Aleksotiškiai baiminasi ligų: vis dar gyvena apsupti gyvūnų liekanų ir smarvės | Kas vyksta Kaune

Aleksotiškiai baiminasi ligų: vis dar gyvena apsupti gyvūnų liekanų ir smarvės

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį kilusio šurmulio banga dėl Aleksote esančiame sklype atkastų gyvūninės kilmės liekanų, neslūgsta iki šiol. Kol atsakingos tarnybos atlieka būtinus tyrimus, aplinkiniai gyventojai vis dar priversti kęsti ore tvyrančią smarvę, o matydami į kalnus suverstas krūvas palaikų, baiminasi ir ligų.

„Buvo žadama, kad gyvūnų palaikai, atrasti K. Jauniaus g. 72 sklype, bus išvežti ar bent uždengti. Tačiau iki šiol išvežta tik nedidelė jų dalis – kalnai sukrautų gyvūninės kilmės lavonų dar likę, o mes, gyventojai, turime kęsti smarvę. Neramu, kad musės, uodai ir visi kiti vabzdžiai neužneštų kokios nors ligos. Aplinkoje gyvena daug jaunų šeimų, auginančių mažus vaikus“, – skundžiasi aleksotiškiai.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno agentūros vyriausiuoju specialistu Konstantinu Šumsku, pasiteiravus apie esamą situaciją K. Jauniaus gatvėje esančiame sklype, paaiškėjo, kad šiuo metu vykdomas tyrimas, o žemės kasinėjimo darbai minėtame sklype sustabdyti.

„Šiuo metu vykdomas tyrimas, aiškinamasi, kas buvo minėtoje teritorijoje, iš kur atsirado gyvūninės kilmės liekanos. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento atstovų ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareiga visas šias atliekas, susimaišiusias su gruntu, atiduoti legaliems atliekų tvarkytojams. Greitai to atlikti neįmanoma, bet bus duoti privalomi nurodymai, kad tai, kas jau iškasta, būtų atiduota atliekų tvarkytojams kuo skubiau“, – komentavo jis.

Pasak K. Šumsko, susidariusios nepavojingos atliekos gali būti laikomos ne ilgiau kaip metus, o pavojingos – neilgiau kaip pusmetį.

„Palaikų liekanų kvapas vis dar yra, tačiau jis jau nebe toks intensyvus kaip buvo ką tik pajudinus gruntą.  Jei tai būtų vien gyvūninės kilmės atliekos, tuomet Rietavo utilizavimo atstovai atvažiuotų jas paimti, tačiau pastarosios Aleksote sumaišytos su gruntu. Todėl aiškinamės, kokia įmonė gali atlikti tokių atliekų utilizavimą“, – teigė Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno agentūros atstovas.

Kauno miesto savivaldybė patvirtino, jog leidimas atlikti statybos darbus minėtoje vietoje dar nėra išduotas. Tačiau net ir tokiu atveju sklypo formavimo darbai esą galimi atlikti. „Panašu, kad sklypo savininkas vykdė būtent juos, tačiau dabar jam uždrausta tęsti sklypo formavimo darbus“, – kalbėjo K. Šumskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA