Ruošiami nauji draudimai rūkaliams: apribojimų daugės | Kas vyksta Kaune

Ruošiami nauji draudimai rūkaliams: apribojimų daugės

BNS 2018/08/23 16:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje siūloma dar labiau sugriežtinti tabako prieinamumą – siūloma įteisinti vienodą cigarečių pakuotę, uždrausti demonstruoti jas parduotuvėse, neleisti rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, paplūdimiuose ir kitose vietose.

Tai numato Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kartu su kitomis institucijomis parengtos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos.

JAV tabako kompanijos „Philip Morris International“ atstovų teigimu, siūlymai nebuvo derinti i su verslu. Sveikatos apsaugos viceministras teigia, kad visi suinteresuotieji atsiliepimus gali pateikti iki rugsėjo 5 dienos.

Vyriausybės programoje yra numatyta mažinti tabako prieinamumą ir vartojimą, sergamumą ir mirtingumą nuo rūkymo sukeliamų ligų.

Sveikatos apsaugos viceministras: prioritetas yra žmonių sveikata

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio teigimu, ministerija prioritetą skiria žmonių sveikatos apsaugai – visų pirma siekiama, kad kuo mažiau jaunų žmonių pradėtų rūkyti.

„Vargu ar siūlomos pataisos paskatins jau dabar rūkančius žmones atsisakyti šio žalingo įpročio (…) Mes siekiame, kad ateityje rūkyti pradėtų kuo mažiau vaikų, kad mažėtų paskatų jiems tai daryti“, – BNS sakė A. Šešelgis.

SAM teigimu, tarptautinio mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos tyrimo duomenys rodo, kad Lietuvoje bene anksčiausiai pradedama rūkyti: 13-kos metų ar anksčiau – 53 proc. berniukų ir 39 proc. mergaičių. Pastebima tendencija, jog susirgusiųjų dėl rūkymo amžius taip pat mažėja.

„Philip Morris International“: su verslu pakeitimai nederinti

Vienos didžiausių pasaulyje JAV tabako kompanijų „Philip Morris International“ įmonės „Philip Morris Baltic“ korporatyvinių reikalų vadovas Lietuvai Kęstutis Straigis sakė, kad planuojamos permainos su verslu nebuvo derinamos.

„Nuojautą, kad kažkas yra rengiama, mes turėjome, tačiau patį dokumentą pirmą kartą pamatėme tik šį rytą. Su tabako pramone tai nebuvo derinta, bandėme klausti verslo asocijuotų struktūrų, ar jos buvo įtrauktos į pataisų rengimą, tačiau atsakymas taip pat buvo ne“, – BNS teigė K. Straigis.

Pasak A. Šešelgio, verslo atstovai, kaip ir kiti, savo poziciją dėl pataisų gali pateikti dokumento derinimo metu.

„Visi gauti pasiūlymai bus peržiūrėti ir įvertinti. Informuosime, į kuriuos pasiūlymus bus atsižvelgta, taip pat pateiksime savo argumentus dėl tų gautų pasiūlymų, kurie mums nebus priimtini“, – sakė A. Šešelgis.

Jis pripažino, kad su verslu, kuriam įvairūs ribojimai yra finansiškai nenaudingi, diskutuoti yra sunku.

Anot K. Straigio, jau dabar galima kelti klausimą, ar nauja tvarka padės įgyvendinti deklaruojamus tikslus.

„Vyriausybė ir Seimas turėtų gerai apsvarstyt visus už ir prieš, įvertinti siūlomų priemonių proporcingumą ir būtinybę, ar tikrai bus pasiekti tie tikslai, kurių siekiama“, – sakė K. Straigis.

Pasak jo, bendrinę tabako gaminių pakuotę 2012 metais pirmosios įvedusios Australijos pavyzdys rodo, kad tokio sprendimo naudingumo negalima vertinti vienareikšmiškai.

„Australijos geografinė ir geopolitinė padėtis yra visiškai kitokia, tačiau ir jie turi labai nemažai neigiamų pasekmių dėl bendrinės pakuotės įvedimo, padidėjo nelegali prekyba ir kontrabanda“, – aiškino „Philip Morris“ atstovas.

Jo teigimu, nelegali prekyba cigaretėmis Lietuvoje ir taip yra plačiai paplitusi, o nauji reikalavimai gali paskatinti ir jų padirbinėjimą.

„Bent jau Lietuvos rinkoje, mūsų turimais duomenimis, tokių atvejų dabar nėra daug. Tačiau jų pasitaiko, pavyzdžiui, praėjusį mėnesį Latvijoje buvo uždaryti du nelegalūs cigaretes padirbinėję fabrikai“, – sakė K. Straigis.

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje dar nėra iki galo įgyvendinta Tabako produktų antroji direktyva, kitais metais tabako pramonė kartu su valstybe turės įgyvendinti tabako produktų atsekamumo nuostatas.

Tabako gaminiai – vienodoje pakuotėje

Pataisomis nuo 2020 metų lapkričio siūloma įvesti bendrinę tabako gaminių pakuotę. Ant cigarečių ir suktinių tabako pakelių ir jų išorinių pakuočių galės būti tik valstybės nustatyta tvarka standartiniu šriftu ir spalva nurodytas įmonės, prekės ženklo ir prekės pavadinimas, bet kokie elementai ar požymiai, atkartojantys logotipą, bus draudžiami.

Bendrinė pakuotė jau yra įteisinta Airijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje ir Jungtinėje Karalystėje, taip pat Australijoje bei Naujoje Zelandijoje.

Tikimasi, kad bendra pakuotė sumažins cigarečių patrauklumą, ji nebus naudojama reklamai arba pardavimo skatinimui, vartotojui nebus sudaromas įspūdkis, jog vienos cigaretės mažiau kenksmingos už kitas.

Apie ketinimus įvesti i bendrinę pakuotę Lietuva turės pranešti Europos Komisijai (EK). Ją ketinama įvesti nuo 2020-ųjų lapkričio, tačiau rinkoje esančios senosios pakuotės galės būti parduodamos iki 2021 metų lapkričio 1 dienos.

SAM teigimu, pernai kovo mėnesį atlikto Eurobarometro tyrimo duomenimis, 61 proc. lietuvių pasisakė už bendrinės pakuotės įvedimą. Pagal šį rodiklį tarp 28 ES valstybių Lietuva yra trečia po Airijos (73 proc.) ir Jungtinės Karalystės (68 proc.), o ES vidurkis yra 46 procentai.

Siūloma drausti eksponuoti tabaką prekybos vietose

Įstatymo pataisomis nuo kitų metų lapkričio siūloma mažmeninės prekybos vietose, išskyrus specializuotas parduotuves ir skyrius, drausti viešai eksponuoti tabako gaminius, taip pat pypkes, kandiklius, buitines cigarečių sukimo mašinas. Parduotuvės galės nurodyti tik jų pavadinimus bei kainas.

Draudimas negaliotų ir tarptautiniuose jūrų bei oro uostuose ar Lietuvos sienos su trečiosiomis šalimis perėjimo punkte esančiose parduotuvėse, taip pat tarptautiniais maršrutais vykstančiuose laivuose, orlaiviuose ir traukiniuose.

Taip pat būtų draudžiama skelbti apie tabako gaminių bei įrenginių kainų sumažinimą. Pastarieji negalės būti parduodami jaunesniems kaip 18 metų asmenimis. Šiuo metu toks draudimas taikomas tik pypkėms, kandikliams ir jų valikliams, buitinėms cigarečių sukimo mašinoms ir rūkomajam popieriui.

SAM teigimu, skirtingos apimties draudimas demonstruoti parduodamus tabako gaminius galioja Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Islandijoje, Suomijoje, Airijoje, Kanadoje, Kroatijoje, Rusijoje, Tailande ir Kosove.

Pasak Eurobarometro, net 61 proc. lietuvių pasisakė, jog palaikytų draudimą demonstruoti tabako gaminius prekybos vietose, o pagal šį rodiklį Lietuva ES yra aštunta (ES vidurkis – 56 proc.).

Draudimas rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse

Nuo kitų metų lapkričio ketinama išplėsti nerūkymo zonas – siūloma neleisti rūkyti lauko kavinėse, daugiabučių namų bendrojo naudojimo balkonuose, terasose ir galerijose, dengtose viešojo transporto stotelėse, paplūdimiuose, vaikų žaidimo aikštelėse.

Be to, rūkyti nebūtų galima viešajame transporte, įskaitant ir tolimojo susisiekimo traukinius ir orlaivius (dabar jiems taikoma išimtis) – juose būtų atskiri vagonai ar vietos rūkantiesiems.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama rūkyti visose švietimo ir socialinėse įstaigose, uždarose darbo vietose (išskyrus specialias rūkymo zonas), bendrose gyvenamosiose ir kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais, restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse, lošimo namuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus.

Taip pat draudžiama rūkyti automobilių salonuose, jei juose yra asmenų iki 18 metų ar nėščių moterų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA