Į Kauną suvažiavo pareigūnai iš viso regiono: anksčiau čia siųsdavo kone per prievartą | Kas vyksta Kaune

Į Kauną suvažiavo pareigūnai iš viso regiono: anksčiau čia siųsdavo kone per prievartą

„Kas vyksta Kaune“, DELFI inf. 2018/08/22 16:13
R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Kaune ietis surėmė 15 geriausių visos Kauno apskrities policijos pareigūnų. Jiems teko pademonstruoti ne tik vairavimo, specialius profesinius įgūdžius, bet ir proto miklumą. Trys laimėtojai, lydimi aukščiausių Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnų, jau rugsėjį atstovaus apskričiai respublikiniame konkurse.

Konkursas prasidėjo specialioje vairavimo aikštelėje, kurioje policijos pareigūnai turėjo saugiai ir negaudami baudos taškų atlikti įvairius manevrus ekstremaliomis sąlygomis. Kauno apskrities VPK Kelių patrulių kuopos viršininkas Ramūnas Kemzūra DELFI teigė, kad rungtis pasirinkta neatsitiktinai – pareigūno budrumas ir automobilio valdymas yra vieni iš svarbiausių policijos darbo aspektų.

Pirmoje vietoje – saugumas

„Policijos pareigūnas kelyje visada turi būti budrus, skubėdamas į įvykius su garso ir šviesos signalais išlaikyti šaltą protą ir sugebėti susigaudyti aplinkoje. Trasa iš pažiūros atrodo lėta, tačiau iš tiesų reikalauja labai daug tikslumo ir išankstinio matymo, ką darysi ir kaip elgsiesi priekyje – tai yra labai svarbu ir realiomis aplinkybėmis. Kita medalio pusė – slidi danga. Svarbu, kad pareigūnai pajaustų ir pamatytų, kaip slysta automobilis, kokios jo galimybės ir kaip jį suvaldyti“, – pasakojo Kauno kelių policijos vadas.

Kalbėdamas apie policijos pareigūno prioritetus kelyje R. Kemzūra teigia, kad saugumas visada yra pirmoje vietoje. „Mes visada sakome, kad nereikia pamiršti, jog žmonėms mūsų reikia ir turime pas juo nuvykti sveiki. Jeigu mes pateksime į eismo įvykį, į iškvietimą turės vykti kiti pareigūnai, sugaišime laiko, todėl dėl sutaupytos minutės keliame grėsmę ne tik sau, bet ir rizikuojame nesuspėti padėti žmonėms“, – DELFI sakė R. Kemzūra.

Geriausia varžybose pasirodęs ir trasą per vieną minutę ir dvi sekundes įveikęs Kauno apskrities VPK tyrėjas Gediminas Motiejūnas antrino R. Kemzūrai. „Realybėje situacijų būna įvairių. Greitis visai kitoks, automobilių eismas, nežinai, kaip kiekvienas žmogus reaguos. Greitis yra svarbu, kad per atitinkamą laiką spėtum sureaguoti į įvykį, tačiau saugumas, visgi, pirmoje vietoje. Save saugome mažiau, svarbiausia aplinkiniai“, – teigė pareigūnas.

Trasoje neužsibuvo

Už konkurso organizavimą atsakingas Kauno apskrities VPK Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas Virginijus Petraitis „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad pareigūnai varžėsi penkiose rungtyse: atliko žinių patikrinimo testą, kurį sudarė bendrojo intelekto, istorijos, chemijos, geografijos, profesinės veiklos klausimai, teikė pirmąją medicininę pagalbą, vairavo ekstremaliomis sąlygomis, sprendė taktines užduotis ir šaudė.

„Iš viso dalyvavo 15 pareigūnų. Kiekvienas veiklos padalinys išrinko geriausią pareigūną, kurį delegavo į Kauno apskrities VPK geriausio policijos pareigūno konkursą. Čia yra geriausi iš geriausių. Laimėtojai keliaus į kitą etapą – respublikinį konkursą, vyksiantį Anykščiuose rugsėjo 10-13 d.“ – aiškino V. Petraitis.

Šiam etapui Kauno apskrities VPK komanda bus sudaryta iš trijų pareigūnų ir komandos vadovo, vieno komisariato viršininkų – kaip informavo Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas, tai bus Darius Žukauskas arba jo pavaduotojas Darius Pliavga.

Apdovanojami šiandien bus atskirų rungčių geriausieji ir pirmas, antras bei trečias vietas bendroje įskaitoje užėmę pirminės bei vidurinės grandies pareigūnai.

Pareigūnų požiūris keičiasi

Tokie konkursai vyksta kiekvienais metais, organizuoti daugiau nei 20 kartų – rengėjai jau ir skaičių pametė. Šie patikrinimai, anot V. Petraičio, labai svarbūs – darbuotojai pasižiūri, koks jų pačių lygis ir kur yra jų kolegos – tai motyvuoja pasitempti ir skatina tobulėti.

„Smagu, kad kuo toliau, tuo labiau patys pareigūnai nori dalyvauti šiose varžybose. Ne paslaptis, kažkada seniau į šiuos konkursus žmonės būdavo siunčiami vos ne per prievartą, o dabar patys rodo iniciatyvą, ruošiasi – smagu dėl to“, – pokyčiais džiaugėsi pašnekovas.

Pergales skirstosi tolygiai

„Negalėčiau žvelgdamas į ankstesnius konkursus išskirti Kauno apskrities policijos padalinio, kuriam sekasi geriausiai. Kasmet vis kito padalinio darbuotojai tampa nugalėtojais. Buvo, kad porą metų iš eilės pergales šventė vienas Kaišiadorių policijos komisariato vyrukas – tuomet laimėjo ir respublikinį konkursą, bet šiaip skirstosi tikrai tolygiai“, – prisiminė V. Petraitis.

Ir šiandien, jo teigimu, atskirose rungtyse dominavo skirtingų padalinių pareigūnai, kas laimės, pasakyti sunku, ilgametėje perspektyvoje tendencijos irgi nėra. Vienose srityse geresni vieni, kitose – kiti, o kas bus visų geriausias, dar sužinosime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA