Kauno policijos viršininkas „Kasko“ atsisakymo nedramatizuoja | Kas vyksta Kaune

Kauno policijos viršininkas „Kasko“ atsisakymo nedramatizuoja

delfi.lt 2018/08/17 19:16
Policijos departamento nuotr.

Informacija, kad šiemet policijos įsigyti „Volkswagen Transporter“ ir „Opel Insignia“ automobiliai nebedraudžiami „Kasko“ draudimu dėl to, kad jis kelis kartus pabrango, privertė sunerimti ne vieną. Pareigūnai su nemalonumu prisimena atvejus, kai iš jų buvo pareikalauta atlyginti padarytą žalą, tad šios naujienos tik paskatino baiminimąsi greitai važiuoti į iškvietimus. Visgi paaiškėjo, kad atlyginti nuostolius gali tekti tik išskirtiniais atvejais, o mokamos sumos neperkops kelių šimtų eurų.

Ramūnas Matonis, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas, pasakojo, kad sprendimas nebedrausti naujųjų automobilių „Kasko“ draudimu, palikti tik civilinės atsakomybės draudimą, priėmė Policijos taryba.

„Mums iki šiol „Kasko“ draudimas kainavo 400 tūkst. eurų, dabar – 1,8 mln. eurų. Taryba nusprendė, kad tokia suma per didelė įvertinus, kiek automobilių yra sudaužoma ir kiek reikia lėšų jų remontui. Buvo priimtas sprendimas, kad visos įstaigos apsimokės savo automobilių remontą“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, įsitraukti į žalos atlyginimą pareigūnai turės tik tada, kai bus nustatyta jų kaltė ir tai, kad eismo įvykis įvyko esant tyčiniams veiksmas. Pavyzdžiui, pasakojo R. Matonis, jei eismo įvykis būtų padarytas pareigūnui esant neblaiviam, arba pareigūnas patruliavo mieste, jam nereikėjo skubėti į iškvietimą, tačiau jis važiavo 120 km/val. greičiu, o leistinas greitis – 50 km/val.

„Nustačius, kad eismo įvykis įvyko dėl pareigūnų kaltės ir įrodžius jų tyčinius veiksmus, bus galima išieškoti iš pareigūnų 200-300 eurų. Tačiau tikrai nėra jokios kalbos apie tūkstančius ar dešimtis tūkstančių. Mūsų manymu, atvejai, kai pareigūnams teks atlyginti dalį žalos, bus išimtiniai“, – pabrėžė Policijos departamento atstovas.

Pasak R. Matonio, sprendimas atsisakyti „Kasko“ buvo priimtas ne dėl to, kad jam nėra pinigų, o apskaičiavus, kad tokia draudimo rūšis nebeapsimoka. Anot pašnekovo, dalis automobilių, kurie buvo drausti seniau ir turi senesnes sutartis, „Kasko“ tebeturi.

Turi papildomą draudimą

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Darius Žukauskas neslėpė, kad eismo įvykis, kurio metu buvo apgadintas tarnybinis automobilis ir jo remonto suma, apskaičiuota, turėjo siekti 19 tūkst. eurų, išties buvo, tačiau, pabrėžė jis, kalbos apie tai, kad šią sumą turėtų atlyginti automobilį vairavęs pareigūnas, nebuvo.

„Buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, kurio metu buvo nustatytos aplinkybės, dėl kurių įvyko šis eismo įvykis. Pripažinta, kad pareigūnas buvo kaltas dėl eismo įvykio, numatyta, kad jis turės atlyginti 300 eurų“, – kalbėjo D. Žukauskas.

Policijos naujieji „Volkswagen transporter“

Maksimali galimai pareigūnui atlyginti teksianti suma nustatyta Policijos departamento. Ši suma, anot pašnekovo, gali būti išieškoma iš pareigūno, jei nustatyta, kad eismo įvykis įvyko dėl jo kaltės ir tyčinių veiksmų. Kiekvienu atveju atliekamas tarnybinis patikrinimas ir vertinama, kas įvyko, tam pasitelkiama visa vaizdo, garso įrašymo įranga, esanti tarnybiniuose automobiliuose. D. Žukauskas pabrėžė, kad maksimali pareigūnui galinti tekti atlyginti suma gerokai mažesnė nei numato Darbo kodeksas.

„Tačiau Kauno apskrities pareigūnai yra apdrausti profesinės rizikos draudimu, todėl šiandien esame kreipęsi į draudimo bendrovę, kad ši nustatytų, ar minėtas įvykis atitinka numatytas profesinės rizikos ribas. Kol kas iš draudimo nesame gavę atsakymo“ , – sakė pašnekovas.

Turi įsitikinti, kad saugu

D. Žukauskas akcentavo, kad kalbos, jog dabar pareigūnai baiminsis skubėti į iškvietimus ir netyčia apgadinti turimus automobilius, kiek perdėtos, mat, pasak jo, visais atvejais policininkai privalo įsitikinti, kad jų veiksmai nesukels kitiems eismo dalyviams grėsmės.

„Jeigu pareigūnai važiuos į eismo įvykį ir nepaisys kitų eismo dalyvių, nesvarbu, kad bus įjungti švyturėliai, garsinis signalas, ne visi vairuotojai juos gali pastebėti ar išgirsti. Todėl pareigūnai privalo laikytis atsargumo taisyklių ir įsitikinti, kad gali saugiai važiuoti“, – pabrėžė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

Anot jo, ne tokie dažni ir atvejai, kai policijos automobiliai patenka į eismo įvykius ar kitaip nukenčia. Anot D. Žukausko, visko pasitaiko, tačiau tikrai ne kasdien.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA