Kaunietis įpykęs: iš muziejaus padarė naktinę girdyklą | Kas vyksta Kaune

Kaunietis įpykęs: iš muziejaus padarė naktinę girdyklą

delfi.lt 2018/08/22 19:19
DELFI skaitytojo nuotr.

Liepos 27 d. Kauno miesto muziejaus tautinės muzikos istorijos skyriuje (buvusiame P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje) atidaryta kavinė „Folkas“ ne tik sukėlė geras emocijas, bet ir papiktino šalimais stovinčio namo gyventoją. Pasak vyro, jis yra paverstas kasdienio lėbavimo ir triukšmo įkaitu. Savo ruožtu „Folko“ atstovai tvirtina, kad visi koncertai yra baigiami leistinu laiku ir su policija problemų neturi.

Vadina naktine girdykla

Į DELFI anonimiškai kreipęsis vyras nurodė, kad vos įėjus į muziejaus kiemelį lankytojus pasitinka reklaminiai alaus daryklos skėčiai, o pati Kauno m. savivaldybei pavaldi kultūros įstaiga yra tapusi naktine girdykla.

„Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, nuo 15 iki 24 val., o penktadieniais ir šeštadieniais net iki 3 val. ryto, čia yra prekiaujama alkoholiniais gėrimais, sklinda garsi muzika, triukšmas, riksmai ir keiksmai. Nors pats muziejus veikia iki 18 val., po darbo valandų iki gilios nakties jo kieme įsikūrusioje kavinėje „Folkas“ skamba anaiptol ne tautinė muzika ir vykdoma tikrai ne edukacinė ar kultūros vertybių populiarinimo veikla“, – tikino nepatenkintas gyventojas.

Pasak jo, būtent tokia veikla šis, iš mokesčių mokėtojų kišenės išlaikomas muziejus, kurio veiklą reglamentuoja LR muziejų įstatymas, turėtų užsiimti.

Pagirtų už kitokią iniciatyvą

Nusivylęs kavinės kaimynas pasakojo, kad būtų visiškai priimtina ir net pagirtina, jei muziejaus darbo valandomis veiktų tautinių patiekalų restoranas arba jei kiemelyje, kaip iki šiol, vyktų tautinės muzikos koncertai.

„Tai puikiai papildytų Lietuvos paveldo puoselėjimo ir tautinės muzikos populiarinimo iniciatyvas. Tačiau panašu, jog Kauno savivaldybei, išdavusiai leidimą muziejaus patalpose įrengti barą ir neterminuoto galiojimo mažmeninės prekybos alkoholiu licenciją (viešai pateikiamoje savivaldybės informacijoje netgi nenurodomos konkrečios valandos, kada baras gali prekiauti alkoholiu), rūpi tik komercija“, – DELFI aiškino jis.

Gyventojo teigimu, išimčių padaryta daug: prekiauk kiek nori ir kada nori. „Kokiu pagrindu Kauno savivaldybė Kauno miesto muziejaus tautinės muzikos skyrių pavertė jaunimo girdykla, o aplinkinius gyventojus privertė kęsti kasdienį triukšmą ir girtų žmonių lėbavimus? Ar Kauno miesto savivaldybei terūpi komercija ir netrukus sulauksime naktinio baro istorinės LR prezidentūros kiemelyje? O gal striptizo klubo Kauno miesto rotušėje?“, – ironiškai klausė vyras.

Jis taip pat retoriškai klausė, kodėl Kauno savivaldybė, išdavusi leidimą baro veiklai, visiškai nekontroliuoja LR triukšmo valdymo įstatymo laikymosi ir nuo kada senamiesčiai yra getai arba rezervatai, kuriuose galioja atskiros triukšmo normos. „Ar gerbiamas Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis norėtų, kad po jo langais iki 3 val. nakties būtų girtaujama, o nakties tylą plėšytų riksmai, keiksmai ir bumbsinti muzika?“.

Kavinė nepažeidžia viešosios tvarkos

DELFI kreipėsi į kavinės „Folkas“ administraciją ir prašė pakomentuoti šiuos gyventojo skundus. Pasak jų, kavinė ir jos lankytojai nepažeidinėja viešosios tvarkos.

„Nors policija kaimyno buvo kviesta ne kartą, mes neturime net įspėjimo, ką jau kalbėti apie baudą. Nuomonė pasikeistų, jei kavinės feisbuko paskyroje patikrintumėte keletą kavinėje vykusių renginių, kuriuose koncertavo tokie šiuolaikinio folkloro atlikėjai kaip Girių Dvasios, Vėjopatis, džiazo grupė Bandingo. Tad tai atitinka kaimyno keliamus tradicinės muzikos reikalavimus. Beje, visi koncertai vyksta nuo 19:00 vakaro iki 22:00 (išskyrus atidarymą, tuomet koncertas vyko iki 23:00)“, – teigė administracija.

Atstovai taip pat patikino, kad gerbia kaimynus ir jų ramybę. „Suprantame nepasitenkinimą pasikeitusia situacija gatvėje ir mieste, bet miestas plečiasi, žmonių skaičius didėja, ypač šiltuoju sezonu. Labai norime pakviesti visus į svečius ir įsitikinti, kad nesame tinklinė kavinė, kuriai niekas nerūpi, įsitikinti, kad kaimynų ramybė nėra drumsčiama ir mus lankantys klientai padorūs žmonės“.

Įsipareigojimus vykdo

Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis DELFI tvirtino, kad pagal Kauno miesto savivaldybės skelbto viešo konkurso įrengti kavinei Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje sąlygas, kavinė įsipareigojo derinti savo bendrąją tematiką repertuaro, dizaino, tiekiamo maisto bei kitų aspektų atžvilgiu su lietuviškos bei kitų šalių tautinės muzikos tradicija.

„Į šias sąlygas taip pat įtrauktas ir tautinės muzikos tradicijos derinimas su šiuolaikinės muzikos formomis, tad ir tautinės muzikos tradicijos aktualinimas, kurį laikome kertiniu bei ilgalaikiu Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriaus prioritetu. Muziejaus vertinimu, kavinė šiuo metu šiuos įsipareigojimus vykdo“, – sakė jis.

Direktorius pažymėjo, jog triukšmo klausimą turėtų komentuoti atsakingos institucijos, tačiau muziejaus pozicija šiuo atveju yra vienareikšmiška – kavinės savininkai turi kalbėtis su kaimynais bei ieškoti su jais bendro sutarimo. „Tai jau esame pasiūlę abiejoms pusėms“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA