Atskleidė dingstančios elektros priežastį: daugeliu atvejų kalti ūkininkai | Kas vyksta Kaune

Atskleidė dingstančios elektros priežastį: daugeliu atvejų kalti ūkininkai

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šiemet nuo metų pradžios užfiksuoti 53 įvykiai, kai dėl žemės ūkio technikos kliudytų ar nugriautų atramų, nutrauktas elektros energijos tiekimas. Iš jų – 20 įvykių, kai buvo pažeistos ar visiškai nuverstos atramos. Tai ne tik nepatogumas vartotojams, kai ne vieną valandą tenka praleisti be elektros, bet ir nuostoliai „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO) bei įvykio kaltininkui, rašoma pranešime spaudai.

Įsibėgėjus javapjūtei ir į laukus išvažiavus kombainams ir kitai žemės ūkio technikai, elektros atramų kliudymo ar nuvertimo atvejų padažnėja. Tokių įvykių, per liepą-rugpjūtį fiksuota 9 kartus, iš jų 3 įvykiai, kai kombainai „nupjovė“ atramas. Daugiausia pažeidžiamos 0,4 kilovoltų (kV) arba 10 kV įtampos atramos. Nepatogumus dažniausiai pajunta nedidelis kiekis vartotojų, tačiau rugpjūčio 4 d. 6 val. ryte, traktorius nuvertė 35 kV oro linijos atramą Prienai – Bagrėnai, be elektros energijos liko daugiau nei 2000 vartotojų.

Žemės ūkio technikai pažeidus atramą, ESO specialistai informuoja policiją. Surašius eismo įvykio deklaraciją, siunčiama informacija įvykio kaltininko draudikui dėl nuostolių atlyginimo. Tiesa, būna ir tokių atvejų kai žemės ūkio technika nebūna draudžiamas privalomuoju draudimu, tokiu atveju kaltininkas arba atlygina žalą pats arba žala išieškoma iš kaltininko.

Atramos atstatymas vidutiniškai kainuoja apie 1500 Eur, tačiau jau minėtu Prienų – Bagrėnų atramos nuvertimo atveju, jos atstatymas kainavo apie 7000 Eur. Jei kaltininkas prisipažįsta ir pildo eismo įvykio deklaraciją, tokiu atveju baudos iš policijos negauna. Jei kaltininkas pasišalina iš įvykio vietos ir neinformuoja policijos, gauna dar ir baudą už sukeltą eismo įvykį. Žemės ūkio technikos vairuotojai raginami vairuoti ne tik atsakingai, bet ir saugiai – rūpintis savo ir aplinkinių saugumu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA