškeltas klausimas dėl terminų, kad verslas galėtų geriau prisitaikyti. Galima diskutuoti dėl visko, dėl įgyvendinimo ir dėl formos. (…) Kiekvienas pasiūlymas savaip svarbus, Lietuvoje viešėjusi Pasaulio sveikatos organizacijos misija, kuri vertino mūsų tabako politiką, taip pat teikė daug pasiūlymų“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį interviu LRT radijui teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymai, kuriais siekiama mažinti tabako gaminių prienamumą, neturėtų žlugdyti tabako gamintojų.

Sveikatos apsaugos ministras pritarė, kad siūlymai neturėtų kenkti legaliam verslui, tačiau pripažino, kad mažinant tabako prieinamumą verslas netektų dalies pajamų.

„Sprendimai neturėtų pakenkti legaliam verslui, kad prarastume biudžeto pinigus, ar nukentėtų legalus verslas, nes rinka persiskirstytų į nelegalią. Į šiuos argumentus reikia įsiklausyti ir daryti, kad taip neatsitiktų. Bet jei žmogus meta rūkyti ir nebeperka tabako gaminių, tai ar tai pakenks gamintojui, ar ne? Mano supratimu, taip, nes jis nebeparduos savo prekės“, – teigė A. Veryga.

Ministras pridūrė, kad pagrindinis pasiūlymų tikslas – mažinti rūkančiųjų žmonių skaičių. Anot jo, nauji siūlymai apimtų ir šiuo metu populiarėjančias elektronines cigaretes.

„Nenorėčiau leistis į diskusiją, koks produktas yra geresnis ar blogesnis. Su produktais susiję daug spekuliacijų. Kadangi tai santykinai nauji produktai, mokslininkai juos tyrinėja, atsiranda įrodymų, kokią žalą jie gali kelti. Aš į tokią diskusiją nelabai galėčiau leistis. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja tų produktų neskirstyti, nes kiekvienas jų yra savotiškai pavojingas. (…) Šiuo metu reguliavimas apima ir elektronines cigaretes, o kaip bus su naujais sprendimais, tai jau bus politinio apsisprendimo klausimas“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Sveikatos apsaugos ministerijos kartu su kitomis institucijomis parengtomis Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisomis Lietuvoje siūloma dar labiau sugriežtinti tabako prieinamumą – siūloma įteisinti vienodą cigarečių pakuotę, uždrausti demonstruoti jas parduotuvėse, neleisti rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, paplūdimiuose ir kitose vietose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA