Eismo įvykio deklaracija. Jos reikšmė draudikui sprendžiant dėl įvykio kaltininko | Kas vyksta Kaune

Eismo įvykio deklaracija. Jos reikšmė draudikui sprendžiant dėl įvykio kaltininko

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Ant eismo įvykio deklaracijos skiltyje „Mano pastabos“ pasirašiau, kad esu kalta dėl eismo įvykio, tačiau atslūgus stresui, vertinant visas eismo įvykio aplinkybes akivaizdu, jog dėl eismo įvykio kaltas kitas asmuo. Ar dar galiu kažkaip apsiginti, jog nesu kalta dėl eismo įvykio prieš savo draudimo bendrovę?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Eismo įvykio deklaracijos paskirtis yra fiksuoti šalių sutartas eismo įvykio faktines aplinkybes. Nei eismo įvykio deklaracijos apibrėžtis, nei kitos Lietuvos Respublikos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo (toliau – ir TPVCAPDĮ) ir Kelių eismo taisyklių nuostatos nesuponuoja, jog šios deklaracijos arba ją atitinkančio dokumento tikslas būtų apibrėžti ir sutarti dėl už eismo įvykį atsakingo asmens atsakomybės ir (ar) jos sąlygų.

Sandoris yra sąmoningas laisva valia atliekamas asmens veiksmas, kuriuo siekiama teisinio rezultato: sukurti, pakeisti ar panaikinti civilines teises ir pareigas. Nėra pagrindo teigti, kad eismo įvykio deklaracijos 14 laukelio „Mano pastabos“ apatinės dalies „Patvirtinu, jog esu atsakingas (-a) už padarytą žalą“ užpildymas reiškia eismo įvykio dalyvių tikslą siekti teisinių padarinių, t. y. sukurti eismo įvykio dalyvių teises ir pareigas, susijusias su civilinės atsakomybės sąlygų nustatymu. Minėto laukelio užpildymas iš esmės reiškia eismo įvykio dalyvio subjektyvų įvykio aplinkybių įvertinimą, t. y. eismo dalyvių nuomonės pateikimą. Būtent tokios pozicijos laikosi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas kartu nurodydamas, kad eismo įvykio deklaracijos forma nėra patvirtinta valstybės institucijos (nustatytuoju teisiniu reguliavimu jokia valstybės institucija ir nėra įgaliota patvirtinti eismo įvykio deklaracijos formos).

 Ši forma yra transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomajame draudime dalyvaujančių draudikų ir Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro sutarta naudoti forma. Eismo įvykio dalyviai turi teisę, bet neprivalo naudoti šią formą eismo įvykiui užfiksuoti. Taigi eismo įvykio deklaracijos forma yra tik rekomendacinis dokumentas eismo įvykio dalyviams. Tokią poziciją sustiprina ir TPVCAPDĮ įtvirtintas reguliavimas, jog tais atvejais, kai nė vienas eismo įvykio dalyvis neturi eismo įvykio deklaracijos, eismo įvykio aplinkybės gali būti aprašomos ir eismo įvykio schema nubraižoma ant švaraus popieriaus lapo, kuriame nurodomi eismo įvykio dalyviai, transporto priemonės, eismo įvykio liudininkai, pateikiama informacija ir eismo įvykio aplinkybės patvirtinamos eismo įvykio dalyvių parašais. Šis teisinis reguliavimas taip pat patvirtina, kad teisiniu reguliavimu dėl eismo įvykio fiksavimo nekviečiant policijos į eismo įvykio vietą nesiekiama įpareigoti asmenis sudaryti juos teisiškai įpareigojančiai saistantį susitarimą dėl civilinės atsakomybės sąlygų nustatymo.

Eismo įvykis nėra kasdienė situacija ir eismo įvykio dalyviai įprastai būna streso būsenos, todėl nebūtų pagrįsta reikalauti, kad jie iš karto po eismo įvykio atliktų veiksmus, kuriais būtų sukuriamos, pakeičiamos ar panaikinamos civilinės teisės ir pareigos. Taigi,  spręsdamas dėl žalos atlyginimo draudikas neprivalo besąlygiškai vadovautis asmens atsakomybės už padarytą žalą prisipažinimu eismo įvykio deklaracijoje, nes draudikas turi įsitikinti, ar šio fakto pripažinimas atitinka įvykio aplinkybes, ar nėra pareikštas dėl apgaulės, suklydimo, siekiant nuslėpti tiesą, ar kitų aplinkybių.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA