Iš gaisro gniaužtų Studentų gatvėje su vaikais išplėšta mama: į šiuos namus grįžti nebenoriu | Kas vyksta Kaune

Iš gaisro gniaužtų Studentų gatvėje su vaikais išplėšta mama: į šiuos namus grįžti nebenoriu

R. Tenio nuotr.

Vėlų pirmadienio vakarą Studentų gatvėje užsiliepsnojus dviejų aukštų mediniam namui, liepsnose žuvo vyras, o keturi nuodingų dūmų prisikvėpavę žmonės atsidūrė ligoninėje. Penkių vaikų mama, kuri su dviem savo atžalomis ir drauge buvo įkalinta degančiame pastate, papasakojo, kas vyko gyvybės pareikalavusią naktį.

Kelią pastojo užblokuotos durys

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Vaikų ligų skyriaus, kur šiuo metu gydomi jos vaikai, koridoriuje prie žurnalistų prisiartinusi moteris neatrodė palūžusi, tik tarpais drėkstančios akys išdavė išgyvenant nepaprastai sunkias akimirkas. Jos vaikai – gyvi ir sveiki (daugiau apie mažamečių būklę galite sužinoti čia), tačiau širdį prislėgė kito brangaus žmogaus netektis.

„Net neįsivaizduoju, kaip kilo gaisras. Buvo užsukusi draugė – iš pavėsinės parėjau į namus pasižiūrėti, kaip vaikai. Jie žaidė mobiliaisiais telefonais“, – šiais laikais, anot jos, visai įprasto užimtumo scenarijaus laikėsi neįgalumą turintys berniukai.

Tuomet ji teigia išgirdusi kaimynės balsą: „Degam, degam!“ Moterys nepuolė į paniką, sumetė gelbėti vaikus, bandė daryti duris, bet šios neatsidarė, kadangi signalizacija užblokavo.

[susije_video kurie=””]

Degančiame pastate atsidūrusi antro aukšto buto gyventoja svarstė, kad kaimynė bėgdama išjungė elektrą, o dingus srovei durys esą blokuojamos ir išeiti nebeįmanoma. Ji negalėjo pasakyti, ar signalizacija suveikė, tačiau patalpose įsivyravo chaosas – tikriausiai, kaukti pradėjo dūmų detektoriai.

„Tik nubėgau išjungti dujų katilo, kad neįvyktų sprogimas, taip pat bandėme visus įrenginius ištraukti iš elektros lizdų. Dūmų nematėme, tik pajautėme jų kvapą“, – dėstė vaikų mama.

Šokęs gelbėti, sugyventinis žuvo liepsnose

„Draugė medicinos sesuo – ji sušlapino skudurą ir kvėpavome pro audinį, kad neuždustume, neprisikvėpuotume smalkių. Visi buvome vienoje vietoje – jeigu jau būtume degę, tai keturiese“, – sublizgėjo moters akys.

Įkalinti žmonės bandė atverti virtuvės langą, tačiau to padaryti nepavyko – atsidarė tik greta valgomojo esančiame kambaryje. Pro jį gaisrininkai ištraukė ketveriukę ir nuleido kopėčiomis: iš pradžių vyresnį sūnų, po to jaunėlį, tada draugę ir vaikų motiną.

Antrame aukšte įstrigę keturi žmonės nukelti gaisrinėmis kopėčiomis, aplink namą gausu sunkiasvorės technikos paliktų provėžų / R. Tenio nuotr.

„Su vaikais būdama greitosios automobilyje, klausiau, kur sugyventinis Antanas, norėjau jo ieškoti, tačiau medikai neleido – sakė „niekur jūs neinat“. Vėliau sužinojau, kad vyras neišgyveno. Išeina, jis iš pavėsinės bėgo mūsų gelbėti, kiek žinau, rado ant laiptų suklupusį…“ – sunkiai emocijas tramdė moteris.

Daugiau apie vyro – penkerių metų vaiko tėvo – mirties aplinkybes ji iki šiol nieko nežino. Tuo tarpu draugė neapdegė, išėjo sveika – kaip pasakojo moteris, per naktį jai teko kvėpuoti deguonimi.

Planuoja išvykti iš Kauno

Gaisras, teigė moteris, kilo ne pas juos, o kaimynų bute pirmame aukšte. Pašnekovė prisiminė ir keistą aplinkybę – vakar, beleidžiant laiką pavėsinėje, kažkas du kartus paleido kaimynų šunis. Kas jiems atidarinėjo duris, neaišku – kaimynas dukart kilo užsirakinti.

„Kiek žinau, ugnis nuniokojo miegamąjį, koks turtas sugadintas, dar nenumanau. Vakar buvau trumpam grįžusi, bet manęs niekas neįleido – įeiti leido tik septyniolikmetei dukrai“, – kalbėjo moteris, pažymėjusi, kad būstas, kuriame gyveno, buvo ne socialinis, o nuomojamas.

Ji patvirtino, kad Studentų ir Rimvydo gatvių sankryžos kampe stūksantis medinis pastatas dega ne pirmą kartą – čia buvo jau ketvirtas, ugniagesiai iš viso yra vykę penkis.

„Mūsų butas iki šiol buvo laimingiausias… Į šiuos namus grįžti nebenoriu, bandysime laikinai apsistoti pas vyriausią dukrą, paskui planuoju visai išvykti iš Kauno“, – dėstė baisią naktį ištvėrusi moteris.

Ji stovi eilėje socialiniam būstui gauti, bet eilė labai ilga. Viena moters dukra jau suaugusi, kitai 17 metų. Du berniukai, kurių vieno tėvas žuvo, gyveno su mama, o jauniausia mergaitė šiuo metu gyvena laikinoje šeimoje.

Dėl alkoholio bėdų nekildavo

Gaisravietėje „Kas vyksta Kaune“ sutikta moteris, prisistačiusi Snaige, teigė, kad alkoholis šiuose namuose kartais būdavo vartojamas, tačiau problemų – agresijos protrūkių, aštrių kivirčų – dėl to nekildavo. Kaimynai esą sutarė gerai, pykčių jokių nebūta.

Nelaimės vietoje išgertuvių žymių išties nematyti: šalia namo voliojosi puspilnis plastikinis butelis, kurio etiketė nurodė viduj esant girą.

O smarkaus gaisro ženklų, be abejo, apstu. Aplink mėtosi apdegę baldai ir namų apyvokos daiktai, nuardyto stogo gabalai. Pirmo aukšto butas, kuriame kilo gaisras, visiškai nuniokotas, panašu, kad ugnies liežuviai pasiglemžė ir čia gyvenusio keturkojo gyvybę.

Kai kurie gyventojai iš namo patys neišeis jau niekada, o kiti glaudžiasi šalimais / R. Tenio nuotr.

Laikinai palapinėje šalia pastato apsistojusiai moteriškei palyginti pasisekė – ji gyveno tame pirmo aukšto bute, kurio liepsnos nepalietė, nors būstas buvo sulietas.

Gaisro liudininkė prasitarė, kad penkių vaikų mamos sugyventinis dar spėjo išnešti iš namo garbaus amžiaus močiutę, o šokęs atgal ieškoti kitų žmonių atgal taip ir nebegrįžo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA